Asya borsaları yeni haftaya yükselişle başladı

Asya hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde artış kaydetti

Asya borsaları yeni haftaya yükselişle başladı
Asya borsaları yeni haftaya yükselişle başladı
GİRİŞ 01.02.2021 09:07 GÜNCELLEME 01.02.2021 09:07

Asya hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde yükseldi.

Hisse senetleri Japonya, Güney Kore ve Hong Kong'da yükseldi. Çin'de gecelik repo faizi beş yılın en yükseğinden düşerek %2.24 seviyesine indi.

Ocak ayında Asya genelinde fabrika aktivitesinde toparlanma genel olarak devam etti. Çin'de resmi imalat PMI'nın ardından özel sektörün hazırladığı PMI da imalat sektöründe büyümenin yavaşladığını teyit etti.  

Global olarak artan korona virüs vakalarının ve artan maliyetlerin etkisi ile ihracat siparişlerinin azalması Çin'de imalat sektörü büyümesini 7 ayın en düşük seviyesine çekti.

Çin'in imalat sektöründe büyüme, Kovid-19 vakalarında yaşanan artışın tetiklediği yeni tedbirlerin etkisi ile Ocak ayında son 5 ayın en düşük seviyesine indi.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI Ocak ayında, Aralık ayındaki 51,9 puandan 51,3 puana geriledi.

Çin Yeni Yılı tatili yaklaşırken nakit sıkışıklığının arttığı Çin para piyasalarında kısa vadeli faiz oranları yeni ayın ilk gününde de yükselmeye devam etti.

Gösterge konumdaki 7 gün vadeli repoda hacim ağırlık ortalama faiz oranı Nisan 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviye olan 3,1955'e kadar yükseldi. Repo faizi Cuma günü 3,1587 olmuştu.

Çin Altın Birliği verilerine göre, Çin'in altın tüketimi korona virüs salgınının perakende talebi olumsuz etkilemesine bağlı olarak 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 18,3 azalarak 820,98 ton seviyesinde gerçekleşti.

Bu hafta Salı günü Avustralya Merkez Bankası faiz kararı izlenecek.

Endeks Özetleri

Japonya'nın Topix Endeksi, yüzde 0.8 yükseldi.

Güney Kore Kospi Endeksi, yüzde 1.7 arttı.

Hang Seng Endeksi, yüzde 1.1 arttı.

Şanghay Bileşik Endeksi, yatay seyretti.