Gıda fiyatlarındaki dalgalanmayla mücadele devam ediyor

Gıdadaki dönemsel fiyat dalgalanmasını asgariye indirmek için önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda soğuk depo zincirleri, seracılık ve modern sulama sistemleri desteklenecek.

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmayla mücadele devam ediyor
Gıda fiyatlarındaki dalgalanmayla mücadele devam ediyor
GİRİŞ 01.02.2021 09:03 GÜNCELLEME 01.02.2021 09:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Gıdada yaşanan dönemsel fiyat dalgalanmalarının enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak için birçok alanda tedbirler alınmaya devam ediliyor.

Enflasyonla mücadeleye katkı vermesi amacıyla, mal ve hizmet birim fiyatlarındaki olağan dışı değişimlerin takibi için mal ve hizmetlerin standart kod ve birim ölçüsü bilgileri elektronik belgelerde yer alacak ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımına sunulacak.

BİRÇOK ALANDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Bu kapsamda tarım ürünlerinin fiyatının sağlıklı oluşması için gıda arz zincirine ilişkin kayıt sisteminin güçlendirilmesi, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması, yaş meyve sebze tedarik zincirinde lojistik altyapıların ve yatırımların iyileştirilmesi için çalışmalar yürütülecek.

Aynı zamanda paketleme, nakliye, depolama ve perakende satışta uyulması gereken standartların belirlenmesi ile toptancı hallerinin modernizasyonunun sağlanması için de adımlar atılacak.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM SİSTEMİ KADEMELİ OLARAK UYGULANACAK

Sertifikalı tohum, gübre, ilaç, elektrik ve mazot desteğinin ayni ve nakdi olarak çiftçilere sağlandığı, bu kapsamdaki girdilere yönelik finansmanın çiftçilere avans olarak faizsiz şekilde verildiği sözleşmeli üretim sistemi kademeli olarak uygulanacak.

Sözleşmeli üretim çerçevesinde alım garantisi verilen üreticilere, ürün tesliminde avanstan artan kısım peşin olarak ödenecek.

SULU TARIM ARTIRILACAK

2022 yılı sonuna kadar 25 sulama projesinin tamamlanması ve yaklaşık 3 milyon 710 bin dönüm arazide sulu tarım yapılması planlanıyor.

Tarımda verimin artırılması, ekilebilir arazilerin boş kalmasının engellenmesi, ithal edilen ürünlerin ülkede üretimini artırmak ve vatandaşın sezon dışında duyduğu sebze meyve ihtiyacını karşılamak için münavebeli ekim programı oluşturulacak.

TOHUMLA İLGİLİ DE ÇALIŞMALAR VAR

Alınan önlemler kapsamında sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması, yerel tohum çeşitlerinin korunarak ticarete kazandırılması ve iklim değişikliğine uyumlu tohumluk ıslahı çalışmaları da sürdürülecek.

YORUMLAR 4
  • bence 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ve ticaret bakanları hiç çalışmamış anlaşılan. Şimdi yumurta kapıya gelince koşturuyorlar. O da RTE nin yüklemesi ile Allah bilir.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Son tüketici, girdi fiyatlarını, üretim maliyetlerini, nakliye masraflarını, vergisini biliyor musun da oturduğun yerden yorum yapabilirsun. Uetim iyice düştü. Yakın zamanda dua et de üretim de durmasın.
    Cevapla
  • Serpil 3 yıl önce Şikayet Et
    Pazarlara da Bi bakın resmen soyuyorlar milleti yazık bu insanlara herkesin şimdi dar zamanı herkes el birliği yapması gerekirken kim ne kadar soyuyor milleti Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • Ata sevinç 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bir katılım ile boykot lazım,boykot.
    Cevapla