Evde gıda stoklamayın ucuzlayacak

Cezalar kesildi, denetimler sıklaştı, gıdada fiyat artışı durdu ve indirimler başladı. TESK Başkanı Palandöken “Cezai müeyyide ağırlaştırılarak devrede kalacak. Vatandaş daha ucuza alacak. Pahalı fiyatlarla evde stok yapmayın” dedi

Evde gıda stoklamayın ucuzlayacak
Evde gıda stoklamayın ucuzlayacak
GİRİŞ 31.01.2021 07:23 GÜNCELLEME 31.01.2021 07:26
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Fahiş zamlara karşı alınan tedbirler meyve verdi. Bakanlık denetimleri ve kesilen cezalarla, ilk etapta yüzde 5-10 arası indirimler raf fiyatlarına yansımaya başladı. Gıda Komitesinin “erken uyarı” sistemi ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun çalışmalarıyla etiketler daha da düşecek. Geçen hafta yapılan denetimlerde en çok sebze, meyve, yağ, tavuk, yumurta, un gibi temel gıdada fahiş zam görülmüştü. 120 firmaya 3,5 milyon lira ceza kesilmişti. Gıda Komitesi, ileriye dönük üretim ve fiyat gelişmeleri öngörebilmek için veri tabanlı çalışmalara daha çok ağırlık verilecek. Böylece tarım ürünleri ve gıda piyasalarındaki gelişmeler anlık takip edilecek. Bunun için “Erken Uyarı Sistemi” oluşturulacak. Bu sistem, tarımla ilgili üretimde arz eksiği olup olmadığının ürün bazında ve zamanında tespit edilmesi, arz eksiklikleri fiyatlara yansımadan geçici dış ticaret hazırlıkları ile tedbir alınması gibi faydalar sağlayacak. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesine de imkân tanırken spekülatif fiyat hareketleri de tespit edilebilecek.

DAHA DA DÜŞECEK

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Artık zamanında ve doğru adımlar atılıyor. Cezai müeyyide ağırlaştırılarak devrede kalacak. Tarla ve aracı maliyetlerinin de düşmesiyle istikrar sağlanacak. Böylece vatandaş daha ucuza alacak. Önümüzdeki günlerde talebe göre fiyatların biraz daha düşebileceğini tahmin ediyorum. Halkımızın evde stok yapmasına, paniğe lüzum yok. Arz talep dengesinin ayarlanmasıyla fiyatlar makul seviyeye inecek. Biz de TOBB, MÜSİAD ve TÜSİAD ile sektörel bazda fiyat artışlarının kontrole alınması için etkin çalışma yapacağız. Zamların nereden kaynaklandığını bulacağız. Vatandaşın ezilmesinin önüne geçecek tedbirleri sunacağız” dedi.

ARACI %25 ALIYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş da çiftçilerin girdi maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çekerek gıda ürünlerinde oluşan yüksek fiyatlardan üreticinin de tüketicinin de mağdur olduğunu söyledi. Demirtaş, “Gıda ürünlerinden aracılar yaklaşık yüzde 25 alıyor. Onları aradan çıkarmak için üreticilerin kooperatifleşmesi lazım. Kooperatifler aracılığıyla ürün satanlara da devletin teşvik vermesi gerekli” dedi. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca ise pazarlarda meyve-sebze fiyatlarının marketlere göre daha düşük olduğunu belirterek “Yaş meyve ve sebzede KDV oranı yüzde 8, Avrupa'da yüzde 3-4 arasında... En azından pandemi döneminde KDV indirim rahatlatacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye

YORUMLAR 21
  • Halıcı 3 yıl önce Şikayet Et
    bim şok ve a101 günlük cirosu 3 bin tl altında olan mağazasını kapatıyor. burdan basit hesapla günlük geliri düşünün. verilecek para cezası onlara dokunmaz. hepsine 5er gün ticaretten men cezası verin görün bakalım nasıl geri vites hepsi.
    Cevapla
  • ottoman 3 yıl önce Şikayet Et
    pandemi bahanesi le en büyük fırsatcılığı devlet yapıyor calışmıyan işletmelerde 1 yıldır stopaj alıyor raflardaki fiyat artışını körüklüyor kontrol etmiyor ne zamanki halk bir ses çıkarsın görevini yapıyormuş gibi yapıp 2 gün sonra yine aynı çarkın devam etmesine izin veriyor .
    Cevapla
  • METE 3 yıl önce Şikayet Et
    üç , beş market firması ortak gibi hareket ederek piyasada tekel oluşturmuşlar piyasayı kontrol altına almışlar ,bunların tekeli kırılmazsa böyle devam eder . Birde bu marketlerden biri kasada hesap yapılırken insanları bekleterek indirimli diye şunu mu bunu mu alırsınız diye sorarak insanları alış verişe zorluyorlar .Kafalarına göre her istediklerini yapıyorlar .Kontrol şart kesin kurallar şart bunlara .
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün çok mağazası olan markete gittim, bir türk kahvesi 10 gün önce 5.25 ti bugün aldım 5.95 tl olmuş.Eyy ülkeyi yönetenler ipin ucu kaçtı,inanın 1980 öncesine döndü,tek farkı malzeme var. Böyle başıboş memleket bırakılır mı, Sayın Başkanım yanınızdaki bir sürü danışılmayan adamlar var,ne iş yaparlar atm memuru mu bunlar.
    Cevapla
  • Şimal 3 yıl önce Şikayet Et
    Palandöken şimdiye kadar nerdeydi ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle