İngiltere'den Türkiye açıklaması: Daha iddialı bir anlaşma yapabiliriz

Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki STA'nın, salgın koşullarının ardından güçlü bir iyileşme ortamı sunacağını ifade eden Birleşik Krallık yetkilisi Janvrin, 'Birleşik Krallık'ı dinamik ekonomilerle yapılan modern anlaşmalar ağının merkezine yerleştirme planımızın bir parçası olarak, yakın gelecekte Türkiye ile yapmak istediğimiz yeni ve daha iddialı bir anlaşmanın da yolunu açıyor.' dedi.

İngiltere'den Türkiye açıklaması: Daha iddialı bir anlaşma yapabiliriz
İngiltere'den Türkiye açıklaması: Daha iddialı bir anlaşma yapabiliriz
GİRİŞ 28.01.2021 15:59 GÜNCELLEME 28.01.2021 15:59
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Birleşik Krallık Başbakanlık Türkiye Ticaret Elçisi Lord Robin Janvrin, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaretin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına büyük direnç gösterdiğini belirterek, "Küresel krizden çıktığımızda, bu olumlu ilerlemenin devam edeceği konusunda iyimseriz." dedi.

Lord Janvrin, İngiltere ile Türkiye arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve ikili ticarette 2021 yılı beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Birleşik Krallık'ın Brexit sonrası oluşan bağımsız ticaret politikasını, "Britanya'nın dünyanın en işletme dostu uluslarından biri olma" konumunu güçlendirmek amacıyla kullanmaya kararlı olduğunu belirten Lord Janvrin, şu ifadeleri kullandı:

"Birleşik Krallık, 2 yıldan kısa sürede 63 ülke ve Avrupa Birliği (AB) ile 885 milyar sterlin ticaretini kapsayacak şekilde anlaşma imzalamayı başardı. Bu, daha önce örneği görülmemiş bir durum. Bugüne dek, bu kadar çok ticaret anlaşmasını eş zamanlı olarak müzakere eden hiçbir ülke olmamıştı."

Ülkesinin bu alandaki hedefine de değinen Lord Janvrin, "Birleşik Krallık, ticaretinin yüzde 80’ini kapsayacak serbest ticaret anlaşmaları yapmayı hedefliyor." diye konuştu.

"SON BİRKAÇ YILDIR GERÇEKTEN ÇOK YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞTIK"

Lord Janvrin, Türkiye ile ticaret hacminin 2019'da 18,6 milyar sterline ulaştığını belirterek, "Ticaretimizi destekleyecek ikili STA'yı Aralık 2020'de imzalayarak, tarifesiz ticaret anlaşmalarını güvence altına alabilmek amacıyla, son birkaç yıldır gerçekten çok yakın iş birliği içerisinde çalıştık." dedi.

STA'nın, otomotiv ve tekstil gibi kilit sektörlerde faaliyet gösteren Türk işletmelere sıfır tarife uygulamasının devam edeceği anlamına geldiğine dikkati çeken Lord Janvrin, "Türk ihracatçılar için Birleşik Krallık'ın çamaşır makinesi ve televizyon ithalatına uygulanan tarifeler de yüzde 0 olarak devam edecek ki Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bu iki ürün kolu için sırasıyla yüzde 2 ve 14'lük bir tarife öngörüyor." ifadesini kullandı.

Lord Janvrin, anlaşmayla Türk işletmeler ve tüketicilerin Birleşik Krallık'ın önde gelen teknolojilerine, metallerine, ilaçlarına ve araçlarına tarife bariyeriyle karşılaşmadan erişeceğine de işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu anlaşma, mevcut AB-Türkiye ticaret anlaşmalarının sunduğu karşılıklı kolay pazar erişimimizi ve avantajlarımızı korumamızı sağlayıp gelecekte daha iddialı bir ticaret anlaşması imzalayabilmek için yapmamız gereken çalışmanın da temelini oluşturacak. Aralık ayında imzalanan STA, Türkiye'nin başka bir ülkeyle imzaladığı en büyük ticaret anlaşmasıdır. Birleşik Krallık'ın ithal ettiği, neredeyse 11 milyar sterlin değerinde mal ile Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı olduğu ve Britanyalı firmaların da Türkiye'ye neredeyse 8 milyar sterlin değerinde mal ihraç ettiği çok iyi biliniyor. Ancak uzun yıllara dayanan ortaklıklarla geliştirilmiş karmaşık ve avantajlı temin zincirlerimiz sayesinde firmalarımızın kattığı değer ile ticaret ortaklığımız, yukarıdaki bu 2 rakamın toplamından çok daha büyük bir hacme sahip. Yeni imzalanan bu anlaşmayla korumaya alınan önemli otomotiv temin zinciri bunun güzel bir örneği."

"OLUMLU İLERLEMENİN DEVAM EDECEĞİ KONUSUNDA İYİMSERİZ"

Ford firmasının ülkesinde 7 bin 500, Türkiye'de de 12 bin 500 kişiye istihdam sağladığını aktaran Lord Janvrin, Londra’'nın doğusundaki Degenham'dan Kocaeli'ye araç parçaları ihraç edildiğini ve montajı yapılan araçların 3'te 1'inin ise İngiltere'ye ihracatının yapıldığını dile getirdi.

Lord Janvrin, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkileri bir "başarı hikayesi" olarak nitelendirerek, şunları kaydetti:

"İkili ticaretimiz son 10 yıl içerisinde neredeyse yüzde 70 oranında büyüyerek 2019'da 19 milyar sterlin ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Pandeminin ekonomik sonuçları, bu rakamları biraz düşürmüş olsa da ticaretimizin büyük bir kısmı direnç gösterdi ve bu küresel krizden çıktığımızda, bu olumlu ilerlemenin devam edeceği konusunda iyimseriz."

Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki STA'nın, salgın koşullarının ardından güçlü bir iyileşme ortamı sunacağını belirten Lord Janvrin, anlaşmayla ilgili, "Birleşik Krallık'ı dinamik ekonomilerle yapılan modern anlaşmalar ağının merkezine yerleştirme planımızın bir parçası olarak, yakın gelecekte Türkiye ile yapmak istediğimiz yeni ve daha iddialı bir anlaşmanın da yolunu açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Alikamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlar güzel fakat şunu görmezden gelemeyiz. Ab ABD Rus çin İran Japon Türk bunların tamamınin birbirleri ile derinlemesine sorunları olmasına rağmen en büyük ticareti yine birbirleri ile yapıyorlar. Eğer yapılan anlaşmalar taraflara eşit fayda sağlıyor ise bunda bir sıkıntı olmaz. Amma gümrük birliği gibi suyun başında onlar oturacaksa buna da karşı yüz.
    Cevapla
  • Selman 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce bir AVM’de malum kişiden aldıkları İstanbul’la ilgili kayıtları geri versin İngilizler.
    Cevapla
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarihim çok iyidir . Az bir şey ben bu işten anlıyorsam ingilizler güvenilir bir müttefik olmadıkları gibi adamı yarı yolda çok rahat bırakırlar.2,dünya savaşında yenileceklerini anlayınca hemen masaya oturan bir millettir. Unutulmasın İngiltere tek yenilmeyen devlettir. Yenilmemesinin sebebi güçlülüklerinden değil, kurnazlıklarından ha bunu bilesiniz ? Parasını aldıkları gemileri bile şu an Abd ' nin yaptığı gibi vermediler. Abd ve İngiltere al birini vur ötekisine ? Aman dikkat !
    Cevapla
  • Nedim 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne çabuk unuttunuz daha iki hafta önce Siha ların iki parçasına ambargo yaptılar!!!Güvenmeyin bunlara buğün yumanla savaş çıksa bizi unuturlar ve daha ambargo getirirler.biz bakıp bizlen beraber olan müslüman ülkelerle iş birliği yapmamız lazım.Çin den de birşey almamalı Uygur türlerine yapılanı unutmayın
    Cevapla
  • Sipahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalama sap ile samanı karıştırma ingiltere hiçbir silaha ürüne ambargo koymadı.kanada ile karıştırıyorsun,zira yerli hep projesi tfx 100 projemize teknik desteği İngiltere veriyor ve daha bir çok savunma projsinde destekleri var.Uygur türklerin malzeme yaparak 83 milyonun istikbalini tehlikeye atamazsın zaten Çin kimseye gel zorla benim malımı al demiyor marka ütünü ucuza almak isteyen çinde alıyor elinde telefondan tv tableti oyuncağı Çin malıyla iğneyi kendine batır boş beleş yorum yapma
    Cevapla
  • Mete TÜRK 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye-İngiltere-Azerbaycan-Cin ve Pakistan işbirliği her yönüyle gelişiyor.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Satmayı bırak kendi kombililerimizi, kendi ürünlerimizi bile bitirebilir bu bir kuşak bir yol projesi. Çin’in dünya ticaretini ele geçirme projesidir bu. Önlem alınması lazım yoksa bütün malları Çin ihraç edecekse bize ne olacak ?
    Cevapla
  • Ali Saymanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    1 Kuşak 1 yol hayata geçecek gibi yalnız Çinden gelecek trenleri bedava geçirirsek, AB ye hiçbir şey satamayız !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle