Wall Street’in GameStop çılgınlığının ardındaki neden

GameStop hisseleri neden yükselmeye devam ediyor? GameStop’un bu yıl ve gelecek yıl para kaybetmesi bekleniyor. Satış büyümesi, bilgisayar oyunu oynayanların mağazaları daha az ziyaret etme ihtiyacı duymasıyla birlikte yavaşladı.

Wall Street’in GameStop çılgınlığının ardındaki neden
Wall Street’in GameStop çılgınlığının ardındaki neden
GİRİŞ 27.01.2021 13:38 GÜNCELLEME 27.01.2021 13:38

Tüketiciler şimdi istedikleri oyunları doğrudan oyun konsollarına, bilgisayarlarına ya da telefonlarına indirebiliyorlar. Video oyun perakendecisinin hisseleri, 2021’de neden %275’in üzerinde yükseliş gösterdi? Şirket, Reddit’te şirketin hisselerini savunmaya devam eden bir grup sadık yatırımcıya teşekkür edebilir.

Ancak Wall Street’e GameStop hisselerinin aşırı değerlenmiş olduğu ve sert bir düşüş öncesinde bulunduğu söyleniyor. Pazartesi günü GameStop hisseleri oldukça yüksek volatilite gösterdi ve birkaç kez durma noktasına geldi. Hisseler bir noktada iki katın üzerine çıktı ve günü %18 yükselişle kapattı.

CNN’in haberine göre, Reddit’in WallStreetBets (WSB) başlığı altında yazan kişiler, şirketi ateşli bir şekilde savunuyordu.  Bunun neticesinde, GameStop hisselerinde açığa satış sıkışması yaşandı. Birçok yatırımcı, son dönemde GameStop hisselerinin düşeceğini düşünerek, hisse aldı ve hisseleri daha düşük bir fiyatla yeniden satın alabilecekleri umuduyla sattı.

Bu ise oldukça riskli bir strateji. Bir hisse aniden yükselişe geçtiğinde, açığa satış yapanlar, hisselerini geri almak için toplu bir şekilde acele etmeli. Açığa satışı yapılan bir hisse ne kadar yükselirse, açığa satış yapan yatırımcıların pozisyonunu telafi etmek için hisse geri alımı yapmaması halinde, kayıplar da o kadar büyük olur. Bu ise sıkışmayı yaratan asıl neden olarak öne çıkıyor.

Sıklıkla, değerinin üzerinde işlem gördüğünü düşündüğü ve bu nedenle de açığa satış için iyi adaylar olarak değerlendirdiği hisseleri tespit eden bir yatırım şirketi Citron Research, yatırımcılar bir hisseyi açığa satış yoluyla sıkıştırarak yükselttiğinde neler olabileceğini, oldukça acı bir şekilde öğrendi.

Citron’un Kurucusu Andrew Left, bu ayın ilk günlerinde yazdığı bir raporda, GameStop’u “alışveriş merkezi odaklı başarısız bir perakendeci” olarak tanımladı ve şirketin hisselerinin 20 dolara düşeceğini öngördü. Bu dönemde GameStop’un hisseleri 40 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Şirketin hisseleri Cuma günü 65 dolara yükseldi ve şimdi 100 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Reddit’te GameStop’u oldukça yüksek sesle savunan boğa piyasası taraftarları, yatırımcılar için önemli bir taraftar kitlesi olan hisselerin ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdi. Reddit’in WSB sayfasının takipçilerinin favorilerinden BlackBerry de (BB) bu yıl yükseliş gösterdi.

Bazı aşırı iyimser GameStop yatırımcıları, hissede görülen ralliyi destekleyen ürünler satarak getiri sağlamayı bile düşünüyor. JonesTrading’in Baş Piyasa Stratejisti Mike O’Rourke, Pazartesi günü yazdığı bir raporda Etsy’de hissenin yükselişini kutlayan bazı ürünlerin yer aldığını söyledi. Elbette GameStop'un yükselişinin, Reddit’ten gelen desteğin dışında da bazı nedenleri var.

GameStop yalnızca oyun satışı yapmıyor. Şirket aynı zamanda, Star Wars oyuncakları ve Funko figürleri gibi pop kültürü koleksiyon ürünleri de satıyor. Böylelikle oyun tutkunu olmayan müşteriler de şirketin mağazalarını ziyaret ediyor. GameStop bu ayın ilk günlerinde mağaza satışlarının, 2020’nin son döneminde %5 artış gösterdiğini ve dijital satışların %300’den fazla yükseldiğini açıkladı.

Ancak toplam satış verileri yine de düşük geldi. Bunun öncelikli nedeni ise Aralık ayında korona virüs vakalarındaki artış nedeniyle mağazaların geçici olarak kapatılması oldu. Aynı zamanda, yeni Play Station 5 ve Xbox’a yönelik yoğun talep nedeniyle tedarik zincirinde bir takım aksaklıklar yaşandı.

Bu ay şirketten yapılan açıklamada, online evcil hayvan ürünleri zinciri Chewy’nin kurucusu Ryan Cohen’ın da, iki eski Chewy yöneticisiyle birlikte GameStop’un yönetim kurulunda yer alacağı söylendi. Cohen’ın RC Ventures isimli şirketi ise GameStop’un en büyük yatırımcılarından.

GameStop’tan yapılan basın açıklamasında, “bu üç yeni yönetici e-ticaret, online pazarlama, finans ve stratejik planlama konularında derin bir birikim getiriyor” dendi. Yine de bazı yatırım uzmanları, GameStop’un hisselerindeki yükselişin çok hızlı ve çok fazla olduğundan endişeli ve bunun borsaların genelinde görülen ani köpüğün ve spekülatif çılgınlığın bir başka işareti olabileceğini düşünüyor.

Bespoke Investment Group analistleri, “genel olarak, yüksek açığa satış ilgisi olan hisseler bu yılın en yüksek performans gösterenleri oldu” dedi.