Hamle işe yaradı! Türkiye dünya devlerinin yatırım merkezi oldu

Salgında Batılı ülkelerin tedarik üssü konumuna yükselen Türkiye, Uzakdoğulu akıllı telefon üreticilerinin yatırım adresi oluyor

Hamle işe yaradı! Türkiye dünya devlerinin yatırım merkezi oldu
Hamle işe yaradı! Türkiye dünya devlerinin yatırım merkezi oldu
GİRİŞ 27.01.2021 10:45 GÜNCELLEME 27.01.2021 10:45
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Güney Koreli Samsung ve Çinli Oppo'dan sonra telefon devi Xiaomi de iki faz halinde planladığı yatırıma 20 milyon dolarla başlayacak. Çinli firmanın ikinci fazla birlikte yatırım miktarının 30-40 milyon dolara ulaşması bekleniyor. İstanbul Avcılar'da bir fabrika kuracak olan Xiaomi, ilk fazda 2 bin kişiye istihdam sağlayacak, ikinci fazda ise kapasite artışına gidecek. Çin merkezli Tecno, TCL ve Vivo da Türkiye'de yatırım kararı almıştı.

GB AVANTAJI VAR
Ülkemizde üretim yaparak Avrupa'ya yakın olmayı planlayan firmalar, bu yatırımlarıyla iç pazarın yanı sıra ürünlerini ihracata da yönlendirmenin avantajlarından yararlanacak. Türkiye'de üretecekleri cihazları, pazar potansiyeli yüksek olan diğer bölgelere satma hedefiyle ülkemizde üretim kararı alan firmaların yatırımlarını aşama aşama artırmaları bekleniyor.

Bilindiği gibi, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden (GB) dolayı Avrupa'ya ürün satması Çin'den daha kolay. Çinli firmaların bu yatırım motivasyonlarının altında ABD ile yaşanılan ticaret savaşının da etkisi hayli büyük. Çinli akıllı telefon üreticisi firmalar, şimdilik Huawei üzerinden yürütülen savaşta en kötüsüne hazırlanarak pazar çeşitliliğini artırmaya çalışıyor. Ayrıca Türkiye'nin fiyatı 200 doların altında olan cep telefonlarına ithalatta gözetim uygulaması getirmesinin de şirketlerin yatırım kararında etkili olduğu belirtiliyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 16
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi bunlar gümrük vergisinden de yırtacak. Sonra bunlara hoşgeldin partisi düzenleyen devlet "Yerli üreticiyi koruyalım ve destekleyelim" türküsü çığıracak he mi? La havle...
    Cevapla
  • uğur1806 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok tuhaf bazı insanlar, önce yabancı yatırım gelmiyor diyor ,sonra sadece para geliyor fabirka nerde diyor, daha sonra da bu fabrika montaj sanayi diyor. Burdan çıkan sonuç da ben her türlü hükümete vururum.
    Cevapla
  • Arif 3 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman montaj sanayi deyip duranlar bu gün yerli firmaların iflasına karşın montaj sanayiyi destekleyip övünüyorlar.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    yahu avrupadaki işçi türkiyede iş adamı gibi tatil yapıyor alışveriş yapıyor. topu topu bir canımız var bir kere geldik dünyaya. hep mi bize sabır hep mi bize şükür. biraz da bize selamet, bize bereket. yazıktır vallahi yazıktır.
    Cevapla
  • Gerçekçi olun 3 yıl önce Şikayet Et
    Fabrika kurulması para değilmi.dünyanın heryerinde pandemi dolayısıyla ekonomi zorda.sorun devlette değil sorun halkta.tasarrufa yönelmeyen bu gün buldum bu gün yiyeyim zihniyeti maalesef bu hale geturdi milleti.insanlar aç veya işsiz değil gözler aç ,gönüller aç.
    Cevapla
  • Tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    Sorun senin gibi eleştirileri dahi hazmedemeyen aynı düşünceye sahip zararlılarda!
    Cevapla
  • emre 3 yıl önce Şikayet Et
    İnanılmazzzzz hala halkta buluyorsunuz... Sosyal deney olmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle