Akkuyu’da inşaat tam gaz! 100 km yakında fay bulunmuyor

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butskikh, Akkuyu nükleer santralinin üç adet güç ünitesinin eş zamanlı olarak inşa edildiğini söyledi.

Akkuyu’da inşaat tam gaz! 100 km yakında fay bulunmuyor
Akkuyu’da inşaat tam gaz! 100 km yakında fay bulunmuyor
GİRİŞ 25.01.2021 14:05 GÜNCELLEME 25.01.2021 14:05
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Butskikh, Akkuyu nükleer santralindeki son duruma ilişkin bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, santralin, her biri 1200 MW güce sahip VVER-1200 tipi “III+” nesil reaktörlü 4 güç ünitesinden oluşacağını ifade etti. Tüm güç üniteleri işletmeye alındıktan sonra Akkuyu NGS’nin yılda yaklaşık 35 milyar kWh/s üretim yapmasının planlandığını anlatan Butskikh, “Proje katılımcıları, 1. güç ünitesinin 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kuruluşu’nun 100. yıl dönümünde işletmeye alınmasını sağlamak için ellerinden gelen çabayı gösteriyor” dedi.

MONTAJ YAPILIYOR

Akkuyu NGS sahasının hemen hemen tüm alanlarında inşaat ve montaj çalışmalarının şu anda çok aktif bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Butskikh, ünitelere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Birinci ünitenin reaktör binası ve makine bölümünün temel plakaları hazırlandı, koryum tutma ve soğutma aracı projede öngörülen konuma yerleştirildi, reaktör binasının iç muhafaza kabuğunun ikinci katmanının ve kuru reaktör korumasının kurulumu tamamlandı. Pompa istasyonlarının inşaatı yakın gelecekte başlayacak. İkinci güç ünitesinin reaktör ve türbin binalarının temel plakalarının kurulumu tamamlandı, kor tutucu ise projede öngörülen konumuna yerleştirildi. Üçüncü ünitenin inşaat alanında, reaktör ve türbin binalarının temel plakalarının beton hazırlığı tamamlanıyor.” Butskikh, geçtiğimiz günlerde bağlantı yolu yapımındaki patlatma ile ilgili eleştirileri alan Akkuyu’da birinci önceliğin güvenliğe verildiği bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

100 KM YAKININDA FAY BULUNMUYOR

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) inşaat sahasının etrafında 100 kilometrelik yarıçaplı alanda herhangi bir diri fay hattı bulunmadığı bildirildi.

Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamada, nükleer santral inşaatına ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla projeyle ilgili doğru bilgilerin paylaşılmasına gerek duyulduğu ifade edildi.

Türkiye'de ayrıntılı diri fay hattı çalışmasının Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bu çalışmaya göre Türkiye’de bulunan tüm sismik fay hatları bilinmektedir. Bu çerçevede, Akkuyu sahasının etrafında 100 kilometrelik yarıçaplı alanda herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır. Ecemiş fay hattı ise ölü fay hattı olup, Akkuyu sahasına 160 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sismik olayların meydana gelmesi olasılığının çok düşük olmasına rağmen nükleer güç santrali 9 büyüklüğündeki deprem dahil olmak üzere her türlü dış etkilere dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

ÇEVRENİN KORUNMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Açıklamada, proje tamamlandığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karbondioksit emisyonu yapmadan enerji üretimi için en verimli enerji kaynağı olan nükleer enerji ile karşılanacağı belirtildi.

Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında Akdeniz foklarına yönelik bir araştırmanın gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

"Çalışma ÇED raporu ile birlikte ilgili kurumlara sunulmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre projenin Akdeniz Foklarının yaşama ve üreme alanlarında herhangi bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Projenin inşaat faaliyetleri süresince deniz ekolojisi izleme çalışmaları gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Caretta Caretta deniz kaplumbağaları yumurtalarını Göksu Deltasına bırakmaktadır. Göksu Deltası proje sahasına 36 kilometre uzaklıkta bulunmakta olup, projenin etki alanı dışındadır. Santralin işletme aşamasında ise yine biyolojik izleme sistemi çerçevesinde izleme faaliyetleri devam edecektir."

Açıklamada ayrıca proje kapsamında nükleer santralde üretilecek elektriğin yüzde 50'sinin kilovatsaat başına 12,35 dolar/cent ortalama fiyatla 15 yıl süreyle Elektrik Üretim AŞ'ye satılacağı bilgisi hatırlatıldı.

YORUMLAR 17
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Aytunc iste bunun icin deliriyor
    Cevapla
  • mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    yap işlet devret mi ki, 12,35 cent çok geldi bana. amerikada 5-6 senti geçmiyordu eskiden şimdi nasıl bilmiyorum. dünyanın en pahalı nükleer enerjisi diyebilirim. Şimdiki enerjinin kwh bedelini geçiyor bile olabilir. allah akıl fikir versin cümlemize.
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer teknolojiyi ilk geliştiren ABD nükleer teknoloji için para ödemez? Şimdiki enerji fiyatıyla kıyaslamak doğru değil. Çünkü birincisi bu santral ile nükleer santral teknolojisi ülkemize kazandırmış olacak, elbette bunun bir bedeli var. İkincisi söz konusu santral sözleşmesi özellikle petrol ve doğalgaz fiyatları yüksek iken yapıldı, petrol üreticisi ülkelerin rekabeti nedeniyle petrol fiyatı düştü, ABD’nin kaya gazı üretim kapasitesini çok arttırması nedeniyle de doğalgaz fiyatı ucuzladı. Üçüncü olarak da Devletimize ait büyük barajlardan üretilen elektrik ortalama elektrik satış fiyatını düşürebilmek için ucuz satılıyor, vatandaşa sağlanan bu sübvansiyon Rusları tabiki ilgilendirmez.
    Cevapla
  • garip 3 yıl önce Şikayet Et
    sen fazla kafa yorma bu işlere
    Cevapla
  • avni 3 yıl önce Şikayet Et
    nolacadı ne bekleyidin ki, türkiyede en temel ihtiyaç olan hangi şeyi ucuza alabildik ki nükleer santralle üretilmiş elektriği ucuza alalım :D
    Cevapla
  • memur 3 yıl önce Şikayet Et
    Türk parasına kıran mı girdi? niye dolar, cent? Biz halk olarak artık TL ile yapılan sözleşmeler görmek istiyoruz.
    Cevapla
  • musti 3 yıl önce Şikayet Et
    Enerji lazım ama nükleer santral elektrik alım garantisi var, teknoloji transferi yok, 15yıl sonunda bize sadece kirlilik mi kalacak
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu alım garantisi neden bu kadar dile dolanıp durulur acaba? Yahu Türkiye’nin elektrik ihtiyacı ortadan mı kalkacak? Alım garantisini verilince üstleniciler risk ve belirsizliği daha az gördüğü için daha uygun fiyatlar veriyorlar. Zaten ihtiyacımız olan bir şeye daha fazla fiyat ödemek niye? Ayrıca teknoloji transferi yok da demek? Birçok kişi eğitim aldı/alıyor. Çalışacak olanların çoğu Türk olacak. Bunların nükleer santral gibi bir konuda bilinçsizce çalıştırılacağını mı düşünüyorsunuz?
    Cevapla
  • birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    "kilovatsaat başına 12,35 dolar/cent ortalama fiyatla" ifadesinde dolar/cent nasıl bir birimdir? açıklayan olursa memnun oluruz
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Cevapların ikisi hariç hepsi yanlış... Bizim TL'deki Kuruşun ABD Dolarındaki karşılığı Dolar Cent olarak geçiyor. Euro gibi başka para birimlerinde de 1/100'lük kısma cent denildiği için karışıklığı önlemek için Dolar Cent, Euro Cent ifadeleri kullanılır.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    lira da kuruş, dolar da cent...
    Cevapla
  • Nurettin 3 yıl önce Şikayet Et
    12,35 değerinin 12 kısmı dolar;35 kısmı ise cent birimi
    Cevapla
  • barış 3 yıl önce Şikayet Et
    Tahminim 12 dolar 35 cent demek istemişler.
    Cevapla
  • Sakaryalı Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Kur x 0.1235usd=TL
    Cevapla
  • aaaa 3 yıl önce Şikayet Et
    12,35 sentlik alım garantisi var.Dolar değil.şu anda alım fiyatı 3.5 cent civarında.yaklaşık dört kat artacak fiyat.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle