Esnaftan altı maddelik öneri paketi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Bendevi Palandöken, önceki gün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Vahdettin Köşkü'nde kabul edildi. Görüşmede Palandöken, Başkan Erdoğan'a Kovid-19 sebebiyle sıkıntılı bir süreçten geçen esnaf ve sanatkârların sorunları aktardı.

Esnaftan altı maddelik öneri paketi
Esnaftan altı maddelik öneri paketi
GİRİŞ 24.01.2021 09:30 GÜNCELLEME 24.01.2021 09:30
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Görüşmenin çok olumlu bir havada geçtiğini aktaran Palandöken, esnafın yaşamış olduğu sıkıntıları ayrıntılı bir şekilde anlattığını, ayrıca altı maddelik acil talepler konusunda bir dosya sunduğunu belirtti.

RESTORANLAR AÇILMALI

Esnafın yaşadığı sorunlara ilişkin ilgili bakanlıklarla görüşerek ilk kabine toplantısında gerekli adımların atılacağına olan inancının sonsuz olduğunu aktaran Palandöken, Cumhurbaşkanı'na sunduğu dosyadaki maddeleri ise şöyle özetledi: "Esnaf ve sanatkârlardan yaşanan salgın nedeniyle işleri zarar görenlerin, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları kredi taksitleri bir yıl süre ile faizsiz ertelenmeli, kredi kullanamayanlara da az 1 yıl ödemesiz faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Esnaf ve sanatkârlarımıza sağlanan doğrudan nakit ve kira desteği kapsamı genişletilerek devam ettirilmelidir. Yanlarında çalışanların sosyal güvenlik prim ödemeleri ile vergi, elektrik, su, doğalgaz fatura bedelleri bir yıl süre ile faizsiz ertelenmelidir. Kısıtlamalar nedeniyle faaliyetleri durdurulan kahvehane, kıraathane, internet kafe, kır bahçesi, elektronik oyun salonları, bilardo salonları ve halı saha işletmecileri ile hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi işletmelere müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirilerek faaliyetlerinin başlamasına olanak sağlanmalıdır."

Ticari araçlar için indirimli akaryakıt imkânı sağlanması gerektiğini aktaran Palandöken, "Sigorta prim borcu bulunan esnaf ve sanatkârlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine imkân sağlayan uygulama 1 yıl süreyle uzatılarak devam ettirilmelidir" dedi.

YORUMLAR 15
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Gidişata göre kontrollü bir şekilde yapılabilir. Fakat tedbirlere uymama sıkıntısı var. Esnaf kendi kurallara uymuyor. Bu günlerde çektiği sıkıntıyı unutup tüm tedbirleri boş veriyor. İşletmeler hınca hınç dolduruluyor ve hiç bir mesafe kuralına uyulmuyor. Bundan vazgeçilmeli ve sonrada böyle ağlamamalı. Tüm tedbirlere uyulmalı ve buna ek olarak cafe restoran gibi yerlerde masalar pleksi camla bölümlere ayrılarak temasa engel olmak iyi olacaktır. Ayrıca talep ettiğiniz esnaf yani bağkurlulardan borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanma süresi zaten 1 yıl uzatıldı.
    Cevapla
  • Başkan44 3 yıl önce Şikayet Et
    Yine maaşını devlet babadan alan salla başı al maaşı ve yatarak geçinenler esnafa saldırmaya başlamış unutmayın hz. Muhammed sav bile ticaret demiş
    Cevapla
  • Sizene 3 yıl önce Şikayet Et
    Kahvehane isletmecisiyim 70 bin tl borcum var çorbadan önce ufak tefek birikimimde vardı hepsi giti üstüne içeri girdim her esnafın durumu iyi deyil
    Cevapla
  • Akkoyunlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Esnafların çoğunun durumu iyi zaten ama bazı kesimler, sıkıntılı, sabit maaşla geçirenlere yardım yapılmalı, esnaflar ömür boyu calismasalar, kazandıkları yeter zaten, en az kazanan esnaf, yüzde 100 kazanıyor, ama en çokta onlar ağlıyor,sabit maaşla çalışanlar ne yapsın....
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Esnafın çoğunun durumu iyi demek yanlış yada yalan bir söylem. Sabit maaşı olanın maaşını bu süreçte ödemeye çalışan esnafın durumu onlarınkinden daha sıkıntılı. İstisnalar hariç. Tabi sabit maaşı olanlardansa maaşı düşük olanların sıkıntısı bu dönem için değil genel olarak sıkıntılı zaten.
    Cevapla
  • Alp Er 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bişey merak ediyorum siz bu yazdıklarınızı bilinçli mi yazıyorsunuz ? Esnafın yanında kaç işçi çalışıyor biliyormusunuz? Kira vergi stopaj maaş kredi ödeme kendi geçimi ailesi ? Ya bunlar ne olacak ? %100 kazanıyorsa siz neden esnaf olamıyorsunuz çok bilgili arkadaş?
    Cevapla
  • Rıza 3 yıl önce Şikayet Et
    Açılmalı diyen esnaf maske mesafe denetimini kendi yapsın bir zahmet bırakın vatandaşı ikaz eden polisi bile dövüyorlardı. İyi ki kapandılar. Onların yüzünden virüs bu kadar çoğaldı.Hiç taktıkları yoktu ,işte böyle ederler adamı. Kapıdan müşteri azarlamak kovmak ne demek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle