Boeing, 2030'a kadar sürdürülebilir yakıtla çalışan ticari uçak üretecek

Boeing, Cuma günü, ticari havacılığın uzun vadeli sürdürülebilirliğini geliştirme hedefini benimsediğini ve ticari uçaklarının 2030 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir yakıtla uçma yeteneğine ve gerekli sertifikaya sahip olacağını taahhüt etti.

Boeing, 2030'a kadar sürdürülebilir yakıtla çalışan ticari uçak üretecek
Boeing, 2030'a kadar sürdürülebilir yakıtla çalışan ticari uçak üretecek
GİRİŞ 23.01.2021 20:08 GÜNCELLEME 23.01.2021 20:09

Şirketten yapılan açıklamada, Boeing'in acil çözüm bekleyen iklim değişikliği sorunuyla mücadele için jetlerde petrol yakıtları yerine yüzde 100 sürdürülebilir yakıtların kullanıldığı başarılı test uçuşlarını daha önce gerçekleştirdiğine işaret edildi.

Uluslararası bağımsız bir uzman kuruluş olan Hava Taşımacılığı Eylem Grubu, ABD Enerji Bakanlığı ve diğer bilimsel çalışmalara göre, sürdürülebilir uçak yakıtları, yakıtın kullanım süresi içerisinde CO2 emisyonunu yüzde 80'e varan oranlarda azaltıyor ve gelecekte bu oranın yüzde 100'e çıkarılması mümkün.

Boeing'e göre, sürdürülebilir uçak yakıtları geleneksel uçak yakıtıyla doğrudan karıştırılarak mevcut yakıt şartnameleri çerçevesinde halen izin verilen en yüksek oran olan yüzde 50'ye yüzde 50 oranında bir karışım elde ediliyor.

Boeing'in açıklamasında, havacılık sektörünün karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar 2005 seviyesine göre yüzde 50 oranında azaltma taahhüdünü yerine getirebilmek için uçakların 2050 yılından çok önce yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlarla uçabilmeye başlaması gerektiği kaydedildi.

Boeing Commercial Airplanes Başkan ve CEO'su Stan Deal, "Sektörümüz ve müşterilerimiz, iklim değişikliği sorununa çözüm bulunması hedefine bağlıdır ve sürdürülebilir uçak yakıtları, havacılık sektörünün karbon emisyonlarını önümüzdeki on yıllarda azaltabilmek için en güvenli ve en ölçülebilir çözümdür" dedi.

Boeing Sürdürülebilirlik Başkanı Chris Raymond ise, "Sürdürülebilir uçak yakıtlarında inovasyon konusunda uzun geçmişimizle, yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlarla uçacak olan uçak sınıfımız için sertifika alınması Boeing'in dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için inovasyon yapma ve uygulama hedefine derin bağlılığını önemli ölçüde ileri taşımaktadır" dedi.

Raymond şöyle devam etti: "Sürdürülebilir uçak yakıtları kanıtlanmıştır, her gün kullanılmaktadır ve sektör olarak birlikte çalıştığımızda kısa ve uzun vadede karbon emisyonlarını azaltma konusunda en çabuk ve en büyük potansiyele sahiptir."
Boeing; havayolu şirketleri, uçak üreticileri ve diğerleriyle birlikte çalışarak 2008 yılından başlayarak biyoyakıtlarla test uçuşları gerçekleştirdi ve 2011 yılında sürdürülebilir yakıtlar için onay alınmasını sağladı.

Sürdürülebilir uçak yakıtları, gıda olarak tüketilmeyen bitkiler, tarım ve ormancılık atıkları, geri dönüşümsüz evsel atıklar, sanayi tesislerinden çıkan gazlar ve diğer kaynaklar da dahil olmak üzere çok çeşitli hammaddelerden üretilebiliyor.

 

KAYNAK: XINHUA HABER AJANSI