Türkiye ardı ardına duyuruyor dünya hayranlıkla izliyor! Tarih verildi 'İstanbul' geliyor

Milli teknoloji hamlesiyle insansız hava araçlarıyla dünyanın gündemine oturan Türkiye bu kez deniz araçlarıyla öne çıkacak. MİLGEM Projesi'nin devamında üretilen İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul Fırkateyni, gelişmiş hava savunma ve su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve karakol faaliyetlerini yerine getirecek.

Türkiye ardı ardına duyuruyor dünya hayranlıkla izliyor! Tarih verildi 'İstanbul' geliyor
Türkiye ardı ardına duyuruyor dünya hayranlıkla izliyor! Tarih verildi 'İstanbul' geliyor
GİRİŞ 19.01.2021 13:37 GÜNCELLEME 19.01.2021 13:37
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

MİLGEM Projesi'nin devamında üretilen İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul Fırkateyni, 23 Ocak'ta denize indirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin ana yüklenici olduğu gemi inşa projesi İstanbul Tersane Komutanlığı'nda sürüyor. İstanbul Fırkateyni, 23 Ocak'ta düzenlenecek törenle suyla buluşacak.

Başkanlığın 2021 yılı savunma sanayi projeleri kapsamında inşası süren gemi, 23 Ocak'ta denize indirilecek.

STM, ana alt yüklenicilerinden biri olduğu MİLGEM Projesi'nin ilk 4 gemisi Ada sınıfı korvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına tesliminin ardından, projenin devamı niteliğindeki "İ Sınıfı Fırkateyn (MİLGEM Projesi 5'inci Gemi) Tedariki Projesi"nde ana yüklenici sorumluluğunu üstlendi.

Şirket, 2019 yılında SSB ile tedarik sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeyle STM, geminin tasarımı, silah-elektronik sistemleri ve ana tahrik sistemi sorumluluklarını da kapsayacak şekilde ana yüklenici olarak görevlendirildi. ASELSAN ve HAVELSAN'ın ana iş ortakları olarak yer aldığı projede, 150'den fazla sistem için 80 civarında alt yüklenici görev yapıyor. Toplamda sözleşmeli ve sipariş emriyle çalışılan firma sayısı ise 220'yi buluyor.

GELİŞMİŞ ÖZELLİKLERİYLE GÖREV YAPACAK

İ Sınıfı Fırkateyn Sözleşmesi'nde, sistem ve sistem sağlayıcı firmalar geçmiş MİLGEM gemilerindeki firmalarla aynı olacak şekilde kurgulandı ve mevcut yerli firmalarla projeye başlandı.

Bu süreçte yapılan araştırma ve çalışmalarla, belirlenmiş teknik isterler ve performans olarak yabancı menşeli ürün/sistem isterlerini karşılayan yerli firmalar da takvim ve bütçe etkisi olmamak kaydı ve müşteri kabulüyle projeye dahil edilebiliyor.

Sistem tedariki yapılan 80 civarındaki alt yüklenicinin üçte ikisi yerli, üçte biri yabancı firmalardan oluşuyor.

İ sınıfı fırkateynler, gelişmiş hava savunma ve su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve karakol faaliyetlerinin icrasını yerine getirecek. Keşif ve gözetleme, hedef tespit, teşhis ve tanıma, erken ihbar görevleri ile üs ve liman savunması görevlerini gerçekleştirecek fırkateynler, gelişmiş denizcilik özellikleriyle tamamen milli imkanlarla tasarlandı. Fırkateyn, tek gövdeli deplasman tipi tekne formunda inşa ediliyor.

YÜKSEK YERLİLİK

Fırkateyn tamamlandığında tam boyunun 113 metre ve genişliğinin 14,4 metre olması planlanıyor. Yaklaşık 3 bin ton deplasmana sahip İ sınıfı fırkateyn, Ada sınıfı korvetlerden farklı olarak satıhtan havaya güdümlü mermi bulunduracak ve fırlatabilecek.

İ sınıfı fırkateyn, milli bir elektronik harp sistemine ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemine, geliştirilmiş silah, radar ve sensörler ile muhabere ve seyir sistemlerine yüzde 75'in üzerinde yerli katkı payıyla sahip olacak.

Yerli tedarikçiler, geminin silah elektronik sistemleri ile gemi elektrik sistemi, yardımcı makine sistemleri (dizel jeneratör setleri, entegre platform kontrol ve izleme sistemi, KBRN üniteleri ile tespit ve teşhis sistemi, tulumbalar, valflar, elektrik güç sistemleri, kablolar, tablo ve panolar, hava kompresörleri, yangın söndürme sistemleri ve benzeri), gemide yaşam için gerekli ekipmanları (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemi, tatlı su üretim sistemi, yaşam mahalleri mobilya donatımları, servis mahalleri, sıcak su sistemi ve benzeri), gemicilik donanımları (dümen takımı, vasıta mataforası, ırgatlar, kaportalar, hangar kapısı, torpido kovan mahalleri, sancak iskelesi ve benzeri) gibi platform sistemlerinin tedarikini sağlıyor.

İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul Fırkateyni'nin 2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedefleniyor.

Geminin inşa ve donatımına ilişkin her türlü dizayn, mühendislik ve sistem-malzeme tedarik faaliyetlerine STM tarafından devam ediliyor.

YORUMLAR 39
  • PALA 3 yıl önce Şikayet Et
    Yarabbi birliğimizi daim ordumuzu muzaffer eyle amin
    Cevapla
  • Alpagu 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah sevinenleri daha da sevindirsin. üzülenleri daha da üzdürsün. bu mübarek millet Allah yolundaki hizmete engel olmaya çalışanlara üzdürücü olarak yeter inşAllah. heykellere tapan ezikler bakın. iyi bakın.. sizi üzmeye devam edeceğiz. aramızda Türk isimleriyle dolaşıp bizim dilimizi konuşup ötelerdeki efendilerinizin talimatlarıyla bize önlem alamazsınız. bu Asil Millet sizin gibi eziklere yenilmez. bunu göremiyor, kendinizi budalaca avutuyorsunuz. alışın darbe yemeye, daha çook var sırada.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok süper bir proje ama bir o kadar ağır ilerliyor yunanistan bize karşı 4 adet fırkateyn satın alma kararı verdi biz kendimiz ürettiğimiz halde kanı gibiyiz biraz özel sektöre yaptırmanız lazım geç kalıyoruz.
    Cevapla
  • Sahipkıran 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeden yorum yapıp durmayın, zaten özel sektörle birlikte yapılıyor...
    Cevapla
  • Ben 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP aya heykel gönderecekmiş eyer iktidar olursa. Benim anlamadıgım ayda taş yokmu? Bir heykel traş göndersede heykeli orda yapsa daha mantıklı deyilmi?
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu heykel konusu da çok cahilce olmaya başladı.
    Cevapla
  • Yunus 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet Ali yazar Veli bozar. Gerçekten de cahilce olmaya devam ediyor. Heykel yapan ilericiler milletin vergileri ile keyif sürsün ama, heykeli eleştirenler cahilliğe devam etsin. Tamam olur.
    Cevapla
  • yağmur 3 yıl önce Şikayet Et
    evet bencede cahilce fakat bugün ülkemizin heryerinde Atatürkünde dahil binlerce heykel var. bunu nereye koyacağız.
    Cevapla
  • İsmail hakalmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç cahilce değil ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz
    Cevapla
  • Saçmalık 3 yıl önce Şikayet Et
    Neden yalanmı yoksa önemsiz mi yapılanlar normalmi yoksa daha çok yapılması gerekirmi eksik olan heykellerin yerine yapılacak daha çoook heykelmi olmalı CHPKK nin üretime bir katkı söylemi veya bir projesimi var yoksa heykel cahilce BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜ DE GEREKSİZ CEMİ SORUN NEDİR NERDEDİR BİZİ O AYDIN KAFANLA AYDINLATIRMISIN RİCAETSEK ALİ BEY LÜTFEN.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle