Eroğlu tek tek anlattı: İzmir'de 29 baraj devreye alındı
Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İzmir İli Su Yatırımları ve İçmesuyu Tesisleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ülkemizin en büyük üçüncü ili olan ve benim de bir dönem milletvekili olmaktan gurur duyduğum, güzel İzmir’imize Hükümetimiz döneminde muazzam su yatırımları gerçekleştirdik diyen Eroğlu "İzmir’in fedakâr ve çalışkan insanlarının refah seviyelerinin yükselmesi ve şehrin daha fazla kalkınması için su alanında Cumhuriyet tarihimizin en büyük yatırımlarını gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın “Veysel Hoca, İzmir için ne gerekiyorsa yapın.” talimatı doğrultusunda İzmir’in projeleriyle bizzat ilgilendim.
İzmirli kardeşlerimizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak, şehrin su kaynaklarını değerlendirmek ve münbit topraklarını sulamak için son 18 yılda baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisleri ve taşkın koruma tesisi gibi pek çok su yatırımını hizmete aldık. İzmir’e su ile alakalı takriben 6,2 milyar TL’lik muazzam bir yatırım yaptık. 29 baraj ve 8 gölet inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Takriben 547.260 dekar araziyi sulamaya açarak yıllık 508 milyon TL zirai gelir artışı sağladık." açıklamasında bulundu.
EGE GELİŞİM PROJESİ (EGEGEP) İLE BÖLGENİN KALKINMASI HIZLANDI
Bakanlığım döneminde hazırladığımız EGEGEP yani Ege Gelişim Projesi ile bölgenin yıllardır hasretle beklenen pek çok projesi bir bir hayata geçirilmiştir şeklinde sözlerini sürdüren Eroğlu "İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya illerini kapsayan EGEGEP ile baraj, gölet, sulama, taşkın koruma, içmesuyu temin tesislerine kadar pek çok proje yürütülmektedir. Toplam 28 milyar TL’lik 2.065 projeden oluşan Ege Gelişim Projesi ile bölgede bulunan 8 ilin kalkınması ve vatandaşlarımızın refah seviyesinin artırılması bakımından muazzam bir projedir.
29 BARAJ VE 8 GÖLET İNŞA EDEREK BİR REKORA İMZA ATTIK
İzmir, ülkemizde turizmin en önemli olduğu illerden biri olmakla birlikte aynı zamanda bir ziraat ve ticaret şehridir. Son 18 yılda İzmir’in münbit topraklarını sulamaya açarak şehrin zirai katma değerini arttırdık. Hükümetimize kadar Küçükmenderes Havzasında hiçbir yatırım yoktu. Dönemimize kadar havzada ne bir baraj, ne bir gölet, ne de bir dere ıslahı vardı. Özellikle Ödemiş Ovası, yeraltı su seviyesinin azalması sebebiyle kaybedilmeyle karşı karşıyaydı. Hükümet olarak bu havzaya önce Ödemiş Beydağ Barajını inşa ederek 120.500 dekara araziyi sulamaya açtık ve bölgeye büyük katkı sağladık. Bölgenin önemli barajlarından biri de Ödemiş Rahmanlar Barajıdır. Küçükmenderes Havzasına Cumhuriyet tarihimizin ilk su yatırımlarını Hükümetimiz gerçekleştirmiştir.
İzmir’e kazandırdığımız diğer önemli barajlardan ikisi de Yortanlı ve Çaltıkoru Barajlarıdır. 2011 yılında hizmete aldığımız bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanmış ve Kınık Ovasında 112.410 dekar münbit arazi sulanmaktadır." dedi.
Hizmete aldığımız barajlar;
Aliağa Çıtak Barajı
Bayındır Burgaz (Zeytinova) Barajı
3.Bergama Çaltıkoru Barajı
Bergama Çamavlu Barajı
Bergama Çamtepe Barajı
Bergama Yortanlı Barajı
Bergama Karalar Barajı
Bornova Karaçam Barajı
Dikili Çandarlı Barajı
Karaburun Bozköy Barajı
Karaburun Karareis Barajı
Karaburun Mordoğan Barajı
Karaburun Salman Barajı
Kemalpaşa Bağyurdu Barajı
Kemalpaşa Akalan Barajı
Kiraz Çatak Barajı
Kiraz Haliller Barajı
Menderes Ataköy Barajı
Menderes Gümüldür Barajı
Menderes Özdere Barajı
Menemen Emiralem Barajı
Menemen Süleymanlı Barajı
Ödemiş Aktaş Barajı
Ödemiş Bademli Barajı
Ödemiş Beydağ Barajı
Seferihisar Kavakdere Barajı
Tire Eskioba Barajı
Tire Yenişehir Barajı
Torbalı Karakızlar Barajı
İşte Eroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;
Güzel İzmir’imizi taşkın zararlarından korumak için muazzam dere ıslah çalışmaları gerçekleştirdik. 98 dere ıslahı gerçekleştirerek İzmir şehir merkezi, 93 yerleşim yeri ve 113.000 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Özellikle Torbalı ilçemizde gerçekleştirdiğimiz Fetrek Çayı Islahı (Gelin Çayı) ile hem taşkınları önledik, hem de bölgeye önemli bir güzellik kattık.
İZMİR’İN İÇMESUYU İHTİYACINI GÖRDES BARAJI İLE KARŞILADIK
İzmir’e kazandırdığımız daha pek çok baraj, gölet ve sulama tesisi var, ancak içinde bulunduğumuz kısmi kuraklık sebebiyle şehre kazandırdığımız muazzam içmesuyu çalışmaları daha ön plana çıkmaktadır. İzmir, turizm ve ziraatın birlikte olduğu bir il olması sebebiyle özellikle son 18 yılda daha fazla büyüdü ve gelişti. İzmir şehir merkezinin nüfusu takriben
3 milyondur. Şehrin nüfusu arttıkça içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı da artmıştır. İktidara geldiğimizde en fazla içmesuyu sıkıntısı çeken illerden biri de İzmir’di.
2003 yılında iktidara geldiğimizde İzmir’in içmesuyu ihtiyacı Tahtalı Barajı, Balçova Barajı, Göksu-Sarıkız Kaynakları, Halkapınar Kaynakları ve yeraltı su kuyularından temin ediliyordu. Ancak o dönemde 2007-2008 yıllarında şehre içmesuyu sağlayan yeraltı sularında arsenik sıkıntısı vardı. Diğer taraftan da İzmir’in nüfusu arttıkça şehir yeni su kaynaklarına ihtiyaç duymaya başlamıştı. İzmir’in İçmesuyu sıkıntısı özellikle 2007-2008 yıllarında had safhaya ulaşmıştı. Ege’nin bir evladı olarak İzmirli kardeşlerimin arsenikli su içmesine gönlüm razı olamazdı. İzmir’in içmesuyu sıkıntısını gidermek için şehrin içmesuyu mes’elesiyle bizzat ilgilendim. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla İzmir için devasa su yatırımlarına başladık. Hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planı ile İzmir’in mevcut nüfusunu ve içmesuyu kaynakları ile gelecekteki muhtemel nüfusunu dikkate alarak detaylı bir çalışma gerçekleştirdik.
İzmir’in içmesuyu mes’elesini kökünden çözecek olan proje Gördes Barajının inşa edilmesiydi. Ancak 1998 yılında barajın temeli atılmasına rağmen 2003 yılına kadar önemli bir gelişme sağlanamamıştı. O dönem Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile Gördes Barajının ödeneklerini arttırdık ve inşaat çalışmalarını hızlandırdık. 2012 yılında tamamlanması ön görülen Gördes Barajını, İzmir’in içmesuyu ihtiyacına binaen öne çekerek 2008 yılında tamamladık. Manisa sınırlarında 95 metre yüksekliğinde inşa ettiğimiz Gördes Barajının su biriktirme hacmi 453 milyon m3’tür. 30.11.2008 tarihinde barajda su tutma çalışmaları başlamış ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 17 Ocak 2009 tarihinde Başbakanlığı döneminde katıldığı açılış merasimi ile Gördes Barajı hizmete alınmıştır. Aynı merasimde Gördes Barajı ile birlikte ülke genelinde inşa ettiğimiz 20 Dev Tesisin açılışını Halkapınar Kapalı Spor Salonundan birlikte yapmıştık.
DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mutabakatı ile Gördes Barajı’nın DSİ tarafından, isale hattı ile içmesuyu arıtma tesisinin proje ve inşaatının ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karar verilmişti. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin isale hattının proje hazırlama hizmetlerini dahi zamanında yetiştirememesi sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla isale hattının inşaatının da DSİ tarafından yapılması kararlaştırılmıştır.
22 Mayıs 2009 tarihinde Manisa’da isale hattının temel atma merasimini gerçekleştirdik. 9 Eylül 2010 Saat 09.59 itibariyle tamamlayarak İzmir’e su verileceği sözünü vermiştik. İzmir’imize Gördes Barajı’ndan su iletecek olan 2 metre çapındaki ve 35,5 km uzunluğundaki dev isale hattı, verdiğimiz söz üzerine 9 Eylül 2010 günü saat 09.59’da tamamlanmış ve su İzmir’e verilmiştir. Daha sonra isale hattının 2. ve 3. Kısımlarının da tamamlanmasıyla birlikte ve içerisinde Kavaklıdere Tüneli ile Buca Tünelinin de yer aldığı toplam 115 km uzunluğundaki isale hattı ile İzmir’e menba kalitesinde suyu ilettik. Gördes Barajı ile İzmir’e yılda 59 milyon m3 içmesuyu sağlanarak şehrin içmesuyu mes’elesi kökünden çözülmüştür. İzmir için çok büyük ehemmiyet arz eden baraj, isale hatları, Buca ve Kavaklıdere Tünelleri dâhil projenin toplam maliyeti 2021 yılı birim fiyatlarıyla 2 milyar 34 milyon TL’dir. Hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planına göre İzmir’in sonraki yıllarda içmesuyu ihtiyacı ise Kayacık Regülatörü ve Düvertepe Barajları ile karşılanacaktır.
İLÇELERİMİZE DE MENBA KALİTESİNDE İÇMESUYU SAĞLIYORUZ
İzmir şehir merkezinin içmesuyu ihtiyacını karşıladığımız gibi, ilçelerin de uzun yıllar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için büyük projeler gerçekleştirdik. Ödemiş ilçesinin içmesuyu ihtiyacı inşa ettiğimiz Rahmanlar Barajından karşılanacaktır. İnşaatı devam eden 2,1 km uzunluğundaki isale “hattı ile ilçeye yıllık 9,36 milyon m3 içmesuyu sağlanacaktır.
Çeşme ilçesinin içmesuyu ihtiyacı ise Karaburun Salman Barajından ve Karaburun Karareis Barajından alınacak suyun, 17 km ve 15,6 km uzunluğunda inşa edilecek iki ayrı isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 23,76 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi ile karşılanacaktır.
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı ise Yiğitler Barajından karşılanacaktır. 2018 yılında temel atma merasimine bizzat katıldığım Yiğitler Barajının yüksekliği 102 metre olup yıllık takriben 8 milyon m3 su sağlanacaktır.
Ülkemizin göz bebeği İzmir için Hükümet olarak gereken bütün içmesuyu tesislerini inşa ettik. İzmir için içmesuyu bakımından bir sıkıntı görülmemektedir. Ancak Büyükşehir Belediyesinin kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir.
Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür İzmir’imizi susuz bırakmadık.
-
ÖMER DİNÇER 2 yıl önce Şikayet Etbütün emeği geçenlere, çok teşekkürler saygılar .Beğen
-
Zülfikar küçük 3 yıl önce Şikayet Etİyilik yap at denize balık bilmezse HALİK BİLİRBeğen Toplam 3 beğeni
-
vatandaş 3 yıl önce Şikayet Ethizmet yaptınız da ne oldu kıymet mi bildilerBeğen Toplam 4 beğeni