Koronavirüs için bal arısı detayı! Bilim insanları harekete geçti

Koronavirüs vaka sayıları dünyada artışını sürdürürken, virüsün varlığının tespiti konusunda hayvanların algıları merak konusu oldu. Eğitimli köpeklerin yüz maskelerini koklayarak virüsün varlığını tespit edebildiğinin açıklanması, koku duyularının yüksek gelişmişliği ile dikkat çeken bal artılarının koronavirüs tespitinde kullanılıp kullanılmayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Koronavirüs için bal arısı detayı! Bilim insanları harekete geçti
Koronavirüs için bal arısı detayı! Bilim insanları harekete geçti
GİRİŞ 17.01.2021 10:44 GÜNCELLEME 17.01.2021 10:45
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Belçika'da uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele etmek için özel eğitimli bal arıları kullanılmasının gündeme gelmesi ve İtalya'da eğitimli köpeklerin yüz maskelerini koklayarak virüsün varlığını tespit edebildiğinin açıklanması; gelişmiş koku duyularıyla bilinen bal arılarının koronavirüs tespitinde kullanılıp, kullanılamayacağı sorusunu akıllara getirdi. Prof. Dr. Kumova bal arılarının Covid-19'u tespiti konusunda "Tüm arılar haberleşme yapıyor. Ancak bunu besine karşı yapıyor. Kovanda belirli şekilde dans ederek, uzakta olan besini 'ara, bul, getir' şeklinde sinyalini veriyor. Covid-19 konusunda özellikle bir test ve araştırma yapılması gerekiyor" dedi.

 

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Arıcılık Ünitesi Sorumlusu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulviye Kumova, antenlerinde binlerce duyu hücreleri olan arıların kokuyu 2 kilometre öteden algıladığını belirterek, "Arılar duyu organları çok gelişmiş olan ve antenlerindeki hassas hücrelerle kokuya karşı duyarlılığıyla biliniyorlar. Arıların çiçeğe yönelmesi de bu duyu organlarıyla oluyor. Dolayısıyla arıları bir robot gibi yönlendirmek mümkün" dedi.

Çukurova Üniversitesi'nde farklı alanlardaki çalışmaları ve üniteleriyle bölge tarımına katkı sağlayan Prof. Dr. Kumova, Belçika'da uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele etmek için özel eğitimli bal arıları kullanılmasının gündeme gelmesi ve İtalya'da eğitimli köpeklerin yüz maskelerini koklayarak virüsün varlığını tespit edebildiğini açıklamaları üzerine, bal arılarının Covid-19 tespitinde kullanılıp, kullanılamayacağı sorularını yanıtladı.

 

 

'KOKUYU 2 KİLOMETREDEN ALGILAYABİLİYORLAR'

Avrupa uyuşturucu trafiğinde transit liman haline gelen Belçika'nın uyuşturucu ile mücadele etmek için devreye sokulan bal arılarının 2 kilometre öteden kokuyu algılayabildiğini anlatan Prof. Dr. Ulviye Kumova, "Bal arıları duyu organları çok gelişmiş olan ve antenlerindeki hassas hücrelerle kokuya karşı duyarlılığıyla biliniyorlar. Arıların çiçeğe yönelmesi de bu duyu organlarıyla oluyor. Dolayısıyla arıları bir robot gibi yönlendirmek mümkün. Covid-19 bir virüs, arılarda da virüslere bağlı hastalıklar var. Onların da çaresini ilaçla bulamayabiliyoruz. Virüsler herhangi bir şekilde ilaçla tedavi edilemeyen hastalıklar. Arılar, herhangi bir kimyasal maddeye karşı uzaktan tehlikeyi görüyorlar. Bitki üzerinde polen alırken, bir kalıntının kalması, arıyı öldürebiliyor ya da tüylerine yapışarak kovana getirdiği zaman diğer arılar temas ya da solunum yoluyla algıladıkları zaman belirli kitlede arının ölümüne neden oluyor. Tabi bununla birlikte arının kokuya ne kadar hassas olduğunu da görüyoruz" dedi.

100'ÜN ÜZERİNDE ÇİÇEK PARFÜMÜ KOKUSUNU VE ARALARINDAKİ FARKI AYIRIYOR'

Prof. Dr. Kumova, İtalya'da eğitimli köpeklerin yüz maskelerini koklayarak virüsün varlığını tespit edebildiğini açıklamalarıyla ilgili ise, şunları kaydetti: "Köpekler narkotik büroda, emniyette kullanılabilen bir hayvan. İnsanlara dosttur, eğitildiği zaman hem insanlara hem tehlikelere karşı uyarabiliyor. Depremlerde kullanılabiliyor. O farklı bir hayvan türü. Bal arıları antenleri sayesinde ve antenlerindeki duyu hücreleri nedeni ile havadaki en küçük moleküllerin kokusunu algılama yeteneğine sahip böceklerdir. Bu nedenle metrelerce öteden bir çiçeğin nektar kokusunu algılamayı ve çiçeğe o kararlılıkla yönelmeyi, polen taşıyıp, taşımadığını ayırt edebilme yeteneğine sahiptir. Hatta 100'ün üzerinde çiçek parfümünün kokusunu ve aralarındaki farkı ayırt etmeyi bilme yeteneğine sahiptir.

'ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR'

Arıları belirli tatlar ve renkler açısından test edebiliyoruz. Arıların karbonhidratlara karşı da renge karşı da çok eğilim içerisinde olduklarını biliyoruz. Bu renk sirkülesi içerisinde de alıştırılarak, belki şurupla o kokulara alıştırılıp, yönlendirilebilirler. Uyuşturucu konusunda da bu yöntem uygulanmış olabilir. Arı haberleşme yapıyor ancak bunu besine karşı yapıyor. Kovanda belirli şekilde dans ederek, belirli uzaklıkta olan besini 'ara, bul, getir' şeklinde sinyalini veriyor. Covid-19 konusunda özellikle bir test ve araştırma yapılması gerekiyor."

YORUMLAR 10
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Niye olmasın. Genleri ile oynanıp Polen yerine Patlayıcı (Mayın) buldurulabileceğini okumuştum. Ancak sonuçları ne olur bilinmez... EBOLA yı Afrikaya yaymak için uğraşanlar, sivrisineklerin Sadece AFRİKA da değil TÜM DÜNYA ya yayılabilcek bir etkinliği olduğunu fark edince, dişi sivrisineğin genleri ile oynayıp kısırlaştırdılar. GEÇENE SENE AMERİKA da 250 milyon Dişi (BİLL GATES finanse etti) doğaya salındı. Ki üreme ve popülasyon kontrol altına alınacal.. bu arada RUSLAR Ebolayı çalışmaya başladı. Bir sonraki pandemi diye...
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Corona virüsün vermek istedigi Dili hala anlamadik.Biz bu dünyada uyuya kaldik´bir ba$ka dünyada gözümüzü actik.Aniden Word Disney büyüleyiciligi kaybetti.Istanbul bile artik güzel degil.Paris artik romantik degil´New york ayakda duramiyor.Cin seddi artik koruyucu degil´mekke bile bom bo$..Kucakla$mak öpü$mek artik silah haline geldi..Aniden güc güzelik´para degersiz oldu.Gersiziz´hava´Su´toprak´gök yüzü´BiZSiZ cok daha güzel.Anlatabildimmi.?
    Cevapla
  • Araştırın 3 yıl önce Şikayet Et
    Korona virüslerini arılarla bir araya getirin. Arılar Koronaya karşı doğal bir antibiyotik üreteceklerdir.
    Cevapla
  • Olurmu demeyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Ari zehiri bu hastaligin kesin sifasidir
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Nerden bildin? Kesin demişsin birde!
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim profesör vardı ilk o buldu söyledi ama adamı defe koyup caldilar ABD almayan vb ülkeler deyin ki şak şak şak biz bulsak ki zaten biz onlardan önce buluyoruz kellemizi kesiyorlar yazıklar olsun şak sakcilara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle