Açıklamalar peş peşe geliyor! Türkiye ekonomisi için bir güzel haber daha

Türkiye ekonomisi için Fitch'in ardından bir güzel haber daha geldi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Ekonomik İnceleme Raporu'nda, 2020 daralma beklentisi yüzde 1,3'ten yüzde 0,2'ye revize edilirken, 2021'de yüzde 2,6 ve 2022'de ise yüzde 3,5 büyüme öngörüldü.

Açıklamalar peş peşe geliyor! Türkiye ekonomisi için bir güzel haber daha
Açıklamalar peş peşe geliyor! Türkiye ekonomisi için bir güzel haber daha
GİRİŞ 14.01.2021 15:13 GÜNCELLEME 14.01.2021 15:33
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını dünya ekonomilerini vurmaya devam ederken Türkiye salgını en az hasarla atlatmak için atıığı adımlar sonuç veriyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow “Kovid-19 aşılamaları güveni desteklerken, kısıtlamaların azaltılması, Avrupa’da toparlanmanın ivmelenmesiyle, bu yılın ilk yarısından itibaren Türkiye’de büyümenin hız kazanmasını bekliyoruz. 2021 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 seviyesinde büyüme göstermesini öngörüyoruz" açıklaması ardından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisine ilişkin 2020 daralma beklentisini yüzde 1,3'ten yüzde 0,2'ye revize etti.

 

 

Almanya ekonomisi 11 yıl sonra ilk kez daraldı


OECD’nin Türkiye hakkında her iki yılda bir hazırlanan “Ekonomik İnceleme Raporu” yayınlandı.

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk dalgasının ardından yaşanan toparlanmanın güçlü olduğuna ancak ekonominin ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğuna işaret edilen raporda, salgının ekonomik faaliyet üzerindeki etkisinin bölgedeki diğer ülkelere göre daha sonra ortaya çıktığı ancak keskin olduğu aktarıldı.

 

SAĞLIK ALTYAPISINA ÖVGÜ

Raporda, Türkiye'nin güçlü sağlık altyapısı ve hedefli kısıtlamalar sayesinde Kovid-19 salgınının ilk dalgasında vaka sayılarını etkili bir şekilde kontrol altına almayı başardığı kaydedildi.

Yetkililerin kurumsal likiditeyi, istihdamı ve hane halklarının gelirlerini korumak için bol miktarda mali destek sağladığının hatırlatıldığı raporda, mali politikaların büyük bir kredi genişlemesini teşvik ettiği ifade edildi.

Raporda, Türkiye'nin nispeten mütevazi sosyal güvenlik ağları ve artan kurumsal borçları göz önüne alındığında, Kovid-19 krizinden tam bir toparlanmanın sağlanmasının zaman alacağının beklendiği belirtildi.

Türkiye'nin Kovid-19 krizine sağlam kamu maliyesiyle girdiğine işaret edilen raporda, salgının para politikası zorluklarını artırdığı aktarıldı. Raporda, "Ekonominin girişimci gücü, zorlu makro ekonomik koşullar ve bölgesel jeopolitik gerilimler altında bile dikkati çekicidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Salgının üretken sektörlerdeki finansal baskıları artırdığının altı çizilen raporda, Türk firmalarının ileri dijital teknolojileri benimsemede geride kaldığı uyarısında da bulunuldu.

BÜYÜME TAHMİNİ, 2021 İÇİN AŞAĞI, 2022 İÇİN YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

Raporda, Türk ekonomisine ilişkin beklentilere de yer verildi.

1,7 milyar avro ile en büyük yatırımı Türkiye'ye yaptı

Buna göre, Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 0,2 küçüleceği, 2021'de yüzde 2,6 ve 2022'de ise yüzde 3,5 büyüyeceği öngörüldü.

OECD, 1 Aralık'ta yayımlanan Geçici Dönem Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türk ekonomisinin 2020'de yüzde 1,3 daralacağını, 2021'de yüzde 2,9 ve 2022'de 3,2 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. Ülkedeki ortalama enflasyonun 2021'de yüzde 12 ve 2022'de ise yüzde 10 olacağı tahmin edildi.

Türkiye'deki işsizlik oranının da 2020'de yüzde 13,2, 2021'de yüzde 13,7 ve 2022'de yüzde 14,5 olacağı öngörüldü.

YORUMLAR 19
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Yarın markete gideyim o zaman her şey ucuzlamıştır.
    Cevapla
  • Faruk Cayci 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa bunu görüyor bizim âmâlar görmek istemiyor... Türkiye güçlü bir şekilde ilerliyor... Hamdolsun...
    Cevapla
  • Dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Açıklanan rakamların halka faydası ne.
    Cevapla
  • Anlayana 3 yıl önce Şikayet Et
    Mart-Nisan 2021 gibi Bir Planı var galiba Devletimizin. Bakalım Reformlar İşsizliği Yoksulluğu düşürecek mi? İnşallah vatandaşı ikna edici Reformlar gelir. Yoksa vatandaş yorgun ve küskün.Enflasyon bel büktü.
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelir gelir....
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelir gelir....
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelir gelir....
    Cevapla
  • Cihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa birliği 500 milyar avro borçlanıp üyelerine dağıttı. Üye ülkelerin kendi borçlanmalarını kattığın zaman, trilyon avroya kadar yani gsyih lerinin yüzde onu kadar ek borçlanma korona yardımları için yapılmış ve Sökmüyor - küçülme var. Orantıya göre bu Türkiye'nin 75 milyar doları EK borç alıp millete dağitması (500 milyar tl) ve ekonominin %5 küçülmesi demek. 2020 devletin dış borç stoku 15 milyar dolar bile yükselmemiş, yardımlar kısıtlı ve küçülme yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle