Bakanlık yakın takibe aldı, tarihi rekor geldi

Tarım ve Orman Bakanlığının yakın takibe aldığı stratejik tarım ürünlerinden alınan önlemler meyvelerini verdi. Bakanlığının yakın takibe aldığı buğday, ayçiçeği, soğan ve patates gibi ürünlerde yüksek üretim artışları yakalanırken, özellikle kuru fasulye ve mısırda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Bakanlık yakın takibe aldı, tarihi rekor geldi
Bakanlık yakın takibe aldı, tarihi rekor geldi
GİRİŞ 07.01.2021 10:27 GÜNCELLEME 07.01.2021 10:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığının yakın takibe aldığı stratejik tarım ürünlerinden buğday, ayçiçeği, mısır, kuru fasulye, soğan ve patateste alınan önlemler meyvelerini verdi.

 

 

Bakanlıkça stratejik ve fiyatı sık değişen tarım ürünlerinin takip edilmesi amacıyla oluşturulan "Ürün Masaları", tarladaki gelişmeleri saha ziyaretleriyle yakından takip ediyor.

AA muhabirinin 9 stratejik tarım ürünü için hazırlanan raporlardan yaptığı derlemeye göre, 2020 yılı buğday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 7,9'luk artışla 20,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Buğdayda, geçen yılın 10 ayında 6,3 milyon ton buğday karşılığı 2,4 milyar dolarlık mamul madde ihracatı gerçekleştirilerek net 600 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildi. Böylece 2019'da elde edilen ihracat gelirine 10 ayda ulaşılan buğdayda, 2020-2021 sezonuna ilişkin ekilişler kimi bölgelerde tamamlanırken kimi bölgelerde ise devam ediyor.

 

 

BAKLİYATA SALGIN DÖNEMİNDE TALEP ARTTI

Salgın döneminde bakliyata talep artarken, Bakanlık tarafından bu ürünlerde üretimin artması için özel çalışma yapıldı.

Kuru fasulyede alınan tedbirler sayesinde piyasa ürün arzında sorun yaşanmadı ve hayata geçirilen projeler ile ekim alanlarında artış gerçekleşti. Kuru fasulyede, 2020 yılında 280 bin tonla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Üretimde artış sağlayan yazlık ekiliş programı bu yıl da ülke genelinde uygulanacak.

Salgın döneminde nohuta yönelik talep artışına karşın nohut stokları ülke ihtiyacını karşılayacak seviyenin üzerinde yer aldı. Türkiye, nohut üretiminde kendine yeter durumda olurken, salgından kaynaklı arz sorunlarından ve fiyat artışlarından etkilenmedi. Türkiye'nin nohut üretimi 2020 yılında 630 bin ton oldu. Nohutta net ihracatçı olan Türkiye'nin, 2020-2021 sezonunda da aynı potansiyelini koruması öngörülüyor.

Mercimek üretiminde de salgın sürecinde alınan tedbirler sayesinde üretim aşamasında sorun yaşanmadı. Kırmızı mercimek üretimi, geçen yıl 2019'a göre yüzde 24'lük artış ile 328 bin ton olarak gerçekleşirken, yeşil mercimek üretimi yüzde 3'lük azalışla 42 bin ton oldu.

Mercimekte yeni sezon kışlık ekilişleri tamamlanırken, bu ekilişlerde yüzde 10'luk alansal artış bekleniyor.

Üretimde artış sağlayan Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi ve Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Projesi bu üretim sezonu için de devam edecek. Artıştaki sürekliliğin sağlanabilmesi için mercimek üretimi konusunda çalışmalara devam edilecek.

PAMUKTA AŞI UMUDU

Yağlık ayçiçeği üretimi de 2020 yılında yaklaşık yüzde 36 artarak 1,9 milyon tona ulaştı. Ülke genelinde hasatlar tamamlanırken, bölgesel olarak sorunlar gözlemlenmiş olsa da verimli bir sezon yaşandı.

Ülkede 2019 yılında 2,2 milyon ton olarak gerçekleşen kütlü pamuk üretiminin 2020 yılında 1,77 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Pamuk hasadı tamamlanırken, geçen sezona göre verimin ve lif randımanın daha yüksek olacağı bekleniyor.

Salgın için yürütülen aşı çalışmalarına dair olumlu haberlerin pamuk fiyatları üzerinde pozitif etki oluşturacağı öngörülüyor.

Ülke genelinde mısır hasadı tamamlanırken, bu üründe 2020 yılında 6,5 milyon ton ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

SOĞAN VE PATATESTE VERİMLİ BİR SEZON GERÇEKLEŞTİ

Türkiye, soğanda verimli bir üretim sezonu geçirirken, turfanda ekimler de yapıldı. 2020 yılı rekoltesinin bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artışla 2,28 milyon ton olması bekleniyor. Bakanlık, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok yönetimi ve hasat durumunu yakından takip ediyor.

Patateste de tüm illerde hasat tamamlanırken, verimli bir sezon gerçekleşti. Patateste turfanda ekilişleri de başladı. Patateste 2020 yılı rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artışla 5,2 milyon ton oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Henüz yağda indirim göremedik.
    Cevapla
  • 74. 3 yıl önce Şikayet Et
    Boş işler ilk önce kendi halkımız uygun fiyata ürünleri alsın geri kalanı ihraç edin.Ama bizim ülkede tam tersi fazla ihraç edildiği için bazı ürünlerde aşırı fiyat artışı görülüyor.Tabi bu uygulamaları yapanlar markete gidip de alışveriş yapmadığı için konudan habersiz
    Cevapla
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuru fasulyenin kilosu 10 -15 tl. arası. bulguru 6 tl ye alıyoruz. kırmızı mercimek 12-15 tl arası. pirincin kilosu çıkmış 10-15 tl arasına biz hala fiyat kontrolünden bahsediyoruz.
    Cevapla
  • Beylerbeyi 3 yıl önce Şikayet Et
    Turuncu market fiyatları; Kuru Fasulye 13,75, Bulgur 4,95, Mercimek 9,90, Pirinç 6,25. Algı yapma, bilmiyorsan alışveriş yapmayı öğren! Turuncu genelde az pahalı olur, diğerlerinde az daha ucuza bulabilirsin...
    Cevapla
  • Tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem önlemler meyvesini verdi neden çarşı pazara yansıması sıfır artık bu sözlere karnımız tok gayba ve Allah'a inanmak hariç gördüğümüze inanıyoruz.
    Cevapla