Dev bankanın üzerindeki siyasi baskılar artıyor

Çin ve ABD arasındaki gerginlikte sıkışan uluslararası bankalar uyum sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyor

Dev bankanın üzerindeki siyasi baskılar artıyor
Dev bankanın üzerindeki siyasi baskılar artıyor
GİRİŞ 06.01.2021 11:26 GÜNCELLEME 06.01.2021 11:26

Hiçbir siyasi lider kendi isteğiyle evinde büyük miktarda nakit bulunduğunu söylemek istemez. Ancak Hong Kong’un İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, geçtiğimiz yılın sonunda ABD yaptırımları tarafından hedef alınıp, uluslararası bankalar tarafından geri çevrildikten sonra maaşını nakit olarak aldığını açıkladı. Çin ve Hong Kong yetkililerine yönelik ABD hamleleri, Pekin’in Haziran ayında bölgede ulusal güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından geldi. Bu durum yalnızca Lam için sorun yaratmakla kalmadı, Hong Kong’daki uluslararası bankalar için de uyumluluk kabusu ortaya çıkardı.

Bu bankalar, dolar temelli finansal sisteme erişim ve Pekin’le iyi ilişkiler sürdürme isteği arasında kaldı. Ve ABD’yi seçtiler. İlk aşamada, düzenleyicilerin gayri resmi olarak verdiği sözler, bankların Pekin’in gözünden düşmeyeceği yönündeydi. Bankalar geçtiğimiz yıl yatırımcılarına sorunu çözdüklerini açıkladı. Ancak demokrasi yanlısı bir eski kanun yapıcının banka hesabını durdurmak, uyum sorunlarının bankalar için daha da büyük bir sorun haline geldiğini gösterdi. Özellikle de bölgede perakende bankacılığın önde gelen ismi HSBC en büyük sorunlarla karşılaştı.

Hong Kong polisi, HSBC’nin, bankanın yan kuruluşu Hang Seng ve Bank of China’nın Hong Kong’un demokrasi yanlısı kanun yapıcısı Ted Hui ve ailesinin banka hesaplarını dondurmasını istedi. Şehirden İngiltere’ye kaçan Hui, 2019 yılında gerçekleşen hükümet yanlısı protestolara dahli nedeniyle kefaletle tahliye olmuştu. Hui’nin hesaplarının dondurulmasının yarattığı tepki, Victoria Harbour’dan Westminster’a kadar uzandı ve bankaların kınanması ve yöneticilerinin yargılanması istendi.

İngiltere Muhafazakar Partisi Milletvekili Iain Duncan Smith, “HSBC uygunsuz bir davranış sergiledi ve adalet arayışında olan bir insanın kişisel Banka hesaplarını dondurdu. Şüphesiz bu, hükümetin durdurması gereken bir haksızlık” dedi. Hui, uluslararası komüniteyi Pekin’in Hong Kong’a uyguladığı baskıyı desteklediğine inandığı finansal kurumlara yaptırım uygulamaya davet etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, daha önce Ağustos ayında HSBC’yi Çin’in Hong Kong’da uyguladığı “siyasi baskıya” yardım etmekle suçladı. Ancak Hong Kong’daki düzenleme uzmanları, HSBC için çok az alternatif seçenek olduğunu söylüyor. University of Hong Kong Hukuk Profesörü ve finansal düzenleme uzmanı Douglas Arner, “hakkında suçlama bulunan kişilerin banka hesaplarını dondurmak oldukça normal” dedi.

Steptoe’nun Uyumluluk Uzmanı Nick Turner ise, “bu konuda, işlenen suç hesap dondurma uygulaması için yeterli” ifadesini kullandı ve bankaların siyasi istekleri geri çevirmeleri halinde yerel kara para aklama kanunları karsızında savunmasız kalma riskinin bulunduğunu söyledi. Aynı zamanda Hong Kong’un polisleri ve savcıları, şehrin demokrasi yanlısı muhalefeti üzerindeki baskıları arttırdı.

Geçtiğimiz ay tanınmış iki aktivist Joshua Wong ve Agnes Chow hapse atıldı. Aynı zamanda medya girişimcisi ve Pekin’i yüksek sesle eleştiren isimlerden Jimmy Lai de polis tarafından tutuklandı ve Aralık ayının ilk günlerinde ofis kirasıyla ilgili bir konuda dolandırıcılıkla suçlandı. Hesaplarının dondurulmasından haftalar sonra, 2019 protestolarının daimi katılımcılarından Hui de kendine ve aile üyelerine ait HSBC kredi kartı hesaplarının da kapatıldığını fark etti.

Hui, Financial Times’a yaptığı açıklamada bankanın kendisiyle, siyasilerle ve siyasilerin aileleriyle çalışmak istemediğini söyledi.

HSBC’den yapılan açıklamada, “özel hesaplarla ilgili konularda açıklama yapamıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz bölgenin kanunlarına uymamız gerekiyor ve bu konu da farklı değil” dendi.

Hong Kong polisi aktivistlerin ticari ve finansal çıkarlarını hedef alırken ve İngiltere’de ve ABD’de eleştiriler giderek yükselirken, HSBC’nin siyasi sorunları katlanarak artıyor.