Havadan taşınabilir obüs Boran, ASELSAN ile vuracak

ASELSAN, Boran 105 milimetre Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs Atış Kontrol Sistemi'nin kalifikasyon testlerini tamamladı.

Havadan taşınabilir obüs Boran, ASELSAN ile vuracak
Havadan taşınabilir obüs Boran, ASELSAN ile vuracak
GİRİŞ 04.01.2021 15:05 GÜNCELLEME 04.01.2021 15:05
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Sürekli değişen ve zorlaşan muharebe koşullarının gerektirdiği yüksek isabet gücüne ve taktik esnekliğe sahip topçu silahı ihtiyacını karşılamak amacıyla Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüsü Geliştirme Projesi başlatıldı.

 

Modern donanımlara sahip, hafif ve helikopterle taşınabilen Boran obüsünün atış kontrol sistemini geliştirme görevi ASELSAN'a verildi.

Proje kapsamında tasarım faaliyetleri ve prototip üretimini tamamlayan ve seri üretim aşamasına gelen ASELSAN, son olarak sistemin kalifikasyon testlerini Konya-Karapınar'da gerçekleştirildi. Testler, yapılan atışlarla başarıyla tamamlandı. Böylece atış kontrol sisteminin beklentiler doğrultusunda görevini yerine getirdiği ortaya konuldu.

 

Boran Atış Kontrol Sistemi, helikopterle havadan taşınabilen, kara yoluyla çekili olarak intikal ettirilebilen, hafif, yüksek ateş gücüne sahip 105 milimetre Boran obüsünde kullanılmak üzere geliştirildi.

Obüsün atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar, ilk hız ölçme radarı ve ataletsel navigasyon sistemiyle gerçekleştirilmesini sağlayan bu entegre sistem, gündüz/gece görerek atış yapabilmeye imkan veren elektro-optik ve lazer mesafe ölçer birimlerine de sahip bulunuyor. Sistem, obüsün komuta kontrol sistemlerine ve ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu da sağlıyor.

Boran, 105 milimetre çapında 30 kalibrelik bir namluya sahip bulunuyor. Atış kontrol sistemi dahil toplam ağırlığı 1710 kilogram olan silah, Sikorsky S-70 helikopterleri ve çeşitli hafif araçlarla taşınabiliyor. Boran, uzun menzilli mühimmatlarla 17 kilometre menzilde etkili olabiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Bey07 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp ve hdp kesin karşı çıkmıştır heykel için bütçe gerek chp lidere hdp yede pkk için para gerek
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    her raketi universal montaj sitemi gelistirmeli aninda taklmayacak yer kalmasin ülkesde hava kara deniz iha miha
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 3 yıl önce Şikayet Et
    KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK ARTIK.!!! Ok yaydan çıkmıştır. Geri dönüş yok artık. Ya var olacağız ya yok. Tek yol, tek çare; Milli Ekonomi, Milli Endüstri, Milli Teknoloji, Milli Enerji, Milli Siyaset, Milli Düşünce, Milli Ordu, Milli Silah, Milli Sanayi, Milli Hukuk, Milli Eğitim, Milli Diyanet, Milli Medya, Milli Duruş, Milli Güç, Ve tek kurtuluş MİLLİ İRADE... YARINLAR DÜNLERİ UNUTTURACAK. SABRET. İnşeallah.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Burada birazda heykel yapalım diyen dallamalara şunu söyleyeyim sen ve senin gibi Allah'tan korkmayan ve vatanı ingilizlere satalım diye dernek kurarken, Atatürk ve vatan sevdalısı dedelerimiz cephedeydi.Muhip ve manda sever zihniyete kapak olsun
    Cevapla
  • Ruhi 3 yıl önce Şikayet Et
    Baya dokunmuş sana. Sen tarihi biraz eleştirel oku. Kafandaki tabu ve dogmaları yık bir daha oku. 2. Abdulhamit hanı tahttan indiren kurtuluş orduları komutanı kim. Hangi mason kocasına kayıtlıydı. Şuan ki chp neden böyle ve neden hep böyle kalacak 1924 öncesi ve sonrası ne değişti. Mehmet Akif hangi hatayı yaptı sonu ne oldu. Konuşulanı biliyoruz bana konuşulmayan lazım. Nasıl olduda üç kıtaya hakim bir devlet Anadolu ya sıkıştırıldı. Dünya tarihinde başarılar ordular atfedilirken yenilgiler komutanlara kesilirdi bizde neden tersi oldu.
    Cevapla
  • Bera 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu adam ironi yapıyor yani dalga geçiyor , Chplilerle kafa buluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle