Trans Adriyatik Boru Hattı'nda ticari gaz akışı başladı

Azerbaycan gazı TAP ile tarihte ilk kez direkt bir boru hattı bağlantısıyla Avrupa piyasasına ulaştı.

Trans Adriyatik Boru Hattı'nda ticari gaz akışı başladı
Trans Adriyatik Boru Hattı'nda ticari gaz akışı başladı
GİRİŞ 31.12.2020 16:13 GÜNCELLEME 31.12.2020 16:14
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Güney Gaz Koridoru'nun son parçası olan ve Azerbaycan gazını Avrupa piyasalarına aktaran Trans Adriyatik Boru Hattı'nda (TAP) ticari gaz akışı başladı.

SOCAR'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, TAP'ın ticari faaliyetinin başlamasına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, Güney Gaz Koridoru'nun son parçası olan TAP, Azerbaycan'dan ticari olarak gaz taşımaya başladı. Azerbaycan gazı tarihte ilk kez, direkt bir boru hattı bağlantısıyla Avrupa piyasasına ulaştı."

TAP, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Güney Kafkasya Boru Hattı ile birlikte 40 milyar dolarlık bir değer zinciri olan Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağını oluşturuyor.

Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılan gazı Avrupa'ya ulaştırmak üzere inşa edilen TAP, Türkiye-Yunanistan sınırında TANAP'a bağlanmıştı. TAP 4,5 yıllık inşaat süresinin ardından 13 Ekim'de tamamlandı.

TAP'ın, Yunanistan (550 kilometre), Arnavutluk (215 kilometre) ve Adriyatik Denizi'nden (105 kilometre) geçerek, İtalya'ya (8 kilometre) yılda 10 milyar metreküp gaz taşıması planlanıyor.

TAP'ın yüzde 20'şer hissesini BP, SOCAR ve Snam kontrol ederken, projede Fluxys yüzde 19, Enagas yüzde 16 ve Axpo da yüzde 5 hisseye sahip bulunuyor.

 

 

YORUMLAR 14
  • mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu projeden türkiye'nin kaarı nedir aydınlatırsanız sevinirim. Hiç pay yokmu bize
    Cevapla
  • Zzzz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz gaz + gecis komisyonu beleş gaz
    Cevapla
  • Mardinli 3 yıl önce Şikayet Et
    Borunun son adresi italya acaba bizden daha pahalı mı alıyor doğal gazı ??
    Cevapla
  • Kasım 3 yıl önce Şikayet Et
    Gaz petrol denizinde en kazık fiyatı ödüyoruz geçen borulara bakıyoruz
    Cevapla
  • milliyteci 3 yıl önce Şikayet Et
    evet yorumcu kardes ler haklisiniz adamlar ticaret yaprken dünya daki yer üstü ve alti degerleri paylasirken biz ler i de sag sol -alevi sunni-sii-hanefi -arap türk -türk kürt pkk hdp diye oyaladialr simdi ise DÜNYA ya kafa tutan bir lider var ve ülkenin her cikari icin savas veriyor ama en basta atatürkcüyüm diyen cakal lar sonra milliyetci müslüpman im diyen ahmak lar ERDOGAN yikilmali cabasi icindeler evetBEN AHMAK IN ÖNDE GIDEN ESEGIYIM diyenler, erdogan gitmeli demeye devam etsin
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum
    Cevapla
  • milliyteci 3 yıl önce Şikayet Et
    GAZ koridoru hattinda bir degisiklik yapilmali avrupa ya gideek gaz YUNAN i pas gecerek yol almasi saglanmalidir bulgar üzreinden makedonya arnavutluk bosna hirvat diye gitmeli ama YUNAN i kapida gaz icin diliendirmeyen hükümet siyasi beceriksiz lik yapar sayet bu adim i yunan aticak olsaydi emin olun PAHALIYA da mal olsa TÜRKIYE den gecmesine kesinlekle onay vermzdi
    Cevapla
  • Aks15 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Avrupaya gidecek hat Yunanistandan geçmiyor. Yunanistandan geçme sebebi İtalyaya ulaştırmak.
    Cevapla
  • Deniz 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece senin borun mu, adam niye maliyeti yukseltsin? zaten ermenistan yerine Gurcistandan geçirmiş, oyun mu oynuyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle