Yerli aşıda son dakika gelişmesi! 'Bir hocamız tamamladı'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı aşı çalışmalarının hızla devam ettiğini, Almanya ile irtibatta olunduğunu açıkladı. Bakan Varank "Kendi aşımızı geliştirmekte kararlıyız. Hocalarımızın 3 tanesi aslında şu anda FAZ 1 yani insan çalışması yapacak aşamadalar. Hatta bir hocamız pilot üretimlerini tamamladı" dedi.

Yerli aşıda son dakika gelişmesi! 'Bir hocamız tamamladı'
Yerli aşıda son dakika gelişmesi! 'Bir hocamız tamamladı'
GİRİŞ 31.12.2020 14:36 GÜNCELLEME 31.12.2020 14:36
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerli aşı çalışmalarının devam ettiğini ve Ocak ayı içerisinde FAZ çalışmalarına başlanacağını söyledi.

 

 

Bakan Varank, "Hocalarımızın 3 tanesi aslında şu anda FAZ 1 yani insan çalışması yapacak aşamadalar. Hatta bir hocamız pilot üretimlerini tamamladı. Hatta bunların yapılacağı merkezler, yerler ayrıldı. Gönüllülerle ilgili tespitler yapıldı. Biz Ocak ayı içerisinde inşallah bu aşılarımızın en az bir iki tanesinde FAZ çalışmalarına başlamak istiyoruz." dedi.

Varank, bilim insanlarının aşı konusunda tereddütleri olduğuna işaret ederek, "Aşı süreçleri dünyada çok uzun sürüyor. Hızlıca bir şey yapabilir miyiz, Türkiye'deki kapasite yeterli mi? 'Aşı geliştirsek bile üretebileceğimiz tesis yok.' diyen hocalarımız oldu." ifadelerini kullandı.

Mart ayında hocaları toplayarak, "Bakın bir platform oluşturuyoruz TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu. Bütün bilim insanlarımızı davet ediyoruz. Bize uzun hedef koymayacaksınız, bir yılda netice alabileceğimiz hangi işleriniz var? Gelin beraber çalışalım. Ne istiyorsanız karşılayacağız, insan kaynağı için öğrencilere burs, makine, ürün, para, malzeme ihtiyacı hepsini karşılayacağız ama biz, sizden hızlıca netice istiyoruz." dediklerini anımsatan Varank, o gün bilim insanlarının Türkiye'deki potansiyelin farkında olmadığını gördüklerini anlattı.

"BİLİM İNSANLARIMIZIN KAPASİTESİ GERİDE DEĞİL"

Varank, ilk olarak 8 aşı, 6 ilaç geliştirme olmak üzere 14 projenin geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Daha sonra 17 projeye çıktı. Sadece TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu olarak 8 aşı, 9 ilaç geliştirme projesini desteklemeye başladık. Yurt dışından ekosistemle irtibata geçtik. Türkiye'deki altyapıları ziyaret etmeye başladık ve gördük ki Türkiye özel sektör marifetiyle aşı ve ilaç sektörüne büyük yatırımlar yapmış. Bu alanlarda üretim olmadığı için bu altyapılar atıl bekliyor. Muhalefet, 'Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü kapatmasaydınız işler yürürdü.' diye eleştiriyor. Enstitüyü biz kapatmadık. En son aşı üretimini 1998'de yapmış. O tarihten itibaren aşı üretmeyle ilgili faaliyeti olmamış. Dünyada aşı işleri o kadar hızlı gelişmiş ki biz o altyapıyı güncelleme fırsatı yakalayamamışız. Maddi, insan kaynağı sıkıntısı olabilir. Türkiye'de bir aşı üretme kapasitesi zaten yok olmuş. Bunun AK Parti ile ilişkisi yok. Hocalarımızı topladık, birebir takip edeceğiz, ediyoruz da. Üç gün önce gece hocalarımızla toplantı yaptık. Sürekli iletişim halindeyiz. Gördük ki bilim insanlarımızın kapasitesi olarak yurt dışındaki insanlardan daha geride değiliz. Atıl haldeki kapasiteler devreye girdiğinde Türkiye’de bu potansiyel var. Sadece bu platform altında değil başka hocaların da çalışmaları var."

"OCAKTA FAZ ÇALIŞMALARINA GEÇİLECEK"

 Hocalardan 3'ünün faz 1 yani insan çalışması yapacak aşamaya geldiğinin bilgisini veren Varank, bu ürünlerin üretileceği tesislerde 3 özel sektör firmasının Sağlık Bakanlığından dünya standartlarında üretim yapabilecekleri sertifikalarını aldığını bildirdi.

Varank, bir hocanın da pilot üretimini tamamladığına dikkati çekerek, "Başvurusunu Sağlık Bakanlığına yaptı. Onay aldıktan sonra faz 1 insan çalışmalarına başlayacaklar. Hatta bunların yapılacağı merkezlerde yerler ayrıldı, gönüllülere ilişkin tespitler yapıldı. Ocak ayı içinde bu aşıların en az bir iki tanesinde faz çalışmalarına başlamak istiyoruz."

1998'de bu kabiliyetler ülkeden gittikten sonra bu alana yoğunlaşılmadığını dile getiren Varank, şöyle devam etti:

"Şu anda Türkiye'de dünyayla başa baş götürebileceğimiz bir kapasiteyi oluşturduk. Aşıda deneme, onay süreçleri nasıldır, bunları da öğrendik. Yurt dışından aşı alternatiflerini Sağlık Bakanlığımız çalışıyor. Şu anda en acil insanımız nasıl aşılanır, bunun çalışmasını yapıyor. Bunun yanında kendi yerli ve milli aşımızı piyasaya çıkarmak için de gayretlerimiz büyük bir hızla sürüyor. Açıkçası her toplantıda hocalarımızla gurur duyuyorum."

"ALTERNATİFLERİ KONUŞACAĞIZ"

Varank, BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin'in yaptığı açıklamaya değinerek, şöyle konuştu:

 "Hoca 'Son 15 yılda Türkiye'deki teknoloji yatırımları gelişti, TÜBİTAK ile görüşüyoruz.' dedi. Doğru, biz mart ayından beri Uğur Hoca ile görüşüyoruz. Burada beraber iş yapmak için görüşüyoruz. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal hocamıza talimat verdim, Almanya'ya gitmesi için. 'Beraber üretim yapabilir miyiz?' diye. Türkiye iyi bir noktada. Kendi aşımızı geliştirmekte kararlıyız. Salgınla beraber özellikle insanların aşılanmasıyla insan adayları bulmakta zorlanıyorsunuz özellikle faz 3 aşamasında ama biz bu işe çok ciddi şekilde devam ediyoruz. Çünkü bu salgının uzun yıllar devam edeceğini görüyoruz. Bugün aşılanma takvimlerini ilan eden ülkelere baktığınızda dünya nüfusunun az bir kısmının 2021'de aşılanacağını görüyoruz. Belki yabancı ülkelerle iş birliği yapabiliriz ama kendi aşımızın olmasını istiyoruz. Burada kazandığımız kabiliyetlerin Türkiye’nin elini çok güçlendireceğinin farkındayız."

Hasan Mandal'ın birçok kez Uğur Şahin ile görüştüğünü söyleyen Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Birlikte araştırma merkezi açma fikri bu görüşmelerden doğdu. Biz şu anda şunu biliyoruz. Onların üretim kapasitelerinde bir kısıt var. 'Beraber bir üretim tesisi Türkiye'de kurabilir miyiz?' diye bizzat gidip görüşmesini istedim. Zoom toplantıları etkili olsa da yüz yüze görüşme daha farklı. Kısa sürede gidecek. Türkiye'de üretim yapabilir miyiz diye alternatifleri konuşacağız. Almanya açısından yasal engel yok. Fikri mülkiyetle ilgili kısıtlama var mı bilmiyorum. Bunları da tartışmak üzere gidiyor. Uğur Hoca, Türkiye ile ilgili güzel cümleler kurdu. Gerçekten burada ortak bir Ar-Ge merkezi kurmak istiyor, özellikle kanser çalışmaları yapmak istiyor. Bunu zaten bir yola soktuk. Ortak üretim konusunu Hasan Hoca görüşecek."

YORUMLAR 58
  • Boşnak 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne demek aşıyı üretecek yer yok bulun yada 45 günde fabrikayı kurun.
    Cevapla
  • Osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Erciyes üniversitesinin aşısı faz 3 te ama neden bahsedilmiyor destek görmüyor anlamış değilim.
    Cevapla
  • Hasanbb 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli aşı yaz ortasından önce ticarileşemez, onay alamaz. 1,5 ay önce nisanda denildi ama halen faz 1 e geçikecek deniliyor ve ocak ayındayız artık. Herşeye rağmen yerli aşıya kadar bekleyeceğim.
    Cevapla
  • mutlaka bulun 3 yıl önce Şikayet Et
    türkiye yabancı aşılar piyasaya çıkıp yayılsa bile yine de kendi aşısını bulmalıdır. çünkü başka salgınlar için altyapı oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
    Cevapla
  • Bozok 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin’le 50 milyon doz anlaşma yapıldığına göre bu haber lafı güzaf olmaz mı
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin aşısı bir tercih değil zaruret. Bu açıklamaların genelinden anladığım aşı ve ilaçta 1. lige yükseleceğiz. 50 milyon aşı demek 25 milyon kişi demek. Geriye 60 milyon kişi yani 120 milyon aşı kalıyor. Dünyanın geri kalanının aşıya ulaşması için ise seneler lazım. Ayrıca bu aşılar ilaç bulunana kadar yada hastalık ortadan kalkana kadar her sene yapılacak.
    Cevapla
  • Hakan COŞKUN 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemiz şimdi 83 milyon seneye belki 85 milyon 18 yaş altına zaten aşılama yapılmıyor.Her geçen gün nufusumuz artıyor zaten bu yüzden 98 yılından beri bu çalışmalara ara verilmiş üretmek en iyisi sadece türki devletlere satılsa 100 milyonlar eder.Bence çalışmaya devam.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Katılmıyorum. Buna ancak işini sağlam yapmak denir.
    Cevapla
  • Rıza 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir şey almak aynı şeyi yapmamayı gerektirmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle