IMF açıkladı: Dolar darbe aldı! Sonun başlangıcı olabilir

Doların rezerv para konumu tartışılmaya devam ediyor. Rezerv para olarak 100. yılına giren doların konumu sarsılmaya başladı. IMF verileri doların global rezerv para birimlerindeki payının üçüncü çeyrekte yüzde 0,8 gerilediğini gösterdi.

IMF açıkladı: Dolar darbe aldı! Sonun başlangıcı olabilir
IMF açıkladı: Dolar darbe aldı! Sonun başlangıcı olabilir
GİRİŞ 25.12.2020 10:42 GÜNCELLEME 25.12.2020 10:42
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Korona virüs pandemisi ortaya çıktığında, dolar her zaman olduğu gibi güçlü bir konumdaydı. ABD’nin hakimiyetinin güç kaybettiğine yönelik tartışmalara rağmen, dolar uluslararası ticarette tercih edilen para birimi olmaya devam ediyordu. Aynı zamanda birçok merkez bankasının birikim olarak tuttuğu “rezerv para birimi” ve diğer ulusların para birimlerinin değerinin ölçütüydü ancak Merkez Bankalarının dijital para hamleleri hızlanıyor. Özellikle Bitcoin, rezerv para birimindeki 100 yılına giren doların dünya piyasalarındaki hakimiyeti için önemli bir tehdit oluşturmaya başladı.

IMF'nin dolarla ilgili açıkladığı son veri ise bunu destekler nitelikle...

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, doların global rezerv para birimleri içinde payı 2020 3'ncü çeyrekte bir miktar azaldı. İkinci çeyrekte yüzde 61,2 olan doların payı üçüncü çeyrekte yüzde 60,4'e geriledi.

 

 

Doların payı 2019 üçüncü çeyrekte ise yüzde 61,5 olmuştu.

IMF verilerine göre global rezervler üçüncü çeyrekte bir önceki çeyrekteki 12 trilyon 12 milyar dolardan 12 trilyon 254 milyar dolara yükseldi. Dolar cinsinden tutulan rezervler 60 trilyon 937 milyar dolar oldu.

 

 

Üçüncü çeyrekte global döviz rezervleri içinde euronun payı ikinci çeyrekteki yüzde 20,1'den yüzde 20,5'e yükseldi. Euro'nun rezervler içinde payı 2009'da yüzde 28'e kadar çıkmıştı.

 
YORUMLAR 33
  • Aaaaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Bitmiş okey dönüyoz
    Cevapla
  • M.i. 3 yıl önce Şikayet Et
    Halkın tasarruf etmek isteyen kesimine dolar euro yerine bir kendimize ait değerli para birimi belli miktarda basılarak altarnatif sunulsa vatandaş faizden kaçıyor ama parasının değer kaybetmek yerine değerini alımgücünü korumasını istiyor devlet buna çözüm bulması lazım mesela Kuveytli Katar lı tasarruf için dövüz almaya ihtiyaç duyarmı neden duysun parası değerini koruyor işte biz tl yi iç piyasada alışverişte kullanırken dövize karşı rekabet yapabilecek güçlü para birimi basmak lâzım misal altından olabilir
    Cevapla
  • Sualp 3 yıl önce Şikayet Et
    Saçma sapan yorum.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar çıktı her şey zamlandı. Dolar düştü fiyatlar aynı yerinde duruyor. O zaman ne anladık doların düşmesinden. Tekrar çıkarsa tekrar zam yapacaklar. Hem faiz hem dolar enflasyonu artırıyor. Şimdi faizler yükseldi diyerek tekrar zam yapıyorlar. Hükümet bu konuda çok etkisiz kalıyor.
    Cevapla
  • Ziyaaaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Komik bir yorum.
    Cevapla
  • yunse 3 yıl önce Şikayet Et
    ülke bitmiş valla herseye zam geliyor durduramıyoruz ticaret dönmüyor hala iyi diyenler var
    Cevapla
  • Tursa 3 yıl önce Şikayet Et
    Neye zam geldi arabalardan baska. Ezbere salliyorsunuz yemin ederim. Dolarda bir iki tl daha dusse arabada dusecek. Biz bu ulkenin 2000 yilindaki halini de biliyoruz. O kadar guzel sey yapilmisken iki kotu sey gorunce gemiyi terketmeyecegiz tabi. Ne bos adamlarsiniz.
    Cevapla
  • Dolar dolmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar düşünce nolduki her şey dahada zam yaptı
    Cevapla
  • Gövel 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesela ney? Ornekte verin ezbere salliyorsunuz yemin ederim? Yumurta mi diyeceksin? O arz azligindan yukseldi. Aaaa acaba arz azligi nedir?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle