Bu bir günde olan sürpriz değil! Türkiye hamlesini ilmek ilmek işledi: Müjdeler peş peşe geldi

Türkiye'nin ilmek ilmek işlediği Milli Enerji ve Maden Politikası ardı ardına meyvelerini vermeye devam ediyor. Bir yandan yenilenebilir ve nükleer enerji adımları sürerken diğer bir yandan Karadeniz'deki doğalgaz müjdesi tüm Türkiye'yi sevindirmişti. Bu stratejinin son halkası ise 3,5 milyon ONS'luk altın rezervi oldu. Peki Bilecik'te bulunan altının Türkiye'ye ve ekonomiye etkileri ne olacak? İşte yanıtı...

Bu bir günde olan sürpriz değil! Türkiye hamlesini ilmek ilmek işledi: Müjdeler peş peşe geldi
Bu bir günde olan sürpriz değil! Türkiye hamlesini ilmek ilmek işledi: Müjdeler peş peşe geldi
GİRİŞ 23.12.2020 14:02 GÜNCELLEME 23.12.2020 20:36
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

 

 

Türkiye'nin başlattığı milli enerji ve maden strateji sonuçlarını bir bir veriyor. Ağustos ayında Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin ardından yüzleri güldüren haber daha geldi. Bilecik’in Söğüt ilçesinde Gübretaş’a ait maden sahasında 3.5 milyon onsluk altın varlığı tespit edildi.

Aralıksız olarak titizlikle korunan maden sahasındaki 3.5 milyon ons rezervin parasal karşılığı ise 6 milyar doları aşıyor. Türk Lirası karşılığı ise 47 milyar TL'yi aşıyor. Altının 2 yıl içerisinde çıkarılarak Türkiye ekonomisine kazandırılması planlanıyor.

 

 

Keşfedilen 3,5 milyon ons'luk rezervi Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Haber7'ye değerlendirdi. Memiş, Türkiye'nin stratejisinin sonuçlar vermeye başladığını belirterek ardı ardına keşfedilen yeraltı kaynaklarının ülkenin ve Türk şirketlerinin piyasalardaki gücünü artıracağına dikkat çekti.

3,5 milyon ons'luk altının bulunduğu maden sahası

TÜM TÜRKİYE'YE SEVİNDİREN ALTIN MÜJDESİ

Bu haber hem Türkiye ekonomisi hem vatandaşlarımız hem de kuyumculuk sektörü için müjde niteliği taşıyor diyen Memiş "Bu haberle hepimiz gerçekten sevindik. Dünya ekonomileri ciddi kırılganlıklar, daralmalar ve krizlerden geçtiği bir dönemde böyle bir haber akışımın gelmesi geleceği dair umutları daha güçlendiriyor. Türkiye’nin yeraltı zenginlerinin tekrar yer yüzüne çıkması özellikle bunun Türkiye ekonomisine katkı yapması ciddi anlamda feraha erdirecek gelişmelerdir.

TÜRKİYE ALTIN SATAN ÜLKE KONUMUNA GELECEK

3,5 milyon ons’luk yani 100 tonluk bir altının özellikle emtia piyasalarına ciddi bir anlamda katkı sağlayacağını söyleyebilirim. Türkiye’de tasarruf alışkanlıklarında altının ayrı bir yeri vardır. Bu talep karşısında da Türkiye ciddi anlamda altın ithalatı yapan bir ülke konumunda. Geçen yıl 38 ton altın ithal eden Türkiye’nin bu yıl bu rakamı 44 tona çıkarması bekleniyor.  Şimdi çıkan bu çıkan rezervin 2 sene içinde hayata geçiyor olması altın ithalatının sınırlanmasına neden olacak. Diğer yandan ülkeler arasındaki altın ihracatında da Türkiye’nin kendi ihtiyacını gördükten sonra kaliteli altın rezervi ihracatına da başlayabilir. Bu da Türkiye ekonomisine ciddi bir anlamda katkı sağlayacak. Türkiye artık kendi yerli altınlarını kullanmış olacak.
" dedi.

Bulunan altının bugünkü piyasa değeri  47 Milyar TL'yi aşıyor

SWAP ANLAŞMALARINDA TÜRKİYE’NİN ELİ GÜÇLENECEK

Yeraltı zenginliklerinin Türkiye ekonomisine kazandırılmasının uluslararası mecranın Türkiye’ye yönelmesine neden olduğunun altını çizen Memiş "Türkiye’nin artık altın ihraç eden bir ülke konumuna gelmesi ve hem Merkez Bankası’nın hem şirketlerin kasasındaki altın miktarının artmasıyla özellikle SWAP anlaşmalarında Türkiye’nin eli daha da güçlenecektir.

BUNLAR BİR GÜNDE OLAN SÜRPRİZLER DEĞİL

Vatandaşlarımızın şunu da bilmesi gerekiyor; Türkiye’nin yeraltı kaynaklarını bulma ve çıkarma süreci bir eylem planının parçası bunlar bir anda ortaya çıkan sürprizler değil. Türkiye daha önce yeraltı kaynaklarını çıkarmak için bir eylem planı açıklamıştı ve bunu kararlılıkla yürütüyor. Bu rezerv ülke ekonomisine olduğu kadar şirkete de ciddi bir değer atışı sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllarda da yeni müjdeler geleceğine inanıyorum." açıklamasında bulundu.

Bulunan 100 tonluk altınla beraber Türkiye altın ihraç eden ülkeler arasına girecek

GÜBRETAŞ'IN HİSSELERİ BİR ANDA YÜKSELDİ

Söğüt'teki 3,5 milyon ons'luk altın rezervi keşfinin ardından borsada işlem gören GÜBRETAŞ'ın hisse fiyatları tavan yaptı. Firmanın hisseleri yüzde 10'a yakın artışla 51 liranın üzerini gördü.

FETÖ'NÜN ELİNDEN ALINDI

6 milyar dolarlık altının bulunduğu maden sahası 2007 yılında işletilmek üzere 15 Temmuz darbe girişimine kadar FETÖ'nün elinde bulunan Koza Altın şirketine verildiği ancak şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine Gübretaş tarafından sözleşmenin iptali için 2015 yılında dava açıldığı ortaya çıktı. Uzun yıllar devam eden davalar ise 2019’un Aralık ayında sonuçlandı ve Bölge Adliye Mahkemesi'nin gerekçeli kararı doğrultusunda GÜBRETAŞ'a ait olan Bilecik ili Söğüt ilçesi Kızılsaray köyünde bulunan maden sahasından Koza Altın İşletmelerinin tahliyesine, sahanın GÜBRETAŞ'a teslimine karar verildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 79
  • Nihat 3 yıl önce Şikayet Et
    Her arayan bulamaz,bulanlar arayanlardır
    Cevapla
  • capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    bu para kaç günlük faiz borcumuzu öder?bu tip haberlerde böyle kıyaslamalı haber yapılır ki,millet anlasın
    Cevapla
  • sherlock 3 yıl önce Şikayet Et
    niye rahatsız mı oldun :))
    Cevapla
  • Alia 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletimiz anlıyor rahatsız olan olsun
    Cevapla
  • Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    O öyle olmaz kaç kişi çalışacak ekmek yiyecek,nakliyesi,vergisi, ekonomiye katkısı ne olacak ona bakılır.. örnek; bir vatandaş boğaz kıyısında fiyatı cok cazip milyonluk evi almış.. evin değerini güzelliğini değil borcunu konuşuyorsun..tabi bu dünyaya bakış açısı kimisi kör kimisi şaşı bakar en kötüsü de kimisi hasedinden çatlar
    Cevapla
  • mehmet akça 3 yıl önce Şikayet Et
    80 milyar dolar borç var devlete ait özel sektör hariç yani 54 milyar tl eder bu altınlar
    Cevapla
  • Gerçeğin Sesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede kömür çıkarılan heryerde petrol ve dogal gaz aranmalıdır
    Cevapla
  • ugr46 3 yıl önce Şikayet Et
    diriliş ertuğrul un bazı bölümlerinde bu çevrede altın arayıp buldukları sahneler vardı
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah Allah bereket versin Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle