Banka soygununda büyük şüphe!

Banka soygunu ile ilgili hazırladığımız yazı dizisinde çok ilginç gelişmeler oldu. Banka soygunlarının içeriden verilen bilgiyle yapıldığı öne sürüldü. ChaO iddialara cevap verdi.

Banka soygununda büyük şüphe!
Banka soygununda büyük şüphe!
GİRİŞ 07.03.2008 10:15 GÜNCELLEME 07.11.2017 11:37
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İhsan AYDIN - Ersin ÇELİK

Hafta başında başladığımız sahte banka kartı vurgunu ile ilgili yazı dizimizin dün son bölümünü yayınlayacaktık. Bir önceki bölümde yayınlanan konuyla ilgili daha geniş bilgilerin yer alacağı bölümü hazırlarken, haberlerimizde sıkça bahsettiğimiz ChaO’dan bir mesaj geldi. Banka soygununda 3.5 milyon YTL çeken Sadun Özkaya ve ona yazılım temin ettiğini söyleyen Kier’in başkaları tarafından kullanılmış olabileceklerini söyleyen ChaO, sistemin işleyişini anlattı, şahısların zincirin son halkası olduğunu söyledi.

Haberimizin ilk günü gelen başka bir mailde ise oldukça çarpıcı bir iddia vardı. Internet Güvenliği üzerine bir firmanın sahibi gönderdiği mailde, sanal banka soygunlarının yüzde 99’nun banka personelinin verdiği bilgilerle yapıldığını iddia etti.

Haberimizin bu bölümünde, Kier’in bazı ilişkilerin isim ve kurum adlarını belirtmeden aktaracağız. Önceki gün bahsettiğimiz bu konuları, bu bölümde yer, tarih ve isim vererek daha da somutlaştıracağız. Ardından Inter Teknolojileri Uzmanı’nın çok çarpıcı iddiası ve bu işlerin en önemli ismi ChaO’nun bize aktardıkları… Derin bir nefes alın ve okumaya başlayın

Kier’le yapmış olduğumuz MSN görüşmesinden kısa notlar.

MİT’e dışarıdan bilgi verdiğini iddia eden Kier, 2006 Kasım ayında İstanbul ilçe emniyetlerden birinde görevli N.E ile tanışır. N.E sayesinde dönemin aynı ilçe emniyetin müdürü H.Y ile ve emniyet mensubu S. ile tanışır. N.E tarafından Ocak 2007’de V.D ile tanıştırılır. V.D’nin şirketi resmi bir kuruma ve enerji konusunda iddialı bir firmaya danışmanlık yapmaktadır. Ancak V.D’nin gerçekte kim olduğunu kimse bilmez.

Kier, Sadun Özkaya ile N.E ve V.D vasıtasıyla tanışır. Kier Sadun’la tanıştığını sorumlu olduğu kişilere bildirir, irtibatta kalması ve yanlış iş yapmaması konusunda talimat alır. Kier hem Sadun’la birlikte çalışmakta, hem de yapılan işleri sorumlu olduğu kişilere iletmektedir. Bu süreçte aldığı ‘devam et’ talimatıyla Sadun’un ortağı konumuna gelir. Bu dönemde Kier, Sadun Özkaya’nın cezaevinden arkadaşı Ç.Y ile de tanışır. 25 Mayıs 2007’de Sadun kendisine gelen bir konunun çözümü için, Kier’i S.T. adlı bir kızla tanıştırır. Kier’e kızdan uzak durması konusunda bilgi verdiği kurumdan uyarı gelir.

Yaz mevsimi sonunda emniyetteki görevli N.E. Elazığ’a tayin olmuştur. Emniyet’te güvenli bağlantısı kalmayan Kier, aynı dönemde, kızdan ayrılması yönündeki talimatı dinlemediği için, yerleştirildiği medya kuruluşundaki işinden de çıkartılır.

KİER’İN KURUMLA BAĞI KOPUYOR

Bu dönemde maddi sıkıntılar yaşayan Kier, kız arkadaşıyla birlikte Adalar’a yerleşir. O dönemde Sadun’un hapisten arkadaşı Ç.Y.’ye 10 bin YTL kaptıran Kier, durumu Sadun Özkaya’ya anlatır ancak Sadun Özkaya ilgilenmez. Polise gidip şikayette bulunan Kier, oradaki memurlardan birinin kendisine, kod adlarından biriyle hitap ettiğini duyunca şaşırır. Polisler Kier’den Sadun’u ister. Bu olaylar yaşandıktan sonra Kier’i bilgi verdiği kurumdan çağırırlar. Kier yaptığı görüşmeyi şöyle anlatıyor; “Artık dairenin adını çok andığımı, bana gereğinden fazla göz yumduklarını, artık dairenin adını zikretmememi, edersem dairenin yasal süreci devreye sokacağını, prosedürü de benim iyi bildiğimi söylediler.” Kier’e kızdan kurtul, Sadun’la ne yaparsan yap talimatı verilir.
Tüm bunları kısa bir süre içerisinde yaşayan Kier’in kafası allak bullak olur, Sadun Özkaya’yı ele vermez. Sadun Özkaya’yı arayan Kier, bulduğu açığın nasıl kullanılacağını detaylarıyla anlatır.

KAYIP BABA ORTAYA ÇIKTI

Ekim’in ikinci yarısında S.T’nin babası M.C.T. ortaya çıkıverir. Baba M.C.T. gelir gelmez, Kier’e ‘Sadun’la görüşüyor musun?’ diye sorar. Görüşmeye devam etmesini ve kendisine bilgi vermesini isteyen M.C.T, MİT’te üst düzey görevli E.İ.’ye bilgi aktardığını söyler. Kier de ‘peki’ der… Bu süreçte bazı bilgileri M.C.T’ye aktarır, o da E.İ. kanalıyla birilerine aktardığını söyler.

HER ŞEY YALANMIŞ

Kier’in sonradan tanıştığı kişilerin, önceden de bir arada olduğu ve birbirini tanımıyormuş gibi yaptıkları ortaya çıkar. Kier, kız arkadaşı S.T.’nin kendisine birçok konuda yalan söylediğini düşünmektedir.

Tüm bu şokları yaşayan Kier, Ekim ayının sonunda aldatıldığını öğrenir ve sevgilisinin babasından ilişkilerini kurtarmasını ister. Kız arkadaşı ve kız arkadaşının ailesiyle sorunlar yaşamaya başlayan Kier’in adalardaki evi soyulur, sakladığı bütün bilgiler ve belgeler alınır. Parası, CD’leri her şeyi çalınan Kier, bir kazak bir botla ortada kalır. Şikayet için savcılığa giden Kier, şikayetçi iken şüpheli olur. Çünkü Haziran’ın başında Ç.Y.’ye verdiği boş plastik kartların, evinde bulunduğu iddiasıyla evi boşaltanlar tarafından polise bildirilmiştir.

İPLER KOPUYOR

Adalar’da B. adında bir emniyet görevlisi Kier’e ‘Biz işi biliyoruz, Sadun takipte ama takip edemiyoruz, o yüzden sizi takip ettik. Bu kızın tüm konuşmaları dinleniyor’ der. Kier’in S.T.’ye anlattığı çok özel konuları B. Kier’e anlatır. Kier’den rapor istenir, Kier de bize anlattığı her şeyi rapor halinde polislere verir, Kasım’ın ilk haftasında. Raporu verir, ancak Mali Şube’dekiler tekrar Kier’den bilgi ister. O da raporda her şeyi anlattığını, tekrar bilgi vermeyeceğini söyler. Şüpheli duruma düşen Kier, gidip Sadun’la görüşür. Olayların bir kısmını Sadun’a anlatır ve ortada kaldığını söyler. Sadun, Kier’e bir miktar para verir ve Kier’in güvenini kazanır.

Kier artık kolları sıvamış ve işe tam anlamıyla girmiştir. Kimseye bilgi vermeden, doğrudan Sadun’la birlikte çalışmaya başlar… Yazı dizimizde anlattığımız banka soygunu bu gelişmelerin ardından başladı.

YAZI DİZİSİNE İLK İTİRAZ

Haberimizi yayınladığı sürece bilgi akışı devam etti. Yukarıdaki bölümü dün yayınlayacaktık. Ancak dün, haberimizde sürekli bahsettiğimiz ChaO’dan gelen mail haberin boyutunu değiştirecek derecede ilginç iddialar içeriyor. Yine ismi bizde saklı bir Internet Teknolojileri Uzmanı’nın bize vermiş olduğu bilgi olaya farklı boyut katıyor.

Her iki isimin de vermiş olduğu bilgi Kier’in aslında basamağın en altındaki kişi olduğu/olabileceği.

'BANKAYI BANKA PERSONELİ SOYUYOR'

Önce IT Uzmanı E. Bey’in verdiği bilgiyi aktaralım. Internet güvenliği konusunda uluslararası bir firmanın sahibi bize olayın farklı bir boyutu olabileceğini hatırlattı. Bir bankanın bilgi işlem görevlisinin hesap bilgilerini sızdırarak, boşaltılacak hesaplardan yüzde istediği iddiası oldukça çarpıcı. İşte E. Bey’in mailinden bir bölüm:

“2003 yılında halen internette bir takma isimle hack konusunda yazılar yazarken çok uzun sure görüştüğüm ve daha sonra banka IT (Internet Teknolojileri) yetkilisi olduğunu öğrendiğim bir şahıs yüzde 20 komisyon ile bütün düzeneğini kurarak kendi bankasını soyabileceğimizi teklif etti. Onun elindeki veriler benim gizlenme bilgimle birleşecek, fiili çete ile hesapların içi boşaltılacaktı.”

Internet teknolojileri uzmanı E. Bey, bu teklifi kabul etmediğini belirtiyor. Aynı şahıs mailinin devamında, içeriden birilerinin bilgi vererek hesap boşaltma işini nasıl yaptıklarını şöyle anlatıyor; “X bankasında bireysel hesabım var, ailemin bir kaç bireyine bu hesap üzerinden havale yapıyorum. Bu hesaba park halinde olan bir domainimden bir e-mail adresi açarak verdim. Bu e-mail adresi başka hiç bir yerde kullanılmıyor, hatta domainin web DNS’i bile tanımlı değil sadece e-mail haberleşmesi için MX kayıtlarını yaptım, yani hiç bir şekilde bulunması mümkün değil. (Ben vermediğim surece)

X bank zaman zaman promosyon e-mailleri gönderiyor başka bir aktivite yok. Ancak bir gün, XBank güvenlik alarmı baslıklı bir e-mail, (bir phishing maili), *****.com adresine (banka ile alakası yok) kullanıcı adınızı vermenizi istiyor! Buraya dikkat, sadece kullanıcı adınız, şifre istenmiyor. Bu şu demek; bir şekilde bu forma kullanıcı adınızı yazarsanız, birileri sizin phishing ağına düştüğünüzü varsayacak ve X bilginizi kullanarak (içeriden sızdırılan) Y ve Z parametrelerini alarak havale ya da kart yöntemi ile (hangisi uyuyor ise) hesabinizi boşaltacaklar.”

E. Bey’in İddia şu; banka boşaltma olaylarının yüzde 99’u içeriden verilen bilgilerle yapılır. Yüzde 1’i gerçek hackerler tarafından.

VE CHAO BİZE ULAŞTI...

Yayınladığımız yazı dizisinde ChaO’nun, banka operasyonunda en büyük işi yaptığını belirtmiş ve Sadun Özkaya yakalandıktan sonra bankayı ChaO’nun adamlarının boşalttığını aktarmıştık. Zaten Kier bizimle görüşürken, ChaO’yla görüşmenin neredeyse imkansız olduğunu, ufak işlerle uğraşmadığını sürekli söylemişti.

Haberde adı geçtiği için bize bir mail atan ChaO, öncelikle haberimizi eleştirdi. Yeterli araştırmayı yapmadan haber yayınladığımızı söyleyen ChaO’nun iddiası, Kier ve Sadun’un zincirin son halkası oldukları ve başkaları tarafından kullanılmış olabilecekleri yönünde.




BİRİNCİ BASAMAKTA FBI VE CIA VAR


Kendisinden konuyla ilgili bilgi istediğimizde ChaO’nun yazdığı mailden kesitler…

“Sanal Alem'deki (ki biz buna Scene diyoruz) insanlar 7 gurup ile gruplanabilir.

1. LE (Law Enforcers). Genelde FBI çalışanları Scene'e sürekli olarak sızma görevi ile gelirler. CIA'de bu isin içersindedir fakat CIA benzeri kurum olan FBI gibi uzun ve karmaşık operasyonlar yapmaz. FBI operasyonları çok derindir, senelerce suçluların arasına girer ve onlarla beraber çalışırlar. Büyük paralarla operasyonları ve ajanlarını finanse ederler. CIA ise acelecidir. Daima hızlı ve toptan operasyonlar yapmaktadır. Operasyonlar genelde birçok ülkede aynı anda yapılır. Daima bir acele etme istekleri vardır. Örneğin; Shadow Crew Operation (Global), Lord Kaisersose Operation (Fransa) ve bunun takibinde ve
neticesi olarak Maksik Operation (Antalya, Türkiye) etc. FBI'ın ajanları kolay olarak anlaşılmaz fakat CIA ajanları bizler tarafından çok daha kolay olarak deşifre edilip Scene'den atılır. Tabii bu gurup'a Member
ya da Yöneticilerden yakalanmış ve LE tarafından ajan olarak tekrar aramıza gönderilmiş kişiler de dahildir. Biz bunlara RAT, PIG etc. diyoruz.

2. Bizler. Biz Scene'de yönetici konumlarında olan Scene Maker'lariz. Büyük alışverişler için Escrow hizmeti veririz (Alıcı parayı bize emanet eder, satıcı malı alıcıya teslim eder, her şey yolunda ise biz parayı satıcıya veririz. Bu güvenli alışveriş yöntemidir). Tabii bir insanin Escrow olabilecek kadar güvenilir olabilmesi için Yönetici olmasının dışında, Scene'e son derece hakim insan olması gerekmektedir. Çünkü
çeşitli anlaşmazlıklar doğduğu zaman, tek karar hakki Escrow yapan kişidedir. Onun söylediğine Satıcı ve Alıcı uymak zorundadır. Ayrıca aramıza sızan ve/veya sızma görevi ile gelen kişilerin tespit edilmesi
ve deşifre edilmesi bizim sayemizde olmaktadır. Scene'de öyle savaşlar var ki tahmin dahi edemezsiniz. USA normal hayattaki uyguladığı 'Game Book'u Scene'de de Gizli Servisleri ile uygulamaya çalışmakta fakat bizler tarafından oyunları bozulmaktadır. Oyun kurallarını daima bizler koyarız, diğer insanlar bu kurallarla Scene'de var olurlar.

3. Vendor'lar (Resmi Satici'lar). Herhangi sattığı bir şeyin ya kaynağı ya da resmi satıcısı. Vendor olabilmek için bizim onayımızdan geçmiş olması (sattıkları şeyleri inceler ve raporlar yazarız, uygun bulursak Vendor unvanı veririz) ve ayrıca alışverişleri bizim kontrolümüzde yapmayı kabul etmiş olmaları gerekmektedir.

4. Member'lar. Scene'de Vendor'lardan para ile ilgilendiklerini alıp kendi amaçları doğrultusunda kullanırlar. Alış verişler genelde bizim kontrolümüzde gerçekleşmektedir ve tüm anlaşmazlık ve problemlerde konu
bize gelir ve biz çözeriz.

5. Hırsızlar, dilenciler (Rippers, beggers). Bunlar yoğun olarak Morocco yada Afrika ülkelerindeki zencilerdir. Ayrıca birçok Avrupa ülkesinden ve ABD’den de gelmektedirler. Paraları yoktur, bin bir dil dökerek insanlardan bir şey alıp parasını ödemeden ortadan kaybolurlar. Bu nedenlerden dolayı Escrow yani alışverişlerin bizim kontrolümüzde olması hem satıcıların güvenliği hem de alıcıların güvenliği için çok önemlidir. Alici bir şeyi alıp kaybolmasının yanında satıcı da parayı alıp kaybolma riski bulunduğu göz önüne alınmalıdır ve bu yüzden escrow çok önemlidir.

6. Non-Verified Sellers. Bunlar hackerlerden, gizli guruplardan ve Resmi Vendor olmaya hak kazanamayan (kalite, tecrübe vs. konularda sınıfta kalan) insanlardan oluşmaktadır. Genelde Satıcı konumundadırlar. Birçoğu kendi güvenlikleri konusunda kendilerine yeterince güvenmedikleri ve yaşadıkları kökü tecrübelerden dolayı ve ayrıca başka nedenlerden dolayı Scene'de sessiz kalmayı tercih etmektedirler. Member'lar genelde bu tip insanlara güvenmedikleri için herhangi bir alışverişe girmezler. Bunlar yerine Verified Sellers olan Vendor'lara giderler. Bu guruptaki insanlar ile aşağıda açıkladığım 'Wanna Be'ler yoğun olarak çalışırlar çünkü 'Wanna Be'lerin gerçek Vendor'larla çalışması çok zordur.

SADUN VE KİER ZİNCİRİN SON HALKASI

7. 'Wanna Be'ler (Sadun, Kier vs.) 'Wanna Be'ler kendi yapmak istedikleri şeyleri satın almak için paraları yoktur. Kendileri bir sistem geliştirip bunu satma ya da kendileri kullanma becerileri söz konusu değildir. Genel karakterlerine bakıldığında 'hava atma' meraklısıdırlar. Bu yüzden onlara 'normal insanlar' çok kolay, bize ise çok zor ulaşabilirler. Bunlar bütün günlerini etraftan bilgi toplama ile geçirmektedir. Ve genel olarak 6.guruptaki insanlarla muhatap olurlar ve

'KENDILERINI KULLANDIRIRLAR'.

6. guruptaki insanlar genelde gerçek kaynak değildir, başka kaynağın satıcılarıdır. 'Wanna be'ler genelde ufak tefek şeylerle
uğraşmalarına rağmen bazen bilmeden çok ciddi bir gurup tarafından kullanılırlar, bunu kendileri dahi fark edemezler ve basları büyük belaya girer. Sadun ve Kier'de kullanılmıştırlar.”

ChaO bu gruplamayı yapıp, Kier ile Sadun hakkında kullanıldılar iddiasının ardından, kendisi hakkında bilgi veriyor. Scene kurallarını koyma-düzenleme-iptal etme yetkisi olduğunu belirten ChaO “Scene haricince Vendor olarak Custom Developing Service vermekteyim. Örneğin, büyük bir projeniz var ve bunun için çok özel (hi-tech) donanımlar ve yazılımlar geliştirmek istiyorsanız bana gelirsiniz. Gerekli her şeyi biz tasarlar (tüm mühendisliğini) size teslim ederiz.”

Son grupta yer alan Wanna Be’lerle görüşmediklerini söyleyen ChaO, teknik konularda bilgi vermek için, bu konulardan anlayan birisinin olması gerektiğini aksi takdirde yanlış anlaşılmalar olabileceğini, Kier’le yapılan görüşmede de bunun yaşandığını dile getiriyor. Kier’in bize verdiği bazı teknik bilgilerin de yetersiz bilgisinden dolayı yanlış olduğunu vurgulayan ChaO, bahsedilen banka olayına kendi adının karıştırılmasının ise bu işleri ve Scene’yi bilen kişiler tarafından komik karşılandığını dile getiriyor.

Kier’in kendisini deşifre ettiğini, arandığını, büyük bir kısmı yanlış olan bilgileri paylaştığı için büyük hata yaptığını vurgulayan ChaO, yayınladığımız yazı dizisinin eksik olduğunu vurguluyor. Kier ve Sadun’un çok temel bilgiye sahip olduğunu ve başkaları tarafından kullanıldığını belirten ChaO, bu kişilerden alınan bilgilerin kafa karışıklığı yaratabileceğini aktarıyor.

Haberin başında bahsettiğimiz E.Bey’den de konuyla ilgili bilgi istedik ancak oradan henüz bir cevap gelmedi.

ChaO'nun vermiş olduğu bilgilerin bir kısmını daha sonra aktaracağız.










 

 

KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER HABERLERİMİZ

 
  • Aşk, itiraf, MİT, JİT, banka ve para...
    Banka kartı vurgunu ile ilgili çok önemli bilgiler veren Kier, bu zamana kadar yaptığı her işi MİT ve Emniyete rapor ettiğini ve aşık olduğu için tardedildiğini söylüyor. İşte müthiş iddialar:
 

Banka bilgileriniz nasıl çalınıyor?
İnternet bankacığı üzerinden insanların hesap bilgilerini Ruslarla işbirliği yaparak elde eden çete, günde 500 kişinin internet bankacılığı bilgilerini ele geçiriyordu. Nasıl mı?

 

Bankadaki paranızı böyle çalıyorlar!
Banka kartlarının nasıl kopyalandığını ve hesapların ne şekilde boşaltıldığını araştırdık. Ulaştığımız bilgi ve belgeler ışığında hazırlanan bu yazı dizisi Türkiye'yi ayağa kaldıracak:


Rotahaber.Com

YORUMLAR 5
  • Kaan ORBAY 16 yıl önce Şikayet Et
    Borsası da varmış. Bu tarz işlerin daha dar çaplı olduğunu düşünüyordum. Kart bilgisi vs. pazarlama gibi. Meğer işin borsası varmış.
    Cevapla
  • ozkan ozkan 16 yıl önce Şikayet Et
    vay be. millet neler yapıyor.. bizde 2 kuruş kazanalım diye kıvranıp duruyoruz. adamlar sanal alemden işi götürüyorlar
    Cevapla
  • DELTA GRUP 16 yıl önce Şikayet Et
    BU İŞLER \"ORGANİZE İŞLER\". Sıradan bilgisayarcı işine hiç ama hiç benzemiyor. Devlet içinde bir takım kurumların (MİT, Emniyet İst.,Jandarma İst.) muhakkak bilgisi ve ilgisi vardır.Bilgi paylaşımı olmadan bu işler olmaz.Baklava çalan çocuğa acımayan devlet ne hikmetse bu işleri yapanlara karşı son derece müşfik merhametli.Yine tekrar ediyorum. Buradan elde edilen paralar ERGENEKON benzeri yapılanmaların finansmanında kullanıyor olabilir.Bizzat sahada olanlar kimler tarafından kullanıldığı pek anlamayabilir.
    Cevapla
  • alper alp 16 yıl önce Şikayet Et
    EVET HAKLISINIZ. bir yerlerden sızıntı var.....
    Cevapla
  • ismail bayram 16 yıl önce Şikayet Et
    . Sonuçta çalarak biryerlere gelebiliyorlar artık
    Cevapla