Bakanlık harekete geçti! İnternet alışverişi sil baştan değişiyor

Pazar payını giderek artıran elektronik ticaretle ilgili yeni düzenleme yolda. Ticaret Bakanlığı'nın görüşe açtığı taslağa göre imalatçılar da uzaktan satış için müşteri temsilcisi atayacak. Kargoların üzerinde de bu temsilcinin bilgileri yer alacak. Alışveriş siteleri, ürünlerin güvenli ya da teknik düzenlemelere uygunluğunu kontrol etmek zorunda olmayacak.

Bakanlık harekete geçti! İnternet alışverişi sil baştan değişiyor
Bakanlık harekete geçti! İnternet alışverişi sil baştan değişiyor
GİRİŞ 20.12.2020 10:39 GÜNCELLEME 20.12.2020 10:40
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, internet ve telefon hatları üzerinden satılan tüm ürünleri kapsayacak yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

 

 

MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ BİLGİSİ KARGO ÜZERİNDE YER ALACAK

Milliyet gazetesinin haberine göre, uzaktan satış yapan üreticiler bir müşteri temsilcisi atayacak.

Ürünün üzerinde, ambalajında ve kargolarda temsilcinin ismi, unvanı, açık adresi ve iletişim bilgileri yer alacak.

ALIŞVERİŞ SİTELERİ ÜRÜN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU OLMAYACAK

 

 

Taslakta elektronik ticaret sitelerinin sorumluluk alanlarıyla ilgili de dikkat çeken bir madde var.

İnternetten satış yapan kuruluşlar platformlarında satılan ürünlerin güvenli ya da teknik düzenlemelere uygun olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmayacak. Ancak bu kuruluşlar uygunsuz bir ürün tespit ederlerse kendileri satıştan kaldırabilecekler.

Düzenlemeyle göre Türkiye’deki adreslere sevkiyat yapan yerli yabancı tüm firmalardan, Türkiye’de yerleşik bir hizmet sağlayıcısı açmaları istenecek.

DENETİM KURULUŞU UYGUNSUZ ÜRÜNÜ SATIŞTAN KALDIRTABİLECEK

Uzaktan alışverişte satılan ürünleri yetkili denetim kuruluşları kontrol edecek.

Piyasa denetim kuruluşları müşteri gibi alışveriş yapıp ya da numune alıp bu ürünleri kontrol edebilecek.

Sakıncalı ürün satıştan kaldırılmazsa, denetim kuruluşları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurup satışı engelleyebilecek.

Ticaret Bakanlığı taslağı görüşe açıldı son şekli verildikten sonra yasal süreç için adım atılacak.

YORUMLAR 36
  • İrfan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok saçma.siteler her şeyi kontrol edebilir, ayrıca, satıcı sitede kötü Bi imaj bırakmamak için işini düzgün yapar ama bu şekilde vatandaşa sen uğraş deniyor.
    Cevapla
  • Vatanaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Satış siteleri tekelleşmeye çalışıyor. Zaten %18-20 oranlarından satılan her maldan vergi alıyorlar oturduğu yerden hak ettiklerinden fazla para kazanıyorlar. Bu iş böyle olmaz e-ticaret ile uğraşan imaltcı olsun veya parakendeci işi kolaylaştırmak lazım zorlaştırmak değil. Ayrıca Türkiyenin parakende satış için tekelcilikten uzak teşvik edici kolaylaştırıcı olması gerekiyor ki yurt dışına açılsın millet, ülkeye döviz girdisi çoğalsın. Yapacaksanız tekel toptancı sitelerine yapın Ali baba gibi. Girişimciye engel olmayın.
    Cevapla
  • Huseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Satış siteleri birinci dereceden sorumlu, çünkü site bu alışverişten kar elde ediyor. Öyleyse benim muhatabım site. Eğer bir sıkıntı varsa sitede ürünü tedarik ettiği kurumla hesaplassin. Bu ne zihniyet arkadaş, tüm kurallar tüketiciyi mağdur edecek şekilde düzenleniyor. Ayrıca amerikayi yeniden keşfe ne gerek. Tüketici haklarını en korumacı kanunları Avrupa yapmış bunu şahsen biliyorum. Gidip bize uymayan kanunları batı kanunu diye alıyorlar.vatandasin lehine olacak şeye gelince akıllarına gelmiyor.
    Cevapla
  • Halıl 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul Bılesmden paralarımızı 1 yıldır alamıyoruz..Bakanlıga sıkayet etmıstık sonuç alamadık..Mal satanlar kredı kartıyla sattıysa eğer..Mal teslım edılmeden para karşı tarafa geçmemelı..TakasBank gıbı olması lazım..Bankalar sorumlu olması lazım..
    Cevapla
  • Esnaf 3 yıl önce Şikayet Et
    N11 hepsiburada gibi siteler ürünlerde mesuliyeti ve sorumluluğu vardı. Ama yeni çıkacak kanunla hiç bir sorumluluk ve mesuliyeti almayacak. Malı kimden aldıysan o na git diyecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle