EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

Yargıtay, EFT ile verilen borçların geri ödenmemesine yönelik emsal karara imza attı. Borç verirken EFT açıklama kısmına borç olduğuna dair bilgi girilmesi gerekiyor.

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar
GİRİŞ 19.12.2020 13:58 GÜNCELLEME 19.12.2020 14:14
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.  

Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın "var olan bir borcun ödenmek" maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.

FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ

Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.

Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

EFT yaparken dikkat!

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.

Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.

 
KAYNAK: İHA
YORUMLAR 31
  • Saçma 3 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalığa bak adam parayı heaptan hangi saatte nereden çekmiş ise kamera kaydına bakılarak tespit edilir.Çeken baba ise zaten anlaşılır.Bu ne saçma karar
    Cevapla
  • Mehmet cebecioğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Evlât hakkını almış böyle durumlarda genelde anneler uyanıklık yapıyor baba yaşasaydı bi şekilde o parayı verecekti ogluna
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    ayni karari bos kagit icin de verse sahit nerde delil nerde dese yada senet de adamlar bir yanlis imza atiyor sonra butun mallarin gidiyor bence en az uc sahit olmayan kagit senet gecersiz olacak
    Cevapla
  • dürüst 3 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı evlat
    Cevapla
  • Hukuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Neyin emsali yargitay 50 yildir aynı şekilde karar veriyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle