Askeri haberleşmede yeni dönem! Bor ve perlit ile müthiş sonuç

Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı’nda birinci olan “Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrid Yakıt Hücresi Tasarımı” yapılan uzun soluklu çalışmaların ardından bor ve perlit madenleri kullanılarak yüzde 100 yerliliğe ulaştırıldı.

Askeri haberleşmede yeni dönem! Bor ve perlit ile müthiş sonuç
Askeri haberleşmede yeni dönem! Bor ve perlit ile müthiş sonuç
GİRİŞ 17.12.2020 14:07 GÜNCELLEME 17.12.2020 14:07
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

 Haberleşme sistemleri başta olmak üzere birçok cihazda kullanılan membranı alternatif bir yöntem geliştirerek ürettiklerini belirten Girişimci Erhan Demircioğlu, Türkiye’nin bu alanda artık dışa bağımlılığının olmadığını söyledi. Demircioğlu, "Biz Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirdiğimiz bir savunma sanayi projemizde de bu membranı kullanıyoruz. Taşınabilir telsiz sistemlerinin acil güç ihtiyaçlarını karşılamak adına taşınabilir hidrojen yakıt hücresi sistemini geliştirdik. Burada kullanılan yakıt hücresinin ana kalbinde bugüne kadar yurt dışından getirttiğimiz Nafion membranları kullanıyorduk. Bu şekilde hem üretim maliyetimiz artıyor hem de stratejik bir alanda dışa bağımlı kalıyorduk” ifadelerini kullandı.

 

Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı’nda birinci olan “Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrid Yakıt Hücresi Tasarımı” ile ilgili son çalışmalar da tamamlandı.

Girişimci Erhan Demircioğlu tarafından geliştirilen sistem Bartın Üniversitesi’nden aldığı destekle yüzde 100 yerliliğe ulaştırıldı. Son olarak sistemin çalışmasını sağlayan kritik membran yakıt hücreleri (Polimer Elektrolit Membran Yakıt Hücresi-PEMFC) ilk defa yerli ve milli imkânlar kullanılarak üretildi. Membranlar üretilirken rezervinin büyük kısmı Türkiye’de olan Bor ve Perlit madenleri kullanıldı. Böylece metrekaresi 3 bin dolara ithal edilen membranın metrekare maliyeti yerli ve milli imkânların kullanılmasıyla 400 dolara kadar düşürüldü.

 

“MEMBRAN ÜRETİMİ YAPAN ÜLKELERDEN BİRİ OLDUK”

Haberleşme sistemleri başta olmak üzere birçok cihazda kullanılan membranı alternatif bir yöntem geliştirerek ürettiklerini belirten Demircioğlu, Türkiye’nin bu alanda artık dışa bağımlılığının olmadığını ifade etti.

Demircioğlu, membran üreten sayılı ülkelerden biri olduklarını kaydederek “Günümüzde, hidrojen yakıt hücreleri, verimli ve çevreye uyumlu bir enerji üretim teknolojisi olarak öne çıkmaktadır. Proton değişim membran yakıt hücreleri düşük çalışma sıcaklığında yüksek verim elde edilmesi, sessiz çalışması, saf su ve ısı dışında herhangi bir atık ortaya çıkarmamasından dolayı en çok ilgi çeken yakıt hücresi türüdür. Membran, PEMFC’nin kalbi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca ülkemiz bu membranda dışa bağımlıdır. Bu nedenle çalışmalar alternatif membran arayışı üzerine yoğunlaşmıştır. Böylece membranı üreten sayılı ülkelerden biri olduk” dedi.

“MUADİLLERİNE GÖRE 6 KAT DAHA DAYANIKLI”

Projenin temel hedefi ve faydaları üzerinde bilgiler de veren Demircioğlu, “Rezervlerinin yüzde 73’ü ülkemizde olan borun, türevi borik asit ve rezervlerinin yüzde 65’i ülkemizde olan perlit kullanarak membran ihtiyacındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve daha iyi performans özelliklerine sahip membran üretimi gerçekleştirmek en temel hedefimizdir. Şu anda mevcut membranların üretim maliyeti metrekarede 3 bin dolar ve kimyasal-fiziksel dayanımları azdır. Üretmiş olduğumuz kompozit membran Nafion membranlardan 6 kat daha iyi fiziksel-kimyasal dayanıma sahiptir” diye konuştu.

“TSK İÇİN GELİŞTİRİLEN SİSTEMDE KULLANILIYOR”

Demircioğlu, üretilen membranın birçok kullanım alanı olduğunu da hatırlatarak, “Membranların kullanım alanlarının başında; enerji üretimi için kullanılan yakıt hücreleri, savunma sanayinde taşınabilir telsiz sistemlerinin acil güç ihtiyaçları, hidrojen üretimi sağlayan elektroliz sistemleri, elektrikli hibrit araçlar, taşınabilir kişisel elektronik eşyalar, uzay araçları vb. gelmektedir. Biz Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için geliştirdiğimiz bir savunma sanayi projemizde de bu membranı kullanıyoruz. Taşınabilir telsiz sistemlerinin acil güç ihtiyaçlarını karşılamak adına taşınabilir hidrojen yakıt hücresi sistemini geliştirdik. Burada kullanılan yakıt hücresinin ana kalbinde bugüne kadar yurt dışından getirttiğimiz Nafion membranları kullanıyorduk. Bu şekilde hem üretim maliyetimiz artıyor hem de stratejik bir alanda dışa bağımlı kalıyorduk” ifadelerini kullandı.

“YENİLİKÇİ BİR ÇALIŞMAYI HAYATA GEÇİRDİK”

Yapılan çalışmayla ilgili patent başvurusu yaptıklarını da kaydeden Demircioğlu, “Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı’nda ilk defa vitrine çıkan projemizi geliştirdik. Bartın Üniversitesi’nden aldığımız destek ve motivasyon bu üretimi yapmamızda etkili oldu. Yerli ve milli üretime katkı sağlamak için düzenlenen bilim şöleninde ve sonrasında bizlerden desteklerini esirgemeyen Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun başta olmak üzere katkı sunan tüm bilim insanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

REKTÖR UZUN TEBRİK ETTİ

Demircioğlu’nu tebrik eden Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Ülkemizin yerli teknoloji atağına katkı sunmak amacıyla gösterdiğimiz gayretin sonuçları görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu noktada düzenlediğimiz tüm etkinliklerimizle Ar-Ge ve yenilik bilincinin yaygınlaşması ile Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşümüne katkı sunmak hedefindeyiz. Tüm bileşenlerimizle sürdürdüğümüz bu yolculuğumuzda her alanda yerli ve milli imkânları en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR 47
  • eboci 3 yıl önce Şikayet Et
    yüzde yüz yerli ve milli ama yüzde yüz bak doksan dokuz demiyorum dikkatini çekerim
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin çinden ters mühendisliği ögrenmesi lazım
    Cevapla
  • Maho 3 yıl önce Şikayet Et
    MAŞAALLAH tebrik ederiz teşekkür ederiz çok çok sevindik
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    AÇIK VE NET soruyorum alman heyeti ssb başkanı İsmail demiri neden ziyaret etti ve bu ziyarette ne konuşuldu merak ediyorum AYRICADA yakında fransa ve hollanda gibi ülkelerin heyetleride ziyaret edecekmiş EGER söylenenler dogruysa (dogru oldugunu düşünmek bile istemiyorum) almanlar yerli ürerimlerden vazgeçin biz verelim DEMİŞLER bunun dogru oldugunu düşünmek bile istemiyorum AMA alman heyetin niçin geldiğini ve ne konuşuldugunu inanılmaz derecedede merak ediyorum ve çokkkk endişeleniyorum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • GİBİ GiBi 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz verelim siz üretmeyin tecrübesini 50 yıldır doya doya yaşadık mı yaşadık,Chap iktidar olursa teslimiyetçi politikalara devam edeceklerini bir çok kez ifade ettiler,Bidon'dan icazet istediler, Azerbaycan a Turkiyeden cihatçılar gittiler diyerek hem devleti zorduruma soktular hemde dostlarına yalakalık yaptılar
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP’lilerin abuk sabuk palavralarının çok etkisinde kalıyorsunuz sanırım. Devletimize ve Hükümetimize güvenmenizi tavsiye ederim. Doğrusu ne ise onu yaparlar merak etme… Bahsettiğin haber doğru mu bilmiyorum ama velevki Almanlar Altay motoru vermeme kararından pişman olmuşlar da gelmiş olsunlar. Bu durumda varsın göstermelik de olsa başta CHP’liler olmak üzere birçok kişinin gecikmesinden şikâyet ettiği Altay tanklarını bir an önce, Alman motoru ile de olsa üretelim. Bu daha sonra motoru geliştirdiğimiz zaman tanklarımızda kullanmayacağımız anlamına tabi ki gelmez.
    Cevapla
  • Osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Beton yapın beton heykel mesela , heykelden başka birşey yapmayıp ve onlara destek olanlar beğensin sadece birde hdp ile koalisyonı inkar edip kandilin sözcüleri ve katil demirtaşın çizgisini beğenenler birde yaprakları alkışlatan çakma portre alıp vaadçi tatilciler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle