Kısa çalışma ödeneği yılbaşından önce yatacak mı?

Koronavirüs salgını sebebiyle binlerce çalışan kısa çalışma ödeneği almaya başladı. Her ayın başında yatan kısa çalışma ödeneğinin yılbaşından önce yatıp yatmayacağı araştırılıyor. Peki kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak?

Kısa çalışma ödeneği yılbaşından önce yatacak mı?
Kısa çalışma ödeneği yılbaşından önce yatacak mı?
GİRİŞ 17.12.2020 17:05 GÜNCELLEME 17.12.2020 17:05

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1 Aralık itibariyle kısa çalışma ödeneği için başvuruların yeniden e-devlet sistemi üzerinden alınmaya başladığını ifade etmişti ve 4 Aralık tarihinden itibaren hesaplara yatmıştı. Vatandaş, önümüzdeki ayın kısa çalışma ödeneği yılbaşından önce yatacak mı sorusuna yanıt arıyor. Peki kısa çalışma ödeneği yılbaşından önce yatacak mı?

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ YILBAŞINDAN ÖNCE YATAR MI?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kasım Ayına İlişkin İşsizlik ve Kısa Çalışma Ödeneği Ödemeleri 4 Aralık’ta Yapılacağını açıklamıştı. KÇÖ normalde her ayın ilk haftasında hesaplarda oluyor. Aralık ayının son günlerine yaklaşırken yılbaşından önce ödemelerin yapılıp yapılmayacağı konusu merak edilmeye başlandı. Bu kapsamda henüz bir açıklama bulunmazken son olarak Bakan Selçuk başvuruların uzatıldığını ifade etmişti.

 

BAŞVURU SÜRESİ UZADI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun ek 2. maddesi ile geçici 23. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde Kovid-19 nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki döneme ilişkin kısa çalışma talebinde bulunan iş yerleri için anılan Kanunun geçici 23. maddesinin birinci fıkrasında yer alan 30 Haziran 2020 tarihinin 31 Aralık 2020 olarak uygulanacağı belirtildi.
Bu karar kapsamında yapılan ödemelerin başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyeceği ifade edildi.
 
Cumhurbaşkanı kararında, 30 Haziran 2020'ye kadar kısa çalışma talebinde bulunmuş olan iş yerleri için kısa çalışma ödemelerinde 4447 sayılı Kanun'un ek 2. maddesinin beşinci fıkrası hükmünün uygulanmış kabul edileceği kaydedildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 30 Haziran öncesi başvuruda bulunmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirten Bakan Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan işyerlerimiz 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR'a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecekler" dedi.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kısa çalışma başvurularının sadece e-Devlet üzerinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabileceğini bunun dışında posta/e-posta kanalı ile herhangi bir başvuru alınmayacağını duyuran Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneği başlama tarihinin 01 Aralık 2020 tarihi veya sonrası olarak bildirilebileceğini belirtti.