ASRİAD'dan CAATSA açıklaması: Talihsizliktir

ASRİAD Genel başkanı Adnan Danışman, ABD’nin devreye aldığı CAATSA yaptırımları vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı. Danışman yaptığı açıklamada; ABD’nin devreye aldığı ve adına CAATSA yaptırımları denen subjektif dayanak üzerinden ülkemize, ülkemiz Savunma Sanayine dönük olarak aldığı karar tam anlamıyla bir talihsizliktir” dedi.

ASRİAD'dan CAATSA açıklaması: Talihsizliktir
ASRİAD'dan CAATSA açıklaması: Talihsizliktir
GİRİŞ 15.12.2020 15:10 GÜNCELLEME 15.12.2020 15:10

Adnan Danışman, ABD ile ülkemizin ilişkisinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu tarafa son derece sıkı bir şekilde devam etmekte olduğunu, bu ilişkinin adeta NATO’nun sahibi ile ona en güçlü asker sayısıyla destek veren ülke ilişkisi bağlamında devam ettiğini dile getirdi. Danışman, süreç içerisinde ülkemizin bağımsız karar alma süreçleri ile ilgili olarak her daim engeller çıktığını, adeta ilişkilere konmuş olan bir eksen söz konusu olduğunu ifade ederken bu eksenin dışına çıkılmasına asla sıcak bakılmadığını belirtti.

“İnişli çıkışlı tarihimizde maalesef darbelerin hemen tamamı, ABD dayanaklı ve ülkemizin bu eksene bağlılığını tazelemek ve tahkim etmek amacıyla yapılmıştır” diyen ASRİAD Genel Başkanı Danışman, haşhaş, kenevir ekimi gibi konuların dahi önemli sorun olarak algılandığını ve baskı gerekçesi olduğunu,  yaptırım ya da ambargo dayanağı haline getirildiğinin altını çizdi.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ABD tarafından tam anlamıyla mahkum ve ambargoya konu edildiğini ifade eden Adnan Danışman, ABD’nin bölgesel askeri politikalarında Türkiye’den sınırsız destek beklendiğini, olmadığı zaman ise ilişkilerin bozulduğunu, Çekiç Güç, körfez harbi vs. konuların aynı kapsamda ilişkilerde sorun haline dönüştürüldüğünü ifade etti.

Adnan Danışman açıklamasında şunları söyledi:

“15 Temmuz, en kritik dönemeçlerden bir tanesidir. Ülkenin uçaklarının meclisi dahi bombalayacak hale gelmiş olması ve bu hareketin ABD bağlantılı olarak yaşanması önemli bir kırılma meydana getirmiştir. Suriye krizinde ülkemize ABD desteği asla söz konusu olmadığı gibi, bölgedeki terör örgütlerinin ABD tarafından desteklendiği herkes tarafından aleni olarak görülmüştür.

Gelinen son noktada ülkemiz savunması için, özellikle de hava savunması için son derece büyük açıkların olduğu ve müttefikler üzerinde güvensizlik halinin egemen olduğu bir durum söz konusu olmuştur. ABD’den bu ittifak anlaşmasına dayalı olarak istenen Hava Savunma Sistemi olan Patriotlar asla verilmemiştir. Bütün bu tutumlar ve politikalar karşısında ülkemiz ciddi bir karar vererek hem savunma sistemleri üretimi üzerine yoğunlaşmaya hem de hava savunma siteminde çeşitliliğe sahip olmaya karar vermiştir. Bu kabilden olmak üzere S400 füze savunma sistemleri satın alınmış ve kurulma aşamasına gelinmiştir.

ABD her zamanki kabadayı tavrıyla bu politikayı hazmedememiş ve ülkemizin savunma sanayisine darbe vurmak amacıyla yaptırım kararı almıştır. Kararı kınıyoruz. ASRİAD olarak, ülkemizin bağımsızlığına katkı verecek olan savunma sanayinin ve ilgili sektörün önünün kesilmesine izin vermeyeceğimizi tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.”