Ekim verisi açıklanan ülkeler içinde en iyi görünüm

Ekonomik gidişatın önemli göstergelerinden olan sanayi üretimi ekimde piyasa beklentilerini de aşarak yıllık yüzde 10,2 arttı. Türkiye, bu performansıyla Tayvan, Çin, Belçika ve Hindistan’ın aralarında bulunduğu sanayi üretimi artan birçok ülkeyi geride bıraktı.

Ekim verisi açıklanan ülkeler içinde en iyi görünüm
Ekim verisi açıklanan ülkeler içinde en iyi görünüm
GİRİŞ 15.12.2020 07:36 GÜNCELLEME 15.12.2020 07:44
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sanayiden ihracata atılan adımlarla yeni tip koronavirüs sürecinin olumsuz ekonomik etkilerini en az hasarla atlamaya çalışan Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerinde yukarı yönlü ivme devam ediyor. Son gelen sanayi üretim, ciro endeksi ve perakende satış endeksi de bunu doğruluyor. Türkiye sanayi üretim endeksinde birçok ülkeyi geride bırakarak en güçlü iyileşmeyi gösteren ülke olurken sanayi üretiminin yanı sıra perakende satış endeksi ve ciro endeksindeki yükselişler de ekonomik faaliyetlerin daha da hızlandığı şeklinde yorumlandı.

 

 

Varank, hedeflerinin, sanayide teknolojik ve dijital dönüşümü hızlandırarak, katma değerli üretimi yaygınlaştırmak ve finansal istikrarı güçlendirmek olduğunu dile getirdi.

BEKLENTİ YÜZDE 8’Dİ

 

 

Ekim ayındaki yükselişte sanayi başı çekerken, sanayi üretim endeksi, aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 10,2 yükseldi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ekimde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,5 artış gösterdi. Ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ekimde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artmasını bekliyordu. Ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 8 artacağı öngörülmüştü.

PERAKENDE SATIŞ HACMİ YILLIK BAZDA %12 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan perakende satış endeksi ekimde bir önceki aya göre yüzde 4,2 arttı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 4,3, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,7, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 2,7 artış gerçekleşti. Satış hacmi, yıllık bazda yüzde 12 arttı. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 14,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 12,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6,5 yükseldi. Cari fiyatlarla perakende ciro ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 28,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 28,9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6 artış gösterdi. Perakende ciro ekimde bir önceki aya göre yüzde 4,4 arttı. Söz konusu dönemde gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 4,2, gıda dışı satışlarında (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 5,2, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 2,1 artış görüldü.

CİRODA LİDER SANAYİ VE İNŞAAT

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi de, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,9 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, ekimde yıllık bazda sanayi ciro endeksi yüzde 38,5, inşaat ciro endeksi yüzde 21,5, ticaret ciro endeksi yüzde 34,6, hizmet ciro endeksi de yüzde 8,8 artış kaydetti. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,9 arttı. Ekimde bir önceki aya göre sanayi ciro endeksi yüzde 5,7, inşaat ciro endeksi yüzde 1,3, ticaret ciro endeksi yüzde 2,8, hizmet ciro endeksi de yüzde 5,1 artış gösterdi.

TÜRKİYE İLK SIRADA GELİYOR

Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yer verdiği grafiğe göre, Türkiye ekim ayında sanayi üretiminde elde ettiği yıllık yüzde 10,2’lik artış performansıyla Tayvan, Çin, Belçika ve Hindistan’ın aralarında bulunduğu sanayi üretimi artan birçok ülkeyi geride bırakarak ilk sırada yer aldı. ABD, Rusya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya’nın da aralarında olduğu gelişmiş ülkelerin sanayi üretiminde ise söz konusu ayda gerileme dikkati çekti.

Yenişafak

YORUMLAR 6
  • Derya 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne güldük ne
    Cevapla
  • Nihat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen KeMAL a inanmaya devam et. Biz de size gülüyoruz. Ne zannediyordun devlet kazandığını senin cebine mi akıtacak. Lüksemburgtan 2.5 milyon dolar borç aldığımız günleri özledin galiba. Siz nostalcik takılmaya devam edin.
    Cevapla
  • ceyhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem sanayi üretimi artıyor o halde arabalara niçin zam geliyor. 160 bin liralık araba yaklaşık bir kaç ay içince 190 bin oldu. hayırdır. Üretim arttıkça fiyatlar artıyor. Yeni bir ekonomik yaklaşım mı bu. bize özgü.
    Cevapla
  • Halil 3 yıl önce Şikayet Et
    O arabalar ihraç edilmiyor mu sence. Tamamı yerli tüketime ayrılmamış herhalde. Üstelik büyük şirketler Dünyada bir çok fabrikasını kapatmışken bizde kapanmadı. Sen bir de o sektörlerde çalışanlara sor bu pandemi sürecinde işe gidebilmenin ne büyük nimet olduğunu. Burda vızıldıyanlar ya devlet memurları ,yada yata yata para kazanmaya çalışan gurup. Hiç kimse bu gelişmeler sayesinde iş bulanların mutluluğunu bilemez.
    Cevapla
  • gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    hıkaye
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    gökhan , bu gösterge çalışan için. çalışmayana (sıfır).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle