Evlerini sürekli taşıyorlar! Günlük kazançları 750 lira

Antalya’nın Akseki ilçesine orman kesim işi için Mersin’den gelen işçiler arazide zorlu kış şartlarında zorlu yaşam mücadelesi veriyor. Tek göz naylon çadır ve ahşap barakalarda kalan işçiler göçebe bir yaşam sürdürüyor. Sürekli farklı alanlarda ağaç kestikleri için çadırlarını yanlarında taşımak zorunda kalan aileler, kış aylarında çam, yaz aylarında ise daha yüksek rakımlardaki ladin ağaçlarının kesimini yapıyor.

Evlerini sürekli taşıyorlar! Günlük kazançları 750 lira
Evlerini sürekli taşıyorlar! Günlük kazançları 750 lira
GİRİŞ 10.12.2020 13:38 GÜNCELLEME 10.12.2020 13:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Aileler sürekli farklı alanlarda ağaç kestikleri için çadırlarını yanlarında taşımak zorundalar. Akseki Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı olarak orman kesim alanlarında çalışan işçilerin mesaisi sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor. Sık ağaçların bulunduğu ormanlık alanlarda seyreltme amacıyla ağaçları kesen işçiler ardından odun ve tomruk çıkartıyor.

 

ODUNLAR VE TOMRUKLAR KATIRLARLA TAŞINIYOR

Orman kesim işçileri, tonlarca ağırlığındaki tomrukları traktörlere yüklüyor. Traktörlerin giremediği alanlardaki odun ve tomruklar ise katırlara yüklenip taşınıyor. Ster yapılan daha sonra ölçümleri yapılarak kamyonlara yüklenen tomruklar ve odunlar zahmetli bir yolculuğun ardından orman işletme müdürlüğünün depolama alanına götürüyor. Aileler kestikleri ağaçların miktarına göre günde 500 ila 750 lira arasında kazanç sağlıyor.

 

"EVİMİZİ SÜREKLİ TAŞIMAK ZORUNDAYIZ"

Antalya'nın Serik ilçesinden Akseki'ye gelen 56 yaşındaki Fatma Ateş de ekmeklerini bile kendilerinin yaptığını söyledi. Ateş, "Yağmur ve kar yağdığı zaman işimiz çok zorlaşıyor. Geçimimizi sağlamak için bunca zahmete katlanıyoruz. Bir alandaki işimiz bitince başka bir yere çadırımızı kuruyor ve orada çalışıyoruz. Evimizi sürekli taşımak zorundayız" diye konuştu.

Çadırda yaşamın zorlu olduğuna dikkati çeken Ateş, "Hayatımız ormanlarda geçiyor. Çalışmaktan doktora bile gidemiyoruz. İşimiz çok ağır ve zahmetli. Yazın yaylalara ladin ağaçları kesmeye gidiyoruz. Kışın ise biraz daha aşağılara inip çam ağaçları kesiyoruz. Odun tomruk çıkarıyoruz. İyi havalarda kendi ekmeğimizi yapıyoruz. Bizim hayvanımız yok. Traktör ile odun ve tomrukları yol kenarlarına getiriyoruz. Bu iş zor ve oldukça yorucudur. Fakat ekmek davası" sözlerine yer verdi.

ATA MESLEĞİ

Bozyazı'dan Akseki'ye orman kesimi için geldiğini söyleyen 2 çocuk babası Mehmet Güneş, ekmek parası kazanabilmek için zorluklara katlandıklarını belirterek "30 yıldır kesim işi yapıyorum. Ormanda yağmur çamur demeden kesim yapıyoruz. Babamızdan gelen ata mesleğidir. Ormandan kesiyoruz. Soyuyoruz. Traktörle çekiyoruz. Eskiden odunları katırlarla çekiyorduk. Şimdi traktörle çekiyoruz. Tomruğu eskiden atalarımız balta ile soyuyordu. Şimdi motorla soyuyoruz. Sürekli gurbette çalışıyoruz. Memleketim Bozyazı. Burada çadırda yatıp kalkıyoruz. Çadırda yemeğimizi pişirip, çadırda yiyoruz. Eşim memlekette çocuğumu okutuyor" dedi.

GÖÇEBE HAYATI YAŞIYORLAR

Güneş, "Buradaki işimiz ağaçları keserek dağlardan traktörle getirip, odunu yol kenarlarına ster yapmak ve tomrukları indirmek. İşimiz yağmurda, karda, kışta oldukça zor, göçebe hayatı şeklinde oluyor. Buradaki işimiz bittiğinde başka bir yere çadırımızı, yani evimizi taşıyoruz. Orada tekrar işe başlıyoruz.''

YAĞMUR ÇAMUR DEMEDEN ÇALIŞIYORLAR

35 yıldır orman kesim işi yapan Mehmet Deniz, eşi ile birlikte Bozyazı ilçesinden Akseki bölgesine orman kesim işi için geldiklerini söyledi. Yılın 7-8 ayında orman kesim işinde çalıştıklarını anlatan Deniz, "Yağmur, kar kış demeden elimizden geldiği kadar bu işle uğraşıyoruz. Çocuklarımızdan ayrı yaşıyoruz. Çocuklarımın geleceği ve eğitimi için bu işlere katlanıyoruz" diye konuştu.

DÖRDÜNCÜ KUŞAK

Orman kesim işinin ata mesleği olduğunu söyleyen Deniz, "Ben bu meslekte dördüncü kuşağım. Bu meslek dedeme ve dedemin babasına kadar uzanan bir iştir. Bu iş atalarımızdan kalmadır. Babam bu mesleği yapıyordu. Babamın yanında orman kreşim işi yaparak küçük yaşlarda çalışıyordum. Ben mesleğin en ince ayrıntılarına kadar babamdan öğrendim. Dedem de bu işi yapıyordu. Babamın dedesi de orman kesim işi yapıyormuş. Atalarımızdan kalan geleneği sürdürüyoruz."

ZOR MESLEK

Mesleklerinin zor olduğunu söyleyen Deniz, "Yazın sıcak havalarda su imkanının kısıtlı olduğu, kışın ise soğuk ve yağışlı havalarda gurbette ekmek davası için çalışıyoruz. Bu işleri bize orman işletmesi veriyor. Hangi ağaçların kesileceğini belirleyip damgalıyorlar. Damgalanan ağaçları odun ve tomruk olmak üzere kesip hazırlıyoruz. Odunları ster yapıyoruz. Tomrukları ise kabuklarını soyup, yol bandına getirerek Orman İşletme Müdürlüğüne teslim ediyoruz. Orman İşletmesi ise kendi depolarına çekerek değerlendiriyorlar" diye konuştu.

KATIRLARLA TAŞINIYOR

Mehmet Deniz "Bu işleri yaparken arazi şartlarına göre yol olmayan yerlerde katırlarla taşıyoruz. Yol olan bölgelerde ise traktörlerle getirerek istifliyoruz. Biz sürekli gurbetteyiz. İlkokulda okuyan çocuğuma akrabalarım bakıyor. Diğer çocuğum üniversite okuyor. 45 gün ara ile memlekete gidip geliyoruz. Bu işler için her zaman gurbete çıkmak zorundasın. Ekmeğimizi kazanmak için gurbette çıkmak zorundayız" dedi. Eşi ile kesim işi yapan 40 yaşındaki Yıldız Deniz de, sürekli olarak gurbete çıktıklarını ve çocuklarının özlemlerini çektiklerini söyledi.

YILIN 8 AYI GURBETTE GEÇİYOR

8 ay memleketlerinden uzak kaldıklarını söyleyen Deniz, "Toros Dağlarında çadırlarda kalıyoruz. Çok soğuk oluyor. Bizim yaşam şartımız çok zor. Sabahın erken saatlerinde kalkıyoruz. Şehirle bizim aramızda karlı dağlar var. Her şeyi elde yapıyoruz. İhtiyaçlarımızı kendi imkanlarımızla sağlıyoruz. Çocuklarımız için mecburen katlanmak zorundayız. Herhangi bir sosyal yaşantımız yok. Doğal yaşam sürüyoruz. Eşim ile birlikte dağda birlikte çalışıyoruz. Çamaşır makinemiz yok. Eve gelince çamaşırları ve bulaşıkları elde yıkıyorum. Buzdolabımız yok. Aydınlatmayı güneş enerjisi ile gerçekleştiriyoruz. Sadece bir televizyonumuz var. Televizyonu da arabamızın aküsü ile çalıştırıyoruz" ifadelerini kaydetti.

YAĞMUR ÇAMUR DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ

30 yıldır orman kesim işi yapan 48 yaşındaki Halil Deniz ise yağmur çamur demeden çalıştıklarını belirterek " Çocuklarımızdan ayrı kalıyoruz. Eşim ile birlikte 250-300 kilometre uzaklardan Toroslara geliyoruz. Bu işin en büyük zorluğu gurbette olmak. Yazın çalışmak daha iyi, fakat kışın ise yağmur çamur daha zor oluyor. Bu şekilde hayat ekmek mücadelesi ile devam edip gidiyor" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir hayvana bu kadar ağır yük yüklenirmi el insaf.
    Cevapla
  • Yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğuda birkaç yıl çalıştım her ilçesi her köyü asfalt var market bakkal pekçok dukkan var batı illerinin ilçe ve köyleri çok atıl durumda buralara da doğudaki iller gibi teşvik ve yatırımların yapılması gerekir.Ancak bir de şöyle bi durum var devletimiz yörükler,göçerler için onların yerleşik hayata geçmesi için bu durumda olan vatandaşına karşılıksiz arazi verse bu durumda olan vatandaş ekip bicse kazancını o araziden üretse.devlet istese bunu bir imzayla yapar ama nerdeeee
    Cevapla
  • Aksekili 3 yıl önce Şikayet Et
    Dogudaki vatandaşlarimiz görsünlerde ibret alsinlar kendilerine, her firsatta doguya şöyle yatirim yapilmiyor doguya hiç ilgilenilmiyor, vs vs şükürsüzce yakiniyorlar. Akseki türkiyenin turizim cenneti Antalyanin bir ilçesidir ,Ama biz Aksekililer kesinlikle devletimize vatanimiza karşi hiç şikayetçi olmadik ve olmayizda, Işte Aksekinin özelligi budur ,Önce vatan Millet sonra yine Vatan Millet deriz. Akseki bunun en güzel örnegidir.
    Cevapla
  • Mine 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem . Bölgecilik degil bu yorum sadece dogru bir tespittir. Sen bilmedigin konularda ahkam kesme. Doguda devlet orada yaşayan vatandaşlarina Türkiye cumhuriyetini sevdirmek için , her yil çekilen ödenmeyen kaçak elektrige bile ses çikarmiyor,. Hepsi demiyorum tabi ama bir çok kesimin agzinda sakiz gibi hep şu var " dövlet bize bahmiyir dövlet bize bahmiyir. Yanlişi söylemek ve düzeltmek amaciyla bir örnek vermiş arkadaşimiz. Hasedlenme darlanma..sen Adam ol yeter.
    Cevapla
  • Ekrem 3 yıl önce Şikayet Et
    Bölgecilik ve bölücülük yapma, Türkiyemizin her bucağı hepimizin, ben sen yok hepimiz aynıyız.
    Cevapla