Son dakika: Erdoğan'dan asgari ücret mesajı

Son dakika haberi... Azerbaycan ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan' asgari ücret ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Temennimiz odur ki isabetli, hayırlı bir karar çıkar ve yola devam ederiz." dedi.

GİRİŞ 09.12.2020 13:21 GÜNCELLEME 09.12.2020 13:51
Bu Habere 160 Yorum Yapılmış

Son dakika: İlk toplantının yapıldığı Asgari ücret görüşmeleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmeleri devam ediyor. Bakanlığımız bu bu görüşmeleri iş veren ve işçi kesimi ile gerçekleştiriyor. Son olarak durum bizim önümüze gelecek ve adımı birlikte atacağız. Temennimiz odur ki isabetli, hayırlı bir karar çıkar ve yola devam ederiz." dedi.

 

 

TÜRKİYE'Yİ IRGALAMAZ

AB Liderler Zirvesi'nden Türkiye'ye yönelik bir yaptırım karına ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz." dedi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'un başkanlığında, Bakanlıkta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapıyor.
 

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
 

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 324 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.
 

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.
 

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. 
 

İŞTE 2021 YILI ASGAR ÜCRET BEKLENTİLERİ

Bu yıl brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olan asgari ücrette muhtemel artış senaryoları şöyle:
 

Merkez Bankası, 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12,1 olarak revize etti. Buna göre artış yapılırsa; brüt 3 bin 299 lira 10 kuruş, net 2 bin 605 lira 98 kuruş olacak.

Artış oranının geçen yılki gibi yüzde 15 olması hâlinde, brüt asgari ücret 3 bin 384 lira 45 kuruş, net asgari ücret 2 bin 673 lira 40 kuruş olarak hesaplanacak.

YORUMLAR 160
  • Konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Konyada oto yıkama işletyorum devlet asgari ücreti 3500₺ net yapsın...Ama türkiyede okadar çok oto yıkama varki hiçbiri sigortalı eleman çalıştrmyor.benim gibi elemanına sigorta yapan işletmeleride bu sigortasız eleman çalıştran yerlere ezdriyor.haksız rekabet oluyor.SADECE TÜRKİYE Geneli Tüm oto yıkamalarda devlet sigortalı eleman çalıştırmayan işletmelerin önüne geçsin türkiyede işsizlik biter ve devlet büyük vergi toplar.
    Cevapla
  • Memo 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun sana gardaşım. Şu mubarek günğn hatırına Allah işinizi rast getirsin.
    Cevapla
  • Capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    Neyapacanız asgari ücreti ya
    Cevapla
  • Tekin 3 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım hani belediye çalışanlarına kadro demiştiniz. Ama belediye şirketine geçirerek belediye başkanlarının insifiyatina bıraktınız aynı işi yapıyoruz.kadrolular bütün sosyal halklarını alıyor bizleri asgari ücrete talim yaptırıyorlar hani haksızlık bitecekti. Bu arada muhafazakar kesim yönetimlerde haksızlık diz boyu. Sol yönetim tarafında(belediyeler,Carrefour,migros vb mağazalar) çalışanlarının bütün sendikasına kadar bütün haklarını veriyorlar. Aslında hak yememe muhafazakar yonetimindede olması lazım malesef Hesaplar Ahirete kalıyor. Vesselam
    Cevapla
  • Erol 3 yıl önce Şikayet Et
    Sol belediye de ise girebilirsin ama tavsiye etmem isten cukarma olamyacak dediler 16000 kisiyi isten çıkardılar yani bence onlarada bel bağlama derim
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    çalışma hayatımdan,emekliliğe kadar gördüm ki ,asgari ücret çok geliyor,ödeme zorluğu çekiyoruz diyen işverenlerin hepsi yalancıdır.işçinin ücretini ödiyemiyecek kadar kazananamıyor,zarar ediyorsan ufacık atelyeni koca fabrikaya nasıl çeviriyor,25-30 luk işçi sayısını 125 yapıyorsun.1-2 aracın varken nasıl bütün aile fertlerine birer lüx vasıta alıyorsun. bunu ben kendi işverenimde gördüm,adam işyerinin altına sarnıç yapmış,saati söküp takarak suyu bile kaçak kullanıyordu.
    Cevapla
  • mehmet kılıç 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet en düşük memur maaşıyla askari ücreti eşitlemediği sürece adaletten bahsetmesin.adaletin olmadığı yerde huzur olmaz ....kamuda çalışanın askari ücretiyle özelin askari ücreti eşit olmalı.kamuda çalışan vatandaşta özelde çalışan mültecimi....
    Cevapla
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    90 larda memurlar işçilerden az maaş alıyordu memurluğu kimse istemiyordu şimdi yine memurluk revaçta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle