ABD'yi endişelendiren hamleler peş peşe geliyor! Doların sonunu getirebilir

Merkez Bankalarının dijital para hamleleri hızlanıyor. Özellikle Bitcoin, rezerv para birimindeki 100 yılına giren doların dünya piyasalarındaki hakimiyeti için önemli bir tehdit oluşturmaya başladı.

ABD'yi endişelendiren hamleler peş peşe geliyor! Doların sonunu getirebilir
ABD'yi endişelendiren hamleler peş peşe geliyor! Doların sonunu getirebilir
GİRİŞ 10.12.2020 09:10 GÜNCELLEME 10.12.2020 09:15
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Korona virüs pandemisi ortaya çıktığında, dolar her zaman olduğu gibi güçlü bir konumdaydı. ABD’nin hakimiyetinin güç kaybettiğine yönelik tartışmalara rağmen, dolar uluslararası ticarette tercih edilen para birimi olmaya devam ediyordu. Aynı zamanda birçok merkez bankasının birikim olarak tuttuğu “rezerv para birimi” ve diğer ulusların para birimlerinin değerinin ölçütüydü. ABD’den önce tarihte yalnızca beş ülke “rezerv para birimi” statüsüne erişmişti. 1400’lerin ortasından bu yana sırasıyla, Portekiz, İspanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere’nin para birimleri lider konumdaydı. Tüm bu para birimlerinin her birinin hakimiyeti ortalama 94 yıl sürdü.

 

 

2020 yılının başında, doların rezerv para birimi statüsü, 100. yılını doldurdu. Bu durum doların gücünün ne kadar devam edeceği konusundaki soruları tetiklemiş olabilir. Ancak, rakipler olsa da, henüz yerine geçecek bir aday bulunmuyor. Avrupa 1999 yılında piyasaya sürülen euro için umutluydu.
Doların rezerv para birimi konumunun karşısında en büyük tehlikesi Bitcoin olarak görülüyor.

Ancak euro, Euro Bölgesi’nin çok uluslu hükümetinin etkinliğine yönelik şüpheler nedeniyle dünyanın güvenini kazanmayı başaramadı. Çin’in renminbiyle ilgili hedefleriyse, bunun tam tersi bir nedenden gerçekleşmedi. Dünya tek parti devletinin keyfiliğinden endişe duydu. 

 

 

Bu nedenle ABD yetkilileri, korona virüs karantinalarının neden olduğu ekonomik çöküş karşısında, rezerv para birimi statüsüne zarar vermeden sınırsız miktarda dolar basabilecekleri konusunda güven sahibiydi.

Ancak yeni bir rakip sınıfı ortaya çıkıyor: Kripto paralar. Hiçbir hükümetin kontrolü altında olmayan ağlar üzerinde işlem gören, Bitcoin gibi kripto paralar, savunucuları tarafından merkezi olmayan ve demokratik alternatifler olarak tanımlanıyor.

Pandemiyle birlikte bu kripto para övgüleri, kulağa giderek daha az abartılı gelmeye başladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) doların değerini düşürdüğünden endişelenen birçok kişi yüksek miktarlarda Bitcoin alımı yaptı. Bitcoin’in fiyatı Mart ayından bu yana neredeyse dört katına çıktı ve 2020’nin en gözde yatırım araçlarından biri haline geldi. 2009’da ortaya çıkışından beri, Bitcoin’in yaratıcıları kripto parayı, zor zamanlarda güvenli bir liman olabilecek, güvenilir bir değer koruyucu, “dijital altın” haline getirmeye çalıştı.

Ancak bu konuda şüphe sahibi olanlar, oldukça volatil bir varlığa yatırım yapma konusunda kararsızlık yaşıyor. Üç yıl önce Bitcoin balonu patladığından bu yana, Bitcoin’in günlük fiyat dalgalanmaları halen altının dört katından fazla.

Şüphecilerin büyük bir çoğunluğu, teknolojiyle büyümemiş olanlar arasında bulunuyor. Bu kişiler, yüz yıllar boyunca standart para birimlerinin düşüşüne karşı önlem olarak alınan altını tercih ediyorlar. Yakın zamanda yapılan bir anket çalışmasında, baby boomer’ların (1946 ve 1964 arasında doğanlar) yalnızca %3’ü kripto para satın aldığını söyledi. Buna kıyasla y kuşağının %27’si kripto para yatırımında bulundu. Yine de bu rakamlar yükseliyor ve Bitcoin’deki artışın daha derine inen kökleri olduğunu düşünmek için nedenler var.
ABD, Facebook'un dijital para birimi Libra'ya karşı sert eleştiriler ve engelleme girişimlerine bulunmuştu. Facebook yakın zamanda Libra'nın ismini Diem olarak değiştirdi.

Bu yükseliş, dolar için bir dönüm noktasında gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl, yıllar süren birikiminin ardından, ABD’nin borçları, ekonomik çıktısının %50’sini aştı. Bu da genellikle yaklaşan bir krizin sinyali olarak algılanan bir eşiktir. O dönemden beri, karantina döneminde hükümetin yoğun bir şekilde borç almaya devam etmesiyle birlikte, ABD’nin borçları, uyarı vermeye başlayarak, ekonomik çıktısının %67’sine yükseldi.

Dünyanın geri kalanı ABD’nin borçlarını ödeyebileceğine dair güvenini kaybetmeye başladığında, doların hakimiyetinin sona erme ihtimali oldukça yüksek. Geçmişte diğer dominant para birimlerinin düşüşü de bu şekilde gerçekleşmişti.

Dahası ABD ve diğer önde gelen hükümetler giderek artan bütçe açıklarını kontrol altına almak için bir çaba da göstermiyor. Para basımının, pandemi ortadan kalktıktan sonra bile devam etme ihtimali yüksek. Şimdi güven duyulsun ya da duyulmasın, Bitcoin, geleneksel alternatiflere olan güvensizliğin artmasıyla fayda görecek.

Bitcoin aynı zamanda bir takas aracı olarak da doların yerini alma hedefinde yol kat ediyor. Bugün Bitcoin’lerin büyük bir kısmı yatırım amacıyla alınıyor ve faturaları ödemek için kullanılmıyor. Ancak bu durum değişim sürecinde. Daha küçük işletmeler, uluslararası ticarette Bitcoin kullanmaya başlıyor. Özellikle de Nijerya gibi, doların az bulunduğu ülkelerde ya da Arjantin gibi yerel para biriminin istikrarsız olduğu ülkelerde, tercih ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda PayPay ve yan kuruluşu Venmo, gelecek yıl Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul etme hedefiyle, Bitcoin alımına başladı. Bitcoin’in yükselişi yine de bir balona dönüşebilir ancak patlasa bile, bu yıl kripto paralara yönelik gerçekleşen ilgi, dünyanın her yerinde hükümet parası basanlara bir uyarı niteliği taşımalı.

Geleneksel para birimleri insanların her zaman güven duyduğu, değerin tek koruyucusu olmadığı gibi, takas aracı da olmayabilir. Teknolojiden yana olanların alternatif arayışı son bulacak gibi görünmüyor. Aynı zamanda, birçok hükümetin planladığı dijital para birimlerini düzenleme altına alma girişimleri, bu popülist ayaklanmayı daha da hızlandırabilir.

YORUMLAR 52
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Agalar... Arjantin servet vergisi getirirmiş, İngiltere benzerini çalışıyor. ABD İster JOE devam etsin ister ÜSTÜNLÜKÇÜLERİN temsilcisi Trump ın PARALEL HÜKÜMETİ devam etsin; 2 MİLYAR dolar daha basacak, teşvik paketi. AGALAR, akıllı olma zamanı; ABD ye 2008 krizinde sıcak para hucum ettiği için bugün REZERV PARA.. BİZİM MERKEZ BANKAMIZ ve bankalarımız parasını isteyen VATANDAŞA İŞGENCE etmese, aynı gün veya 24 saat içinde ödeme yapsa BİZ REZERV PARA oluruz. DEVİR öyle bir devir. PARASINA İNSANLAR SÖZÜ GEÇSİN İSTİYOR. Nerde ülkede yok vergi borcun; sgk, idari ceaz, icra, yok TERÖR , MASAK SORGUSU.. her seferinde 7 gün süre koyan ve PİRİM veren yapı.
    Cevapla
  • raoc 3 yıl önce Şikayet Et
    Allahın iki para birimi var Altın ve Gümüş, gerisi çıksa düşse umurumda değil. Bir haftada demir 4200TL den 5800 tlye gelmiş. Ekonomi iyi diyoruz ama değil, biraz gerçekçi olalım bazı konularda çok iyiyiz ama dolar tarafından işgal edildik. Yahu bir gecede tersine devalüasyon yapın. Maalesef dolar bizim devletinde işine geliyor. Bayağı rezerv var. Benim ülkemde üretilen bir ürün dolar bazında hesaplanıp satılıyorsa sıkıntı var demektir.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 3 yıl önce Şikayet Et
    inşallah düşer dolar alanlar beni hiç ilgilendirmiyor alan lar zaten türkiyeye ihanet etmiştir şimdi düşse yemin ederim zararmı etmiş hiç ırgalamaz kazandıklarına say inşallah bunu yapmaları lazım bu abd nin de belini kırmak lazım
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    İşin açığı dolar bitmez biterse de çok zaman ister ülkemizde şuan euro 1 yılda %47 Dolar yani abd doları %34 değer kazanmış keşke euro alsaydık derim.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş; Kimin borcu dolarla değil? Şirketler bu kadar globallesip borçlanmasalardı. Bizim kamu borcumuz diğer devletlerden daha az özel sektörde ise dolar borcu olanlar doları bulup Türkiye ye getirmiyor onlarda da sorun yok. Burada mesele ekonominin el birliği ile öldürülmesi. Bireylerin her 5 10 dolar alıp birikim yapması sonucunda 180 milyar doların tutulması ekonomini kendi isteğinle batırmandir. Merkez bankasının rezervinden 2 katı. En önemli mesele dolar bağımlılarına altına dayalı bir kripto rezerv paranın vole vurmasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle