Market poşetlerine zam yapılacak mı? Marketler yeni yılda zam istiyor!

Ücretli poşet uygulaması başlayalı tam 2 yıl oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen poşet uygulaması ile birlikte poşet kullanımı yüzde 73 azalırken, karbon salımı da tam 1.2 milyon ton düştü. Marketler, halen 25 kuruş olan poşet fiyatlarının artırılmasını istiyor.

Market poşetlerine zam yapılacak mı? Marketler yeni yılda zam istiyor!
Market poşetlerine zam yapılacak mı? Marketler yeni yılda zam istiyor!
GİRİŞ 10.12.2020 09:07 GÜNCELLEME 10.12.2020 09:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

25 kuruştan ücretli olarak satılan alışveriş poşetlerinden 18 kuruşu devlet payı olarak ayrılırken, marketler poşet fiyatlarına zam talebinde bulundu. Paralı plastik poşet uygulamasından önce kişi başı yıllık poşet kullanımı 440 adet seviyelerindeydi. 2025 yılında bu rakamında 40'ın altına düşürülmesi bekleniyor. Bu yılın ilk 10 aylık verilerine göre, Kovid-19 salgınına rağmen poşet kullanımının yüzde 73 azaldığı belirtiliyor. Uygulamanın başladığı 2019'3da poşet kullanımı yüzde 80 düştü. Marketlerin poşet fiyatlarında artış talep ettiği öğrenildi.Tüketiciler de yeni yılda alışveriş poşetlerine zam olup olmayacağını merak ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Peki poşet fiyatlarına zam yapılacak mı?

 

‘1.5 MİLYAR LİRA TASARRUF EDİLDİ’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Bu azalmayla birlikte 8 bin 380 ton daha az sera gazı salımı, 1 milyon 220 bin ton karbon ayak izi azaltımı, 2 milyon varil ham petrol kullanım tasarrufu ve 1 milyon 120 bin MWh enerji tasarrufu şeklinde özetlemek mümkün. Bu azalma oranı ile plastik poşet üretimi için gerekli hammadde ithali de önlenmiştir. Yaklaşık 1.5 milyar lira tasarruf edilmiştir.” şeklinde açıklama yaptı.

 

POŞET FİYATLARINA ZAM YAPILACAK MI?

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, marketlerin ücretli poşet uygulamasıyla ek olarak bir gelir elde etmeye çalıştıklarını kaydederek, "Tüketiciler ve poşet üreticileri bu yıl da poşet fiyatlarının 25 kuruşta sabit kalmasını istiyor” dedi.

Perakende satış noktalarından alınan poşetler, bir yüzeyinde marka logosu diğer yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu ile satılıyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, poşet parasının tüketicilere ek maliyet olduğunu söyledi. Koçal, “2021 yılı için poşet fiyatlarına zam gelmemeli. Vatandaşlarımız ilave bir yükün altına sokulmamalı. Öte yandan ücretli poşetlerde firma reklamı olmamalı. Vatandaşları bez torba ve file kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli” diye konuştu.

2020'DE ZAM YAPILMADI

2019 yılında plastik poşetler 25 kuruştan tüketiciye satıldı.

25 kuruşun 15 kuruşu devlet payı, 10 kuruşu ise perakende satış noktasının payı olarak kaldı. 2020 yılında da zam yapılmadan tüketiciye 25 kuruşa sunuldu.

2020'DE DEVLET PAYI 18 KURUŞA ÇIKARILDI

Fakat 2020'de devlet payı 18 kuruşa çıkarılırken, perakende satış noktasının payı ise 7 kuruşa düşürüldü.

TÜKETİCİ ZAM YAPILMASIN İSTİYOR!

Tüketiciler ve üreticiler 2021 yılında da poşet fiyatlarının 25 kuruşta sabit kalmasını isterken bu konuda görüşmeler sürüyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, marketlerin ücretli poşet uygulamasından önce poşet fiyatlarını ürünlerin fiyatlarına yansıttıklarını dile getirdi.

YORUMLAR 4
  • adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah bunların gözünü doyursun zaten satmış oldugun ürünün üzerinden misliyle kazaniyorsun neyin kafası len bu
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    1 kuruşluk poşeti 25 kuruşa satıyorlar hâlâ zam istiyorlar. Baktılar iyi kâr getiriyor, buna niye zam yapmıyoruz dediler galiba.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki herşeye zam yaparken poşete zam yapayınca zorlarına gider bunlar kan emen vampir gibiler işleri güçleri milletin soyup soğana cevirmek yakında herkes kemal Sunal'ın meşhur filmindeki gibi zama da zam deyip kafayı yicel bu vampirler de ozaman rahat eder
    Cevapla
  • Acayip iş 3 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden bedava verilirken nasıl veriyorlardı !!! şimdi 25 kuruş neden yetmiyor
    Cevapla