Oktay: Türkiye ekonomisi güçlü makro temellere sahiptir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen Türkiye ekonomisinin toparlandığını belirterek, "Türkiye ekonomisi güçlü makro temellere sahiptir ve salgın bu sağlam zemini değiştiremez." dedi.

Oktay: Türkiye ekonomisi güçlü makro temellere sahiptir
Oktay: Türkiye ekonomisi güçlü makro temellere sahiptir
GİRİŞ 07.12.2020 15:38 GÜNCELLEME 07.12.2020 15:38

Fuat Oktay, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Uluslararası Yatırım Zirvesi"ne video mesaj gönderdi.

Zirvenin doğrudan Kovid-19 salgınıyla ilgili olmadığını ancak salgın sürecindeki her şeyin doğrudan veya dolaylı olarak salgınla ilgili olduğunu kaydeden Oktay, bu açıdan etkinliğin salgınla ve onun ekonomik etkisiyle mücadele deneyimlerini ele almak için bir fırsat olduğunu söyledi.

Oktay, Kovid-19 salgınının hızla yayıldığına dikkati çekerek, "Küresel ekonomiye ağır hasarlar veriyor. Bu dönemde çok fazla insanımız yaşamını yitirdi. Sağlık sistemlerinin zorlandığına tanık olduk. Ticarette ve doğrudan yabancı yatırımlarda keskin bir düşüş yaşandığını gördük. İnsanlar işlerini kaybederken şirketler kepenk indirmek durumunda kaldı. Maalesef henüz tünelin sonunu görmüş değiliz." dedi.

Salgının ekonomi ve sağlık sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için Türkiye'nin yaptıklarına değinen Oktay, Türkiye'nin salgınla baş etme bakımından güçlü bir konumda olduğunu vurguladı.

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 18 yılda dayanıklı, dikkatle tasarlanmış ve iyi işleyen bir sosyal ve fiziksel altyapı inşa ettiklerini belirterek, "Bu dönemde sağlık sistemimize büyük yatırımlar yaptık. Salgın başladığında sağlık kapasitesi açısından oldukça hazırlıklı durumdaydık. Ülke çapında son derece güçlü bir hastane ağı kurmuştuk. Benzersiz bir yoğun bakım kapasitesi oluşturmuştuk. Dolayısıyla salgının sağlık sistemimiz üzerindeki etkisiyle başa çıkmaya hazır durumdaydık." ifadesini kullandı.

Ekonomi cephesinde ise Türkiye ekonomisinin geçmiş dönemlerde ortalamanın üzerinde büyüme, artan cari açık ve enflasyon şeklinde ortaya çıkan bir takım iç ve dış dengesizlikler gösterdiğini dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Ancak son yıllarda ekonomimizin kırılganlıklarını gidermek amacıyla önemli adımlar attık. Mali açıdan kayda değer bir hareket alanımız mevcuttu ancak daha da önemlisi, uygun politika araçlarını kullanma noktasında güçlü bir siyasi iradeye ve geniş bir politika çerçevesine sahiptik. Kovid-19 salgınının başlamasının ardından hanelere nakit yardımı sağladık, gelir vergisi ödemelerini erteledik, çalışanlara kısa çalışma ödeneği sağladık ve kamu bankaları aracılığıyla kredi sunduk."

Oktay, para politikası cephesinde Merkez Bankasının gerekli adımları atarak mali tedbirleri desteklediğini söyledi.