Dünya çapında 91 bin bankacı işsiz

Bankalarda işten çıkarmalar 5 yılın zirvesinde. ABN Amro ve Banco de Sabadell'in bu hafta 4 bin 600 pozisyonu tasfiye edeceklerini açıklamalarıyla birlikte tüm dünyada işten çıkarmalar 91 bin 448 kişiye ulaştı.

Dünya çapında 91 bin bankacı işsiz
Dünya çapında 91 bin bankacı işsiz
GİRİŞ 03.12.2020 12:00 GÜNCELLEME 03.12.2020 12:00

Pandemi etkisinin, dijitalleşme devriminin iş modelleri üzerinde oluşturduğu baskıyla birleşmesi sonucunda tüm dünyada bankaların açıkladığı işten çıkarmalar beş yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABN Amro Bank NV ve Banco de Sabadell bu hafta 4 bin 600 pozisyonu tasfiye edeceklerini açıkladılar. Bloomberg'in derlediği verilere göre bu rakamla birlikte küresel çapta işten çıkarmalar 85 bin 540'a yükselecek.

Bu, büyük bankaların köklü revizyonlara giderek 91 bin 448 pozisyonu elediği 2015 yılından bu yana görülen en yüksek rakam.

Hollanda'dan ABD Amro ve İspanya'nın Sabadell'i, bankalarının rekor düşük ve hatta negatif faizlerle karşı karşıya olduğu Avrupa'nın sektördeki işten çıkarmaların merkezinde olduğunu hatırlattı.

Bununla birlikte bölgedeki bankalar dünyanın diğer yerlerine kıyasla daha yüksek iş gücü güvencesiyle de karşı karşıya. Bu da işten çıkarmaların birkaç yıla yayılacağı anlamına geliyor.

ABN Amro'nun CFO'su Clifford Abrahams, Bloomberg TV ile Pazartesi günü yaptığı mülakatta, bankanın planlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Abrahams, "Bu ciddi bir rakam. Bunu doğal azalma yoluyla zamana yayarak yapacağız. Personelimizi yeniden eğiteceğiz. Hepsi birden olmayacak. Düzenli bir şekilde, düşünülerek ve üzerinde tartışılarak yapılacak" dedi.