İhracat rakamları açıklandı

İhracat kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar, ithalat yüzde 16,07 artarak 21 milyar 158 milyon dolar oldu

İhracat rakamları açıklandı
İhracat rakamları açıklandı
GİRİŞ 02.12.2020 10:53 GÜNCELLEME 02.12.2020 11:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığının kasım ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.

GTS'ye göre ihracat kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarında Kovid-19 pandemisinde yaşanan ikinci dalga, Avrupa Birliği (AB) ekonomisindeki daralma ve takvim etkisi, kasım ayı ihracatı üzerinde etkili oldu.

İthalat, yüzde 16,07 artarak 21 milyar 158 milyon dolara, dış ticaret hacmi, yüzde 8,05 artarak 37 milyar 246 milyon dolara, dış ticaret açığı da yüzde 155,37 artışla 5 milyar 71 milyon dolara yükseldi.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 76

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76 olurken, altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 86,3 değerine ulaştı.

Geçen ay en çok ihracat 7 milyar 242 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu 6 milyar 690 milyon dolarla "tüketim malları" ve 2 milyar 37 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA

Kasımda en çok ihracat yapılan fasıl ise 2 milyar 372 milyon dolarla "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları" oldu. Bunu 1 milyar 573 milyon dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" ve 897 milyon dolarla "elektrikli makina ve cihazlar, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları” izledi.

Geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 511 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 1 milyar 93 milyon dolarla İngiltere ve 952 milyon dolarla Irak geldi.

EN ÇOK İTHALAT HAMMADDE GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ

Geçen ay en çok ithalat 15 milyar 305 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu, 3 milyar 130 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" ve 2 milyar 629 milyon dolarla "tüketim malları" takip etti.

Kasımda en çok ithalat yapılan fasıl, 2 milyar 661 milyon dolarla "kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar", 2 milyar 606 milyon dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" ve 2 milyar 563 milyon dolarla "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” oldu.

Bu dönemde en fazla ithalat 2 milyar 353 milyon dolarla Almanya'dan yapıldı. Bu ülkeyi 2 milyar 237 milyon dolarla Çin ve 1 milyar 750 milyon dolarla Rusya takip etti.

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki artış seyri, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olan AB ekonomisindeki küçülme ve takvim etkisi nedeniyle kasım ayı ihracatındaki sınırlı daralmaya rağmen yıl sonunda Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedeflerine ulaşacaklarına inandıklarını bildirdi.

 

 

Pekcan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

İhracatın kasımda, Kovid-19 salgını ve takvim etkisiyle geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 16,7 artışla 21 milyar 158 milyon dolar olduğu bilgisini veren Pekcan, kasımda dış ticaret hacminin yüzde 8,05 artarak 37 milyar 246 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 76, altın hariç karşılama oranının ise yüzde 86,3 olduğunu bildirdi. 

 

 

Bakan Pekcan, Türkiye ekonomisinin 3'üncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüyerek verisi açıklanan G20 üyeleri (17 ülke) arasında en hızlı büyüyen ülke olarak pozitif ayrıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomideki daralmaya rağmen gerek büyüme gerekse ihracatımızdaki olumlu gidişat, toparlanmanın başarıyla devam ettiğini gösterirken, Türkiye ekonomisine yönelik olumlu beklentileri güçlendirmektedir. Dünya genelinde pandemideki artış seyri, en önemli ticaret ortağımız olan AB ekonomisindeki küçülme ve takvim etkisi nedeniyle kasım ayı ihracatımızdaki sınırlı daralmaya rağmen yıl sonunda YEP hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de ihracatımızı artırmak için tüm paydaşlarımızla beraber canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin dış ticaretine katkılarından dolayı ihracat camiamıza teşekkür ederim."

YORUMLAR 12
  • Devlet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli tüketin kardeşim. Akıl idrak etmedikçe başımız musubetten kurtulmaz.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Döviz dahada artmalı ki ithal mallar satın alınamaz hale gelip yerli üretim artsın....Borç ye ye nereye kadar.Faizler düşürülmeli...
    Cevapla
  • Kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet memurlarına yeşil pasaport verip, Dış ticaret uzmanlarını vize kuyruğunda bekleten ülkenin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Memurlarınız ulaştırsın sizi hedefinize.
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Kötü politikaların ve betonlaşma çabalarının acı sonu. Bu kadar yüksek kura rağmen satacak bir şeyimiz yok. Açık 5 milyar dolardan fazla. Yıl başından bu yana 45 milyar dolar açık. Ne ile kapanacak ? Ülkeyi ucuza satarak. Bunun adı tam olarak başarısızlıktır. Milyarları betona gömdüler. Ülkeye yazık ettiler.
    Cevapla
  • yunaklı 3 yıl önce Şikayet Et
    Konya, G.Antep, Kocaeli, Bursa vb... şehirlerde ithal edilen her malzemenin muadili yerli malı olarak üretilmektedir. Ancak devlet bir türlü Çin, Güney Kore, İtalya vb... ithal edilen ülke ürünlerine engel olunmuyor.
    Cevapla
  • Yerli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayni kaliteyi yakalayamiyoruz , bizim bazi seyleri kafamizda degistirmemiz gerekiyor . Hallederiz , yapariz diyerek devam edersek bu fark kapanmaz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle