Çin'den Türkiye'ye dev yatırım hamlesi

Çin yönünü Türkiye'ye çevirdi. Çin, Türkiye'de dev bir arazi almak için kolları sıvadı.

Çin'den Türkiye'ye dev yatırım hamlesi
Çin'den Türkiye'ye dev yatırım hamlesi
GİRİŞ 02.12.2020 09:12 GÜNCELLEME 02.12.2020 11:22
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türkiye'yi Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya dönük üretim üssü olarak konumlandıran Çin, ülkede arazi avına çıktı. 160 fabrikanın faaliyet gösterdiği, 5 hektar büyüklüğünde araziye sahip Gebze Organize Sanayi Bölgesi (OSB) büyüklüğünde dev bir arazi almak için kolları sıvayan Çinliler, resmî kanallardan başvuruda bulundu.

 

1.200 ÇİNLİ FİRMA VAR

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, "Çinli firmalar Türkiye'den sadece kendilerine ayrılmış şekilde, Gebze OSB kadar büyük bir alanı istediler" dedi. Kolbaşı, Çinli şirketlerin istediği OSB alanı için devletin şu ana kadar yanıt vermediğini ancak bu talebin farklı OSB'lere dağıtılmasına dönük bir stratejinin uygulandığını belirtti.

 

İLGİ GİDEREK ARTIYOR

Çinli firmaların Türkiye'ye ilgisinin giderek arttığını söyleyen Kolbaşı, bu şirketlerin serbest bölgelere getirdikleri malları sattıklarını, burada üretim de yaptıklarını anlattı. Kolbaşı, "Türkiye'de 63 ülkeden 75 bin yabancı şirket var. Bunun bin 200 adedi Çinli. Çin'in yatırımları 4 milyar dolara çıkacak" dedi.

SERBEST BÖLGEYE GELİYOR

Avrupa'ya ürün satmak için Türkiye'nin yakınlığını kullanmak isteyen Çinli firmalar son yıllarda serbest bölgelerden de yer almaya başladı. Demiriş Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Mehmet Ali Ünlü, elektrikli otomobillerin yedek parçalarıyla ilgili çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'den Avrupa'ya ürün satmaya başladığını söyledi. Ünlü, "Çok sayıda Çinli firmanın mal satmak için serbest bölgelere geldiğini, bu firmaların uzun vadede ise yatırım yapmayı düşündüklerini duyuyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR 18
  • duyuru 3 yıl önce Şikayet Et
    buna zizin verirse develt buyuk hata yapar cin turkiye uzerinden musluman ulkere satis yapip yerli sanayi fabrikalri coketmek sonr aulkede dovizleri istedikleri an israil uzerinden cikarmak cin fabrikalrini yakin gordugnuz yerde
    Cevapla
  • hayri hollanda 3 yıl önce Şikayet Et
    buyuk korona hamlesi
    Cevapla
  • ATILLA TÜRK 3 yıl önce Şikayet Et
    uygur türklerinin serbetligi oladigi bir yerde cinlileri zengin edip kendi soydaslarimiza eziyet edeneler türkiyede yer verenler bana göre haindir bu cinlilerin türkiye kazandiklari her bir kurus soydaslarimizin bogazina geciriler kolelik zincirinin bir halkasi gibidir
    Cevapla
  • hidocan almanya 3 yıl önce Şikayet Et
    eger eletrikli araba yapacaklar ise gelmesinler
    Cevapla
  • erdi 3 yıl önce Şikayet Et
    neden hep Kocaeli'nde. başka il yokmu
    Cevapla
  • atakan53 3 yıl önce Şikayet Et
    Hammadde ve nakliye sıkıntısı olmadığı içindir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle