"Ülkemizdeki tüm kurumlar gerekli tepkileri vermektedir"

Bakan Karaismailoğlu, Avrupa Birliği İrini Operasyon Merkezi’nin talimatı ile Türk Bayraklı bir ticaret gemisine yapılan müdahaleyi kınayarak hukuku olmadığını söyledi

"Ülkemizdeki tüm kurumlar gerekli tepkileri vermektedir"
"Ülkemizdeki tüm kurumlar gerekli tepkileri vermektedir"
GİRİŞ 28.11.2020 15:23 GÜNCELLEME 28.11.2020 15:23

Karaismailoğlu, “Bu müdahale iyi niyetli devletimizin iznini almaya çalışarak değil bayrak devleti olarak Türkiye'nin rızası olmaksızın uluslararası hukuka aykırı olarak yapılmıştır. Deniz ticaretinin sürdürülebilirliğine karşı ciddi bir tehdit olan bu adım karşısında ülkemizin ilgili tüm kurumları eşgüdüm içerisinde gerekli tepkileri vermektedir” dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir dizi ziyaret ve incelemede bulunmak için bugün Tekirdağ’a geldi. İlk olarak, Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi UDEM’i ziyaret eden Karaismailoğlu, burada yaptığı konuşmada Avrupa Birliği İrini Operasyon Merkezi’nin talimatı ile Türk Bayraklı bir ticaret gemisine yapılan müdahaleyi kınayarak hukuku olmadığını söyledi.

“ Avrupa Birliği İrini Operasyon Merkezi’nin talimatı hukuka aykırıdır”

Avrupa Birliği İrini Operasyon Merkezi’nin talimatı ile bir savaş gemisi tarafından 22 Kasım Pazar günü uluslararası sularda seyir halinde olan Türk Bayraklı bir ticaret gemisine yapılan müdahaleyi anımsatan Bakan Karaismailoğlu, “Bu müdahale iyi niyetli devletimizin iznini almaya çalışarak değil bayrak devleti olarak Türkiye'nin rızası olmaksızın uluslararası hukuka aykırı olarak yapılmıştır. Şu ana kadar şüpheli ortaya koyan Somut bir delil sunulamadığı gibi Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamalarda geminin rotasının şüphe sebebi olduğu ifade edilmiştir. Bu kabul edilemez bir gerekçedir. Uluslararası hukukta bir gemiye müdahalede bulunabilmeniz için şartlar bellidir” açıklamasında bulundu. 

“Ülkemizin ilgili tüm kurumları eşgüdüm içerisinde gerekli tepkileri vermektedir”

Bakan Karaismailoğlu, “Ticaret gemilerinin seyrü sefer serbestliğinin hiçe sayıldığı bu müdahale yalnızca deniz ticaretini sekteye uğratacak bir hareket olmamıştır. Gemi adamlarımıza suçlu gibi davranarak bir odaya toplamışlar ve uluslararası hukuka uygun olmayan tarza fiziki müdahaleye maruz kalmışlardır. Deniz ticaretinin sürdürülebilirliğine karşı ciddi bir tehdit olan bu adım karşısında ülkemizin ilgili tüm kurumları eşgüdüm içerisinde gerekli tepkileri vermektedir” dedi.

“Dış ticaretimizde denizyolunun miktarı 57 milyar dolardan, 222.1 milyar dolara yükseldi”

Bakan Karaismailoğlu, 2003-2019 yılları arasında denizyollarındaki büyüme rakamlarını da açıkladı. Karaismailoğlu, “Tersane sayımız, 37’den 83’e yükseldi. Dış ticaretimizdeki denizyolunun miktarı 57 milyar dolardan, 222.1 milyar dolara, denizyolu ile gerçekleşen dış ticaret taşımaları, 149 milyon tondan 353 milyon tona yükseldi.  Kabotaj hatlarında taşınan yolcu sayısı, 99.8 milyondan 150.3 milyona, Kabotaj hatlarında taşınan araç sayısı, 6.2 milyondan 13.4 milyona çıktı” diye konuştu. 

“UDEM 2020 yılı içinde 10 milyon liralık ekipman ve malzeme ile donatıldı”

UDEM’in ülkenin deniz kirliliğine karşı müdahalede koordinasyon merkezi ve beyni konumunda olduğuna vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, “UDEM, 2020 yılı içinde 10 milyon liralık petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklı kirliliğe müdahaleye yönelik ekipman ve malzeme ile donatılarak, denizlerdeki olası kirlilik karşısında mücadele kapasitesi artırıldı” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, UDEM ziyaretinin ardından; Ulusal Depolama Merkezi, Eğitim ve Test Havuzu’nu ziyaret etti. Karaismailoğlu, saat 14.00'da Hayrabolu-Tekirdağ Yolu’nun 1. Etap açılış törenine katılacak ve gün içerisinde ziyaretleri devam edecek.