Şirket hisseleri çalışanlara dağıtılabilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çalışma hayatında yeni bir uygulama başlatmak için kolları sıvadı. Ekonomiye katkı sunacak düzenleme ile çalışanların görev yaptığı şirketlerde hisse sahibi olmasının önü açılıyor.

Şirket hisseleri çalışanlara dağıtılabilecek
Şirket hisseleri çalışanlara dağıtılabilecek
GİRİŞ 21.11.2020 11:57 GÜNCELLEME 21.11.2020 11:57
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışanların görev yaptığı şirketlerde pay sahibi olabilmesi için çalışma başlattı. Sermaye Piyasası Kurumu'yla birlikte yürütülen çalışmayla "çalışanlara pay edindirme programı" tanımlanacak, hukuki çerçevesi çizilecek. Böylece Türkiye'de de çeşitli ülkelerde olduğu gibi şirketler, çalışanların motivasyonu, bağlılıkları, kârlılık hedeflerine yönelik çalışmalarını teşvik için personelini pay sahibi yapabilecek. Program kapsamında diğer ülkelerde olduğu gibi vergi ve sermaye piyasası boyutunda özel düzenlemelerle pay edindirme teşvik edilecek.

 

 

EKONOMİYE DE KATKI SUNACAK

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre finansal hizmetlere erişim, finansal bilinç ve yatırımcı tabanının geliştirilmesi için yeni bir sayfa açılıyor. Dünyada şirketler hisselerini belirli bir plan, zaman, opsiyonlarla çalışanlarına vererek ortaklık bağlarını güçlendiriyor. Şirket değerinin birlikte yaratılması, paylaşılması ekonomik gelişime de katkı sunuyor.

 

 

Cumhurbaşkanlığı programına göre Türkiye'de de iş hayatında henüz yeni olan çalışanlara pay uygulaması yaygın hale gelecek. Türkiye'de faaliyet yürüten yabancı şirketlerin tercih ettiği bu plan yüzbinlerce çalışanı olan halka açık yerli şirketlerce de tercih edilecek. Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu'na göre yabancı ana şirket Türkiye'deki iştirakinde çalışanlarına SPK'ya başvurarak yabancı menkul kıymetler ve sermaye piyasası araçları teklif edebiliyor. Türk Ticaret Kanunu'nda vakıf ve kooperatif yoluyla çalışanların ana şirkette hissedar olabiliyor. Bakanlık 2021'de pay edindirme programının yasal çerçevesi çizilerek, mevzuat hükümleri, uygulamadaki ihtiyacalar kapsamında güncellenecek.

KATILIM SİGORTACILIĞINA TEŞVİK

Bakanlık, katılım sigortacılığını teşvik edici içerikte mevzuat, kurumsal yapı geliştirilecek, her tür risk grubuna hitap eder şekilde yaygınlaştırılacak. Katılım sigortacılığı faaliyetlerinin faizsiz finans prensipleriyle uyumlu olacak şekilde gelişimini teminen katılım sigortacılığı mevzuatında değişiklik çalışması yapılacak. Etkin denetim ve gözetimi sağlamak amacıyla Katılım Sigortacılığı Denetim ve Gözetim Rehberi hazırlanacak.

FAİZSİZ FİNANS ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLENİYOR

Faizsiz finansın finans sistemindeki yeri güçlendirilecek, faizsiz finans alanında ürün, hizmet çeşitliliği ile insan kaynağı geliştirilecek, politika geliştirme süreçlerini destekleyecek araç ve mekanizmalar oluşturulacak. Şirketlerin halka açılmasına destek olacak vergisel teşvikler sağlanacak. Kamusal ve özel nitelikli varlık ve projelere dayalı, ortaklık temelli menkul kıymet enstrümanları geliştirilecek. Kamu Özel İşbirliği projelerinin finansmanında kredi piyasalarının yanı sıra sermaye piyasaları da araç olarak kullanılacak.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 17
  • Tel 3 yıl önce Şikayet Et
    Fırıldak hakyiyen patronlar bunada bir hile hurda bulur kendi lehlerine çevirir. Namuslulara sözümüz yok tabii.
    Cevapla
  • Alptekin 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet haklısınız. Şirket kar etse de kâr dağıtma ma kararı alabilir. O zaman da hissenin bir getirisi olmaz.
    Cevapla
  • Karadenizli 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok mantıklı gelmiyor bana, nedenini açıklayayım.. çalışanın aldığı hisse şirket değerinin zerresi bile olmayacağı için söz sahibi olması imkansız olacak.. Eğer önlem alınarak bu hamle gerçekleşmezse de.. Geçmişte olduğu gibi onbinlerce MUDİ (Mağdur vakaları yaşanacaktır.) Yimpaş'da olduğu gibi, Jet Fadıl olayında olduğu gibi v.s. v.s Ben dünyanın en karlı şirketinde çalışıyor olsam yine de bu riske girmezdim. Onun yerine İŞ BANKASI BANKASI hisselerinden almayı yeğlerdim örnek..
    Cevapla
  • Zaman gosterir 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi şirket diyecek ki aylık maasin 2.500 TL ama biz sana 2000 verecez. 500 TL si şirketten hisse verilecek diyecek adam işten cikjnca yada şirket iflas edince paylar KUS OLUP UCACAK. Siz hiç duydunuz mu İLK MAASİN İCERDE KALACAK 2. AYDAN SONRA MAAS ALMAYA HAK KAZANACAKSİN diye yani 2 ay çalış 1 maaş al diğeri geriden gelecek amaç ? Hem bı ay eksik sigorta hemde bı maaş içerde kırılan dökülen için depozito.... Duysanız da duymasaniz da var ve binlerce sirktte uygulanıyor
    Cevapla
  • Evladı osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet babanin malımı sözü gerçek oluyor miras olarak aktarirlar artık
    Cevapla
  • Necdet 3 yıl önce Şikayet Et
    Döviz altın faiz bizi bitirecek olan yatırımlar yeni bir argümana çok ihtiyaç var türkiyede insanları şirketlere ortak yapabilirler almanya japonya 2çi dünya savaşının iki yenik ülkesi ama böyle kalkınmış büyümüşler bizde varsa yoksa faiz döviz altın bu düzen değişmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle