Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan Merkez Bankası açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan "Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankası'na aittir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan Merkez Bankası açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan Merkez Bankası açıklaması
GİRİŞ 20.11.2020 15:57 GÜNCELLEME 20.11.2020 16:42
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomi politikalarının temel  amacının toplumsal refahın artırılması olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu amaç doğrultusunda, fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve  araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankasına aittir. Hiç şüphesiz, fiyat istikrarı, ekonomide öngörülebilirliği artırarak  sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artısına katkıda  bulunmaktadır. Bu, hem ülkemizdeki hem de uluslararası deneyimlerin gösterdiği, genel kabul gören bir durumdur." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Elvan, şunları söyledi:

"Ekonomi politikalarının temel amacı toplumsal refahın  artırılmasıdır. Toplumsal refah artışı istihdam artışı, adil gelir dağılımı ve sürdürülebilir büyümeyi içermektedir. Bunların ön koşulu  da makroekonomik istikrardır.

Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu amaç doğrultusunda, fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevi Merkez Bankası'na aittir. Hiç şüphesiz, fiyat istikrarı, ekonomide öngörülebilirliği artırarak sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışına katkıda bulunmaktadır. Bu, hem ülkemizdeki hem de uluslararası deneyimlerin gösterdiği, genel kabul gören bir durumdur.

Merkez Bankası 19 Kasım’da net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparken, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti.

Merkez Bankası'nın parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışması, diğer bir ifadeyle para politikası duruşunun finansal  piyasalara ne ölçüde yansıdığı, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı amacına ulaşabilmesi açısından kritik önem arz etmektedir. Bu nedenle, kredi ve mevduat piyasalarının rekabetçi bir yapıda işlemesi ve aracılık maliyetlerinin gözetilmesi önemli bir husustur. Bu çerçevede, aracılık maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını önemli bir husus olarak görüyoruz.

Sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artısı için fiyat istikrarını da içeren makroekonomik istikrarın sağlanması önemli bir önkoşuldur. Bu kapsamda, atılmakta olan para politikası adımlarını tamamlayıcı şekilde maliye politikaları, finansal sektör politikaları ve kamu finansmanına yönelik politikalarımızı makroekonomik istikrarı sürekli destekleyecek ve fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde sağlayacak şekilde oluşturacağız.

Başta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracağız.

Fiyat istikrarına odaklı para politikasının, kamu mali disiplini ile desteklenmesi ve kamu ücret ve fiyatlamalarının enflasyon hedefleri ile uyumlu olarak belirlenmesi, enflasyon beklentilerinin hedeflere hızla yakınsamasında kritik rol oynayacaktır. Bu amaçla, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yakın işbirliği içerisinde olacağız."

 

 

YORUMLAR 19
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam da dolar almayalım paramız TL olarak kalsın çok güzel olur.Fakat vatandaş hacca giderken hac parası ve masraflar için dolar isteniyor,öncelikle bu işin TL ye geçilmesi gerekiyor.ivedilikle sayın maliye bakanına duyurulur.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletin acilen 10 milyarlik gıda 10 milyarlık savunma 10 milyarlık yazılım 10 milyarlık ilaç vb benzeri 10 şirket kurması lazım her yıl bir tane bu şirketler üzerinden köylü Kobi tarafindan uretilenlerle birlikte dünya pazarına marka olacak şekilde pazarlaması gerek yoksa köprü yap yol yap para boşa gidiyor politika yanlış devlet şirket kurup fabrikayı son sisten yapip dunyaya açması gerek bu şekilde 10 yılda süper gucsun yoksa hala somurulmeye devam
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Elinde Altın ve Gümüş olanlar asla bozmasın. Doları olanlar bozdurup Altın ve Gümüş alsın. Bir ay sonra çok dua edersiniz.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    4 ay önce gümüş aldım hala kar edemedim. 6.65 e gümüşü aldım gümüşün gramı 7 ye çıkıp tekrar 5 e çıkıyor. Altı kazandırıyor günüymüş maalesef..
    Cevapla
  • Urfalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende para yok döviz yok altın yok hisse yok gayrımenkul yok . Kimde varsa o rahat
    Cevapla
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Biraz sabırlı olun dolar 6,90 çakılacak. Faiz oranımız cazip hale geldi. Dolar satıp TL mevduatına koymak daha mantıklı. Dolar düşer TL niz değerlenecek. Haftalık repo %15, geç likidite penceresi faiz oranıda %19 a yükseltildi. Swap Faizlerde bugün yükseltildi. TL çok değerlenecek.
    Cevapla
  • ADALET 3 yıl önce Şikayet Et
    faiz zenginin işine geliyor acil orta direk ve garibana para lazimken banka faizle verdiği paranın 2 katı para istiyor faiz yüksek iken siz zenginler kendinizi düşünün allah mazlum ve garibanın yardımcısı olsun
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi de faiz haram ben gümüş aldım değerli madenlerimiz vatandaşda kalsın.
    Cevapla
  • meltem 3 yıl önce Şikayet Et
    1. si doların 6.90 a şu şartlarda inmesi imkansız.2.si ben faiz yemiyorum ama bir kişi yüklü tl si varsa bunu %15 ten asla faize koymaz
    Cevapla
  • Yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolardan kazandılar tl ye geçip sefa sürecekler kime yine onlara zengine yaradı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle