Merkez Bankası'ndan yeni hamle! Yarın başlıyor...

MB, para politikasının operasyonel çerçevesinin sadeleştirilmesi kapsamında TL likidite yönetimine ilişkin kararlar aldı. Yapılan açıklamada, "Bu kapsamda halihazırda bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve geç likidite penceresi imkanlarıyla sağlanan fonlama 20 Kasım'dan itibaren Merkez Bankasının temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacaktır." denildi

GİRİŞ 19.11.2020 17:13 GÜNCELLEME 19.11.2020 17:13
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Merkez bankası yaptığı açıklamada ”Likidite yönetimi çerçevesinde ikincil piyasa gecelik faiz oranlarında oluşabilecek oynaklığı sınırlandırmak ve likiditenin haftanın günlerine dengeli dağılımını sağlamak amaçlarıyla 20 Kasım 2020 tarihinden 26 Kasım 2020 tarihine kadar (bu tarihler dâhil olmak üzere) bir hafta süreyle gecelik borç verme faiz oranı politika faiz oranı olan %15 olarak uygulanacaktır.”  ifadelerine yer verdi.

 

 

TCMB’nin açıklaması:

“Para politikasının operasyonel çerçevesinin sadeleştirilmesi kapsamında Merkez Bankası tarafından hâlihazırda bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve geç likidite penceresi imkânlarıyla sağlanan fonlama 20 Kasım 2020 tarihinden itibaren Merkez Bankasının temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacaktır. Likidite yönetimi çerçevesinde ikincil piyasa gecelik faiz oranlarında oluşabilecek oynaklığı sınırlandırmak ve likiditenin haftanın günlerine dengeli dağılımını sağlamak amaçlarıyla 20 Kasım 2020 tarihinden 26 Kasım 2020 tarihine kadar (bu tarihler dâhil olmak üzere) bir hafta süreyle gecelik borç verme faiz oranı politika faiz oranı olan %15 olarak uygulanacaktır.

 

 

Bankalar geçiş döneminde ve sonrasında ihtiyaç duymaları halinde Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasasında gecelik vadede 17 Ağustos 2020 tarihinde geçerli olan borç alabilme limitleri dâhilinde ve BIST bünyesindeki Repo-Ters Repo ve Taahhütlü İşlemler Pazarlarında, Merkez Bankası borç verme faiz oranından borçlanabilecekler, likidite fazlalığı oluşması halinde ise limitsiz olarak Merkez Bankası borçlanma faiz oranından Merkez Bankasına borç verebileceklerdir. Ayrıca, tüm bankalar HMVKŞ tarafından ihraç edilen TL cinsi kira sertifikası karşılığında, Merkez Bankası borç verme faiz oranı üzerinden kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo imkânından yararlanabileceklerdir.

YORUMLAR 7
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Son 15-20 günde birileri haksız zengin oldu. Ne oldu dolar şimdi buralarda? Altın buralarda? Madem böyle aşağı çekilebiliyordu neden seyirci kalındı? Vatandaş bir kıskacın içinde.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    türk lirası ile azerbeycan para birimi manat birleştirseler ve ortak para birimi oluştursalar daha güçlü bir para birimi oluşmazmı?
    Cevapla
  • Harun ay 3 yıl önce Şikayet Et
    Müşrikler alışveriş de faiz gibidir dediler. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır” (2/275). Ayette açıkça belli veda hutbesini de bir okuyun derim. Altin alıp satmak helaldir mesela . Lakin bu illet faize nereden bulaştık. Yukseltilmesin.
    Cevapla
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu oranda faiz artışı yapılmasaydı dolar 9 TL yi geçerdi. Kimse tabiki faiz artışını istemez ama TL uçurumun kenarındaydı. En doğru hareket yapıldı. Erdoğan Ekonomiyi ipten aldı. 6 ay faizi bu seviyede tutarsak enflasyonunda % 10'un altına indiğini göreceğiz. Konut ve Otomobil fiyatlarında ciddi balon oluştu faiz ile o balon patlayacak. O fiyatlardaki düşüş enflasyonunda ekstra düşürecek.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizi savunamazsın yahudi ekonomisi emeğimizi çalıp gidiyor
    Cevapla
  • Kral 3 yıl önce Şikayet Et
    :) komik şeyler yazmışsın
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Adil kardeş, Sayın Erdoğan dün faiz artışına karşıydı haberin olsun.Ama artış kaçınılmazdı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle