Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması imzalandı

Aralarında Avustralya, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin olduğu 15 Asya-Pasifik ülkesi dünyanın en büyük büyük serbest ticaret anlaşmasını imzaladı.

Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması imzalandı
Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması imzalandı
GİRİŞ 15.11.2020 09:33 GÜNCELLEME 15.11.2020 09:33
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını imzaladı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) 37. Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen RCEP görüşmesinde, ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından anlaşmaya vardı.

Görüşmede konuşan Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, RCEP anlaşmasını büyük bir dönüm noktası olarak niteleyerek, "8 yıl boyunca yapılan 46 müzakere ve 19 bakanlık düzeyinde görüşmelerin ardından bugünlere geldik. Bu süreçte yorulmadan çalışan ilgili ülkeler ve bakanların çabalarına çok minnettarım" dedi.

 

 

"İLERİYE DÖNÜK BÜYÜK BİR ADIM"

Singapur Başbakanı Lee, küresel büyümenin yavaşladığı bu zamanlarda RCEP anlaşmasının ileriye dönük büyük bir adım olduğunu ifade etti.

Malezya Uluslararası Ticaret Bakanı Muhammed Azmin Ali ise RCEP'in kan, ter ve gözyaşıyla örülmüş sekiz yıl süren pazarlıkların sonucu varılmış bir anlaşma olduğunu belirterek, bölgede yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

BÖLGESEL KAPSAMLI EKONOMİK ORTAKLIK

Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan RCEP anlaşması için ASEAN üyesi ülkeler ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan arasında müzakereler 2012'de başlamıştı.

2 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenen anlaşma, bölge ülkelerinin farklı ticari öncelikleri nedeniyle sürekli ertelenmişti.

HİNDİSTAN ÇEKİLMİŞTİ

Geçen yıl ASEAN Artı Üç zirvesinde Hindistan, Çin ürünlerinin Hindistan'a ucuz fiyatlarla girmesinden endişe duyarak RCEP müzakerelerinden çekilmişti.

 

 

KÜRESEL GELİRİN YÜZDE 30'U

15 ülke ve 2,1 milyarlık nüfusu kapsayan RCEP, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30'una tekabül ediyor.

RCEP anlaşmasının Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini arttıracağı öngörülürken, ABD ve Avrupalı şirketleri serbest ticaret bölgesinin dışında bırakarak, dezavantajlı konuma getireceği düşünülüyor.

YORUMLAR 22
  • Turan turan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kendi birliğini kuralıdır bu birlikte kesinlikle olmamalıdır aldından fazlasını sarmalıdır
    Cevapla
  • Haydi beee 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin Japon - Çin - Avustralya - Güney Kore - Vietnam İle Serbest Ticaret Anlaşması yoktur ... Yıllardır uğraşmakta Ancak Sonuç alınamıyor ... Türkiye ACİLEN Bu Anlaşmada YERİNİ almalıdır ...
    Cevapla
  • Vay bee 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik İle başlayan Anlaşma - Güvenlik - VİZE Serbesti - Dayanışma - Müttefiklik İle TAM Birlik olarak yerini alacaktır ... Türkiye ACİLEN Bu Anlaşmada yerini almalıdır .
    Cevapla
  • Çaktırma 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu 15. Ekonomik İle Sonradan Güvenlik - VİZE Serbesti İle TAM Birlik ve Dayanışma Müttefik ülkeler olacak ... Türkiye ACİLEN içinde Yerini almalıdır ...
    Cevapla
  • Eren 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu Şimdilik Sadece Ekonomik olarak başlıyor Ve Sonrada VİZE Serbesti ve Güvenlik Alanıyla TAM Bütünlük olacak yanii ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle