JPMorgan artık tek başına en büyük değil

Piyasa düzenleyicilerin finans sistemi için en önemli bankaları yıllık olarak sıraladığı listede yıllardır tek başına en tepede olan JP Morgan artık zirveyi Citigorup ve HSBC’yle paylaşıyor

JPMorgan artık tek başına en büyük değil
JPMorgan artık tek başına en büyük değil
GİRİŞ 13.11.2020 10:32 GÜNCELLEME 13.11.2020 10:49

Küresel finans piyasası düzenleyicileri JP Morgan Chase’in artık dünyanın sistematik olarak en önemli bankası olmadığını açıkladı. Piyasa düzenleyicileri banka ve bazı rakipleri için sermaye yükünü azaltmalarını önerdi.

 

 

Uzun yıllardır dünyanın en önemli bankası olarak tek başına olan JP Morgan, çarşamba günü Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) yıllık sıralamasında bir basamak düşürülerek HSBC ve Citigroup’la birlikte dünyanın en önemli üç bankasından birisi haline geldi. 2017 yılından bu yana FSB listesinde en tepede yer alan JP Morgan geçen yılın sonunda gelen verilere dayanan değişiklik konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Wells Fargo’nun ve Goldman Sachs’ın da finansal sistem için daha düşük riskler oluşturdukları gerekçesiyle bir seviye düşürüldüğü görüldü. Bu arada 30 finans firmasının değerlendirildiği bu yılın listesinde Çin İnşaat Bankası ise bir seviye yükseldi.

 

 

En son liste, bankaları potansiyel kredi kayıplarını karşılamak için on milyarlarca doları ayırmaya zorlayan Kovid-19 salgını öncesinden gelen bilgiler kullanıyor. Kovid-19 sürecinde ekonominin ön saflarında yer alan Finans sektörüne bankaların tepkilerine yardımcı olmak için yetkili merciiler mali kuralları hafifletti veya geciktirdi. FSB sıralaması bankaların büyüklüğü, uluslararası işletmelerinin kapsamı ve diğer formalarıyla bağlantıları üzerinden oluşturuluyor. Bu veriler finansal sisteme yayılma riskini hesaplamak için kullanılıyor.

ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan’ın ticaret birimi pandeminin ortasında hisse senelerindeki yükselişten ve tahvil ticaretinden faydalanmış bankanın üçüncü çeyrek bilançosu bu sayede sürpriz bir yükseliş yakalamıştı. Mart ayında diğer banka hisseleriyle birlikte düşen JP Morgan hisseleri son zamanlarda toparlanmasına karşın bu yıl %16 değer kaybetti.

FSB, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da dahil olmak üzere üst düzey merkez bankaları yetkililerinden temsilciler içeren ve ABD Merkez Bankası başkan yardımcısı Randal Quarles tarafından yönetilen bir kurum.

Basel merkezli FSB'nin listesinde yer alan bankalar daha sıkı sermaye talepleriyle ve risk yönetimlerinin daha yakından incelenmesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Ulusal denetçilerin uygulayabileceği değişiklikleri öneren FSB komisyonu, sıralamadaki değişimin bankaların faaliyetlerinde temel değişiklikleri yansıttığını söyledi.