Sakarya Sahası’na 40 sondaj kuyusu

Fatih Sondaj Gemisi’nin 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfettiği Tuna 1 Kuyusu’nun da içinde yer aldığı Sakarya Gaz Sahası’nda yaklaşık 40 sondaj kuyusu açılacak.

Sakarya Sahası’na 40 sondaj kuyusu
Sakarya Sahası’na 40 sondaj kuyusu
GİRİŞ 12.11.2020 09:45 GÜNCELLEME 12.11.2020 09:45

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2021 yılı bütçesine ilişkin sunumu sırasında, enerji alanındaki çalışmalara dair açıklamalarda da bulundu. Bakan Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yurt içi günlük petrol üretiminde 50 bin varili aşarak son 20 yılın en yüksek miktarına ulaştığını açıkladı.

 

Sismik araştırma gemileri Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis ile derin deniz sondaj gemileri Fatih ve Yavuz’un denizlerde detaylı aramalar yaptığını hatırlatan Enerji Bakanı Dönmez, “Fatih 5 Kasım’da Sakarya Sahası’ndaki Türkali-1 kuyusunda sondaja başladı. Kanuni sondaj gemimiz ise 2021’in ilk aylarında Karadeniz’de faaliyete başlayacak” dedi.

9 AYDA 186 BİN METRE KAZILDI

Bakan Dönmez’in verdin bilgilere göre bugüne kadar Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri Doğu Akdeniz’de 46 bin kilometrekare, Karadeniz’de 33 bin kilometrekare üç boyutlu sismik veri topladı. 2020’nin ilk dokuz ayında üçü denizde 73’ü karada toplam 76 arama, üretim ve tespit kuyusu açıldı ve yaklaşık 186 bin metrelik sondaj yapıldı.

BÜYÜK KEŞİF SAHASINDA YENİ KUYULAR

Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfedildiğini anımsatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, burada sürecek çalışmalar kapsamında Sakarya havzasında yaklaşık 40 kuyu açılacağını aktardı. Dönmez, mevcut tüketim miktarına bakıldığında yapılan gaz keşfinin piyasa ihtiyacının önemli bir miktarını karşılamasının beklendiğine işaret etti.

YENİ ŞARTLARA YENİ KONTRAT

Bakan Dönmez, Türkiye’nin yaklaşık 49 milyar metreküplük gaz ithalatını kapsayan uzun vadeli alım kontratlarıyla doğalgaz tedarik ettiğini hatırlatarak “Bu kontratların süresinin gelecek 5-6 yılda dolacağı dikkate alındığında, ülkemizin doğalgaz ithalat planlamalarının yeniden değerlendirilmesi ve olası müzakerelerin bu yeni durum gözetilerek yapılması gerekecektir” diye konuştu.

İTHALATI ÖNLEYECEK PANEL TESİSLERİ

Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırım büyüklüğüne sahip entegre güneş paneli üretim tesisinin açıldığını hatırlatan Dönmez, “Bu tesis sayesinde 100 milyon dolarlık panel ve ekipman ithalatı önlenecek. Burada üretilecek ilk yerli güneş panelleri 1000 megavatlık Karapınar GES’te kullanılacak” dedi.

YENİLENEBİLİR ELEKTRİK GARANTİ SİSTEMİ YOLDA

Türkiye’de tüketilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini kanıtlayan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sistemi 2021 yılı içerisinde devreye girecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu sayede isteyen tüketicilere, tükettiği elektriğin yenilebilir kaynaklardan üretildiğini ispat etme imkânı sağlanacağını vurguladı. Bakan Dönmez’in verdiği bilgiye göre YEK-G sistemi ile yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmenin yanında ürün ihraç edilen ülkeler tarafından ileride gündeme getirilebilecek “Karbon Sınır Vergileri” düzenlemesine karşı hazırlıklı olunması da amaçlanıyor.

AKKUYU NGS 2026’DA TAM KAPASİTE DEVREDE

Birinci ünitesinin inşasına başlanan Akkuyu NGS’de ikinci ünitenin temeli 8 Nisan 2020’de atıldı, temel döşemesi betonlama çalışmaları tamamlandı. Üçüncü ünite için 23 Temmuz’da sınırlı çalışma izni alındı, dördüncü ünite inşaat lisansı başvurusu 3 Temmuz’da uygun bulundu. Bakan Fatih Dönmez, “Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini devreye alarak diğer ünitelerin de birer yıl arayla 2026 yılı sonuna kadar işletmeye alınması. Rusya’da nükleer enerji alanında 102 lisans ve 47 yüksek lisans öğrencimiz eğitimine devam ediyor. Mezun olup yurda dönen 143 kişi projede çalışmaya başladı” dedi.

Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2021 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Türkiye'nin birincil enerji kaynakları açısından hala dışa bağımlı olduğunu anımsatan Bakan Dönmez, elektrik enerjisi olarak bakıldığında son yıllarda yerli ve yenilenebilir enerjiye ağırlık verildiğini vurguladı.

Dönmez, Türkiye'nin, son 10 yıl ortalamasına bakıldığında yıllık 40-45 milyar dolar arasında enerji ürünleri ithalatı olduğuna işaret ederek, "Cari açığın temel sebebi belki enerji ithalatı değil ama bize düşen sorumluluk açısından baktığımızda buradaki iyileştirmenin cari açığa doğrudan katkısı olacağını söyleyebiliriz. Onun için AK Parti hükümetleri 2003'ten bu yana enerjinin kesintisiz ve kaliteli olması, azami ölçüde yerli kaynaklardan sağlanmasına son derece önem verdi." diye konuştu.

38 TON ÜRETİMLE REKOR KIRILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye'nin maden çeşitliliği ve zenginliği açısından birçok ülkeye göre çok daha iyi durumda olduğunu, ancak ekonomik ve çevresel nedenlerle bazı madenlerin işlenip üretilemediğini söyledi.

Her yıl yaklaşık 10-12 milyar dolarlık altın ithal edildiğine dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:

"Buna karşılık 5-6 milyar dolar ihracatımız var. Kuyumculuk sektörümüz oldukça gelişmiş durumda. Bir kısmını ham altın alıyoruz, katma değer oluşturarak satıyoruz. Bunun yanı sıra merkez bankaları, rezerv para gibi banknot saklama yerine altını da bir miktar saklar duruma geldiler. Bir de milletçe düğün, dernek, takı ve hediyeleşmeyi seviyoruz. Bu açıdan da ithalatta temel nedenlerden biri bu. Yıllık 160 ton altın ithalatımız var. Altın, 2000'li yıllara kadar neredeyse kilolar mertebesinde bakır ve gümüş madenciliği yapanlarda yan ürün olmuş. Geçen yıl üretim tarihinin rekoru 38 ton ile kırıldı. Bu sene 44-45 tonlara çıkacağız inşallah. Toplamda 200 tonluk ihtiyaçtan bahsediyoruz. Yüzde 25'ini üretir durumdayız. Potansiyelimiz var."

NASIL BULDUYSAK ÇIKARMASINI DA BİLİRİZ

Bakan Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin güvenlik eleştirilerinde Çernobil ile karşılaştırılmasının uygun olmadığına dikkati çekerek, "Bugün Fransa elektriğin yüzde 70'ini oradan karşılıyor. Demirden korkan trene binmez. İlgili kurallara uyulmalı. Çernobil zaten birinci nesil bir santraldi. Akkuyu'da '3 plus' santrallerden bahsediyoruz." şeklinde konuştu.

Dönmez, Karadeniz'de 405 milyar metreküplük rezervin keşfedildiği doğal gaz sahasına yakın bir noktada Romanya'nın gaz keşfettiğini, ancak keşfin fizibil olmaması nedeniyle çalışmalardan vazgeçildiğini öne süren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın sorusunu, "Bildiğim kadarıyla Romanya'da yatırımı yapan firma ile devlet düzenleme kurumu arasında bir müzakere var. Orada 30-40 milyar metreküp rezerv buldular ve bizim sahamıza da yakın. Fizibil bulunup bulunmadığı onların bileceği iş. Bizimki fizibil onu soruyorsanız. Nasıl bulduysak, çıkartmasını da biliriz Allah'ın izniyle." diye yanıtladı.

Komisyonda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun 2021 yılı bütçeleri kabul edildi.

 

KAYNAK: AA