Dolar düştü, borsa rekor kırdı! Risk primi 9 ayın en düşük seviyesine geriledi

Yenilenen ekonomi yönetiminin piyasa dostu mesajlarının olumlu karşılandığı yurt içi piyasalar, gelecek hafta açıklanacak faiz kararı beklemeye başladı. Güne yükselişle başlayan döviz kurları, günün ikinci yarısında düşüşe geçti. Dolar/TL 7,70'in altına inerken; euro/TL 9,08'i gördü.

Dolar düştü, borsa rekor kırdı! Risk primi 9 ayın en düşük seviyesine geriledi
Dolar düştü, borsa rekor kırdı! Risk primi 9 ayın en düşük seviyesine geriledi
GİRİŞ 12.11.2020 15:38 GÜNCELLEME 12.11.2020 15:38
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Son yılların en iyi haftalık performansını gösteren TL varlıklardaki yükseliş bugün de devam ediyor. Yurt içi piyasalar, ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen destek mesajlarını fiyatlarken gözler gelecek hafta açıklanacak olan faiz kararında. Dün özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti Grup toplantısında yaptığı Yeni Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Bakanının atacakları her adımda yanında olacaklarını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için her türlü önlemi alacağı "Yeni Ekonomik Dönem" başlayacağını açıklaması piyasalarda olumlu karşılandı.

 

 

Oluşan iyimser havayla birlikte hafta boyunca gerileyen dolar/TL, bugünün ikinci bölümünde yeniden düşüşe geçti. Sabah saatlerinde gelen tepki alımlarıyla 7,89'a kadar tırmanan dolar/TL, günün ikinci bölümünde hızla değer kaybediyor. 7,68'i gören dolar/TL, saat 14:15 itibarıyla 7,7120'den değerleniyor. Euro/TL ise 9,0833'e kadar geriledikten sonra aynı dakikalarda 9,1265'tel el değiştiriyordu. 

PARA BANKA VERİLERİ BEKLENİYOR

 

 

Yurt içinde önemli bir veri bulunmazken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) haftalık verileri takip edilecek.  TCMB haftalık bülteninde özellikle yurt dışı yerleşikler ve rezervler izlenecek. 

RİSK PRİMİ EN DÜŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ
Türkiye CDS 5 Yıllık USD ise bugün 400 bp altına inerek Mart ayı sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Güne 1.284 puandan başlayan BİST 100, gün içinde 1.303 puana çıkarak tarihi zirveyi gördü. Endeks Ocak ayında 1.245 ile rekor kırmış ardından pandemi şoku ve küresel satış dalgası nedeniyle Mart ayında 820 puana gerilemişti. Yıl içi görülen bu dip seviyenin ardından yükselişe geçen endekste kademeli olarak alımlar 1.207 puana kadar devam etti. Ağustos ayındaki sınırlı geri çekilmenin ardından tekrar yükselişe geçen endeks Ekim ayın 1.223 puana çıktı. Kasım ayının ilk yarısında ise endeks 1.303 puan ile tarihi rekor seviyeyi gördü.

Bu hafta borsada işlem hacmi de çok yüksekti. 30 milyar üzerindeki işlemler dün 46 milyarı aştı, bugün ise son saatte işlem hacmi 39 milyarda.

BİST Bankalar dün gün içinde %9 yükseliş yaşamasının ardından bugün de %2 primle 1.481 puana çıkmasının ardından son saatte 1.441 puandan işlem görüyor.

YORUMLAR 17
  • agah 3 yıl önce Şikayet Et
    üç gün önce bir avro 10,175 TL idi, Yurt dışından biri 500 milyon avro getirip bozsaydı ve 10 gün sonra tekrar avro alsa yaklaşık 50 milyon avantadan avro alabilir.İşte bu doldur boşlalt metodu ile sağılıyoruz. Ne böyle artmasına ne de böyle sert düşmesine müsade edilmememli. yoksa daha çook haksız kazançlarla sömürülürüz.
    Cevapla
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Brent aynı hatta geri geldi dolar geri geliyo ama benzine zam geliyor ne işler dönüyor anlayan varmı?
    Cevapla
  • Greenpeace 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün görüyoruz ki geçmiş politikalardan farklı, üslubumuzu değiştirip daha yumuşak politikalar izleyeceğimiz görülüyor keşke kur buralara gelmeden insanımız mali yük altına girmeden,muhalefetin eline koz vermeden,oylar erimeden önce bu üslubu takınsa idik şimdi hele de bu pandemi sonrası Çinden ülkemize yönelecek yatırımı daha seri bir şekilde çekerdik.Sert politikalar hiçbir ülkeye ve siyasiye getiri sağlamaz ne zaman sağlar; ekonominiz güçlü kuvvetli olursa,üretiminiz had safhada olursa o zaman getiri sağlar.Bugün,yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında değer kaybetmesi hepimizi mutlu etmiştir daha da düşerse özellikle dolar 6 seviyelerine gelirse iç piyasa müthiş canlanır.
    Cevapla
  • mmed 3 yıl önce Şikayet Et
    TL % 8 değer kaybederlen Ruble % 5 değer kaybetmiş birçok para birimi usd karşısında bu durumda. Akdeniz, Suriye, Karabağ, Libya meseleleri de bizim üzerimize gelmelerini sağlıyor.
    Cevapla
  • Memet 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de yaşıyoruz Türk parası değer kazansın dolar evro altın dibe vursun
    Cevapla
  • MsK 3 yıl önce Şikayet Et
    ekonomi maliye bakanlığında değişim sürdükçe dahada iyiye gider diye düşünüyoruz tüm bürokrat ekibin yenilenmesi lazım hatta tüm kurumdaki kadroların yenilemesi gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle