Korona mağduru hisseler geri dönüyor

Küresel borsalar aşı haberlerinin ardından ciddi bir rotasyonun eşiğinde. Wall Street’te iki gündür dev teknoloji hisseleri yerine değerinin altındaki hisseler yükseliyor. Analistler bu rotasyonun sürekli olabileceğini belirtiyor

Korona mağduru hisseler geri dönüyor
Korona mağduru hisseler geri dönüyor
GİRİŞ 11.11.2020 10:58 GÜNCELLEME 11.11.2020 10:58

Korona virüs aşısına ilişkin pazartesi günü yapılan açıklamaların ardından Wall Street endekslerinde alışılmışın dışında bir değişim gerçekleşti. Ekonomiye hassas olup değerinin altında işlem gören şirketlerin hisseleri (değer hisseleri) dev sermayeli teknoloji şirketlerinin hisselerinden daha iyi performans gösterdi. Yatırımcıların aklındaki soru ise bu sürecin devam edip etmeyeceği.

Marketwatch’un haberine göre birçok analist bu trendin devam edeceği yönünde görüş bildiriyor. Borsa stratejileri ve sektör araştırmaları firması Fundstrat’in Yönetici Ortağı ve Baş Finans Analisti Thomas Lee de bu görüşe katılan isimlerden.

Pazartesi günü ABD’nin düşük sermayeli şirketleri içeren endeksi Russell 2000’in teknoloji odaklı Nasdaq Kompozit Endeksi’nden %5,23 daha iyi performans gösterdi. Bu fark Dow Jones Market Data verilerine göre 1986 yılından bu yana oluşan en büyük aralık. Daha da önemlisi Russell 2000 Değer Endeksi pazartesi günü 6,85 oranında yükselirken Russell 2000 Büyüme Endeksi ise %0,9 oranında sınırlı bir yükseliş yakalayabildi. Söz konusu piyasa hareketi 2000 yılına kadar olan verilere göre düşük sermayeli şirketlerin bir günde yakaladığı en güçlü performansı ifade ediyor.

Tüm bu gelişmelere neden olan piyasa hareketi Pfizer ve Biontech ortaklığındaki aşı denemelerinde %90’ın üzerinde bir oranla korona virüsü engellediklerini ve aşının 2020’nin sonuna doğru tamamen hazır olacağını açıklamalarının ardından geldi.

Ayrıca Eli Lilly & Co ilaç şirketinin antikor tedavisinin pazartesi günü geç saatlerde ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanması küresel ekonomiyi dize getiren korona virüsle mücadele etmek için bir tedavi ve aşı olabileceği görüşünü güçlendirdi. Değerinin altında işlem gören varlıklar için yeni bir yatırım iştahının oluşmasını sağladı.

Fundstrat Baş Finans Analisti Thomas Lee aşının uygulanabilir bir aşının görülmesinin ardından değer hisseleri alanında ve korona virüs mağduru sektörlerde önemli bir rotasyon bekliyor.

Lee konuyla ilgili Salı günü verdiği demeçte, “Bir kez yatırımcılar pandemisiz bir dünyaya ilişkin bir rotanın olduğu konusunda ikna olursa, salgının merkezindeki hisselerden şiddetli bir rotasyon bekleriz” görüşlerine yer verdi.

Lee’nin açıklamaları rekor seviyelere çıkan hisse senetleri rallisini işaret etti. Söz konusu hisselerin yükselişi ise Salı günü de devam etti. Chevron ve Exxon Mobil hisseleri sırasıyla %4,62 ve %2,21 oranında yükseliş gösterdi. Seans içerisinde %7,4 değer kazanan Boeing hisseleri kâr satışlarının ardından %5,2 oranındaki yükselişle günü bitirdi.

Buna karşın pandemi sürecinde koruma hamlesi ve büyüme hissesi olarak değerlendirilen hisseler düşüş gösterdi. Amazon pazartesi günkü %5’lik değer kaybının ardından Salı gününü %3,45 düşüşle bitirdi. Pazartesi günü %17 oranında değer kaybeden video konferans uygulaması Zoom hisseleri Salı gününü de %9’luk düşüşle bitirdi.

Lee pazartesi günkü piyasa hareketlerini sürdürülebilirlik bir rotasyonun ilk adımı olarak tanımlıyor ve yatırımcıların geçtiğimiz aylarda birçok sahte rotasyonla karşılaşması nedeniyle çekingen davrandığının altını çiziyor. Fundstrat konuyla ilgili raporunda piyasaların geleceğinin halen belirsizliğini koruduğuna Kovid-19’un her zamankinden daha tahmin edilemez olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda salgının merkezindeki hisseler için sürdürülebilir hareketin fazlasıyla belirsiz olduğu belirtiliyor.

Fundstrat Teknik Stratejisti Robert Slumber borsalardaki yukarı yönlü trendin ardından bir geri çekilme beklemesi gerektiğini söylüyor. Ancak Slumber’a göre bu geri çekilme dipten alma fırsatı olabilir.

Slumber, “Sınırlı ve kısa ömürlü bir geri çekilme beklemeye devam ediyoruz ve yatırımcılara hisse senetlerinde özellikle de döngüsel hisselerde yatırım inşa etmelerini tavsiye ediyoruz” görüşlerine yer verdi.

KAYNAK: BORSA GÜNDEM