Salgının kazananı Çin

Dünyada Kovid-19 krizinde 500 milyonluk istihdam kaybı yaşanırken, salgının ortaya çıktığı Çin küresel ekonomideki payını artırıyor. Çin’in pazar payını 2019’dan 2021’e kadar olan süreçte %9 artıracağı öngörülüyor. AB aynı dönemde %3,5 kayıp yaşayacak. Güney Kore ve Türkiye de ihracat artışıyla kazanan ülkeler arasında.

Salgının kazananı Çin
Salgının kazananı Çin
GİRİŞ 09.11.2020 07:21 GÜNCELLEME 09.11.2020 07:21
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İnsan sağlığının yanısıra ekonomileri de tehdit eden Kovid-19, ekonomilerde İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş bir çöküşe neden oldu. Salgın, dünya ekonomisini uçurumun eşiğine getirirken, salgının ortaya çıktığı Çin’in, küresel ekonomideki payını artırarak yükselişine ivme kazandırması ve Türkiye’nin, ihracatını daha da artırma potansiyeli dikkati çekiyor.

 

 

KÜRESEL İSTİHDAM KAYBI 500 MİLYON

Kovid-19 küresel ekonomideki resmi olmayan hiyerarşiyi yıkarken, Çin gibi ekonomiler krizin nispeten “kazananı”, Avrupa Birliği (AB) ekonomileri ise “kaybedenleri” olarak öne çıkıyor. Dünya genelinde birkaç hafta içinde yaklaşık 500 milyonluk istihdam kaybı yaşandı. Merkezi Zürih’te bulunan yatırım bankası UBS’nin yaptığı araştırmaya göre, Çin’in, küresel ekonomik üretimdeki pazar payını 2019’dan 2021’e kadar olan süreçte yaklaşık yüzde 9 artıracağı öngörülüyor.

 

 

BÜYÜME ORANLARI FARKLILAŞIYOR

AB’nin ise Kovid-19 krizinden dolayı küresel ekonomideki payını 2019 ila 2021 arasında yüzde 3,5 kaybetmesi bekleniyor. Güney Kore ve Türkiye, kazanan ülkeler arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin ise bu konumunu gelecek yıl kabaca koruyacağı belirtiliyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, küresel Kovid-19 şokunun herkesi vurduğunu ancak ülkelerin büyüme oranlarındaki farklılıkların her zamankinden daha büyük olduğunu kaydetti.

İYİ EĞiTİMLİ İŞ GÜCÜ AVANTAJ

Erdal Yalçın, Türkiye’nin büyük, güvenilir, iyi eğitimli iş gücüne sahip olduğunu ifade ederek, “Türkiye, genç ve iyi eğitimli insanları ile büyük bir nüfusa sahip. Özellikle AB’den uluslararası şirketler için bu, Türkiye’yi AB pazarı için mal üretmek üzere güvenilir ve ilginç bir yer haline getiriyor” dedi. Türkiye’nin Kovid-19 krizinden özellikle ihracat sektöründe daha güçlü çıkabileceğine şüphesi olmadığını vurgulayan Yalçın, bunun için bazı şartların sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

YORUMLAR 20
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Saddam Hüseyin'i kitle imha silahı var yalanı ile astılar ve koca bir coğrafyayı talan ve yağma edip milyonlarca insanı öldürdüler. Çin dünyanın her yerinden ve bölgesinden ırktan insanları öldürüyor. Biride çıkıp demiyor ki şu Çin'e atom atalım.
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    İYİ EĞiTİMLİ İŞ GÜCÜ AVANTAJ ama... çinden amerikadan avrupadan daha az maaşa çalışan iyi eğitimli işgücü daha fazla avantaj..asgari ücret bizde 287 dolar . sözümona ucuz işgücü olan çin de bile 340 dolar. gerisini siz düşünün. bence doların çıkması hükümetin işine geliyor..
    Cevapla
  • Mutlaka 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin mutlaka ama mutlaka bedel ödemeli..... yazik degil mi bunca insana... milyarlarca insanin bizim daha bilmedigimiz ne acilari oldu. Bu ne sorumsuzlukkkk
    Cevapla
  • filozof feyzi 3 yıl önce Şikayet Et
    Hic kimse tersini dunmedimiki Cin'i sucluyorsunuz. Bence Amerika Cin'i n ekonomisini batirmak icin bu virusu orada yaymak istedi ama Unutmayinki; Her devletin istihbarati ve olumsuzluklara karsi koyacak ikinci bir plani vardir. Hele Cin gibi kominizmin agir bastigi yerde daha etkilidir. Amerikanin bu planini tersine cevirip Avrupa uzerinden geri puskurtme yapmis olamazmi??? Avrupa bir cesit Amerikanin yandasidir; Hindistan zaten Ingiliz kontrolunde; Eeeee Daha ne dusunuyorsunuz!!!
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Kullanın halâ çin mallarını afferim hepimize
    Cevapla
  • Bir dost 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin malı alma virüs etkeni doğu Türkistan etkeni var, fransız malı alma İslam'a hakaret sözkonusu, İsrail malı alma Filistin başta olmak üzre müslüman katili siyonist terörist, Amerikan malı alma Ortadoğu başta olmak üzere müslüman dünyasının baş belası, İngiliz malı alma ABD ve İsrail'in ağababası. Kısacası onu alma bunu alma. Türkiye'de yüzde yüz yerli ürün mü kaldı. İsmi ve türkiyedeki sahibi türk Türkçe olan bir basit ürünün bile gerçek sahibi ya Amerikalı ya Çinli ya İsrailli ya İngiliz yada Fransız. Birşey diyorsunuz ne diyorsunuz
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    İthal cenneti olmakla değil tam da böyle kalkınılır… Aynen Çin’in yaptığı gibi… Çin kendi parasının değerini düşük tutarak dünyanın üretim üssü oldu. Hiçbir ülke böyle Çin ile rekabet edemez oldu. Bilgisayarı olduğu gibi ithal edip satarak katma değer mi sağlanır. Mümkün olduğu kadar yerli malı, bu olamıyorsa yerli katma değeri fazla olan mal satacaksınız, mümkün olduğu kadar üretmeye, üretemiyorsanız da en azından yarı mamul olarak kartları getirip toplayacaksınız ve daha ucuza mal etmeye çalışacaksınız. Herkes de olur olmaz yere bilgisayarını yenilemesin. İnsanlarımızın çoğu üretim için değil sadece rahat oyun oynamak için bilgisayarı yeniliyor, ne gerek var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle