Bakan Kurum: Her türlü kolaylığı sağlıyoruz

İzmir depreminin ardından vatandaşlara 'Riskli binalarda oturmayın' diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u geçtiğimiz gün köşe yazışında eleştiren Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, dün Bakan Kurum'un kendisini aradığını ve bu sözü neden söylediğini köşesinde detaylarıyla yer verdi...

Bakan Kurum: Her türlü kolaylığı sağlıyoruz
Bakan Kurum: Her türlü kolaylığı sağlıyoruz
GİRİŞ 07.11.2020 15:01 GÜNCELLEME 07.11.2020 15:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Oturduğu binayı riskli görenlerin başvurmasının yeterli olacağının altını çizen Bakan Kurum, vatandaşın her zaman yanında olduğunu yaraların beraber sarılacağını her açıklamasında vurguluyor.

“Vatandaşa riskli binalarda oturmayın demeyin, alternatif sunun. Adamlar, keyiflerinden oturmuyorlar o binalarda”. diyen Ahmet Hakan'a Bakan Kurum cevap verdi...

İşte Ahmet Hakan'ın o yazısı;

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum aradı. Kendisiyle uzun bir telefon konuşması yaptım. Önemli şeyler söyledi Bakan Kurum. Öncelikle riskli binaların tespiti ve yıkılmasıyla ilgili kuralı anlattı:

“Vatandaşımız, eğer oturduğu binayı riskli görüyorsa kolayca tespit yaptırabilir. Bunun yolu açık. Bunun için binada oturanların anlaşması gerekmez. Bir kişi bile başvursa yeter. Vatandaş, bizim yetkilendirdiğimiz kuruluşlara başvuru yapacak ve binasının riskli olup olmadığını tespit ettirecek. Eğer oturduğu bina riskliyse yerel yönetimin o binayı 60 gün içinde yıkması gerekir. Eğer yerel yönetim 60 gün içinde yıkmazsa bakanlık binayı yıkar. Kural budur”.

Peki ama riskli binadan çıkan vatandaş ne yapacak? Nerede barınacak? Benim üzerinde durduğum asıl konu buydu... Bakan Murat Kurum, bu konuda da şunları söyledi:

“Biz vatandaşımızı yalnız bırakmayız. Yüzde 40’lara, yüzde 50’lere varan indirimlerle yeni ev sahibi olma imkânı sunuyoruz. 15 yıla varan vade hakkı tanıyoruz. Taşınma yardımı yapıyoruz. Kira yardımı yapıyoruz. Yani ‘Riskli binalarda oturmayın’ deyip bırakacak bir anlayışa sahip değiliz. Vatandaşımıza her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bu işin asıl çözümü kentsel dönüşümdür. Bu siyaset üstü bir konudur. Bakanlık, belediye, vatandaş... Hepimiz elbirliğiyle bu dönüşümü gerçekleştirmeliyiz”.

Bu yaklaşıma hiçbir itirazım olmaz, olamaz. Riskli olduğu bilinen bir binada vatandaşlarımızın oturmasına göz yummak cinayettir. Ama alternatifi sunmamak da vicdansızlıktır.

Murat Kurum’la konuştuğumda şunu fark ettim:

Kendisi hem olayın cinayet tarafının hem de vicdansızlık tarafının farkında. Her iki konuda da duyarlılığı yüksek. Açıkçası memnun oldum. Hem de çok.

YORUMLAR 2
  • Serif 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah Devletimize zeval vermesin. Her zaman Halkinin yaninda. Gecmisteki cektiklerimizi unutmadik.
    Cevapla
  • Eden bulur 3 yıl önce Şikayet Et
    Binada oturması karda cadirdami yaşasınlar evler almış başını gitmiş kira aylığın yarısı... Ne yapsın vatandaş kimse curuk evde oturmak istemez ama ne yapsın...
    Cevapla