Whatsapp kullananlar dikkat! Bunu yaparsanız işinizden olabilirsiniz

WhatsApp gruplarındaki şirkete dair kritik bilgileri içeren yazışmalar işten çıkarılmanıza sebep olabilir. Çalışanlar, maaş ya da yöneticileriyle ilgili özel konulara ve bunları 3. kişilerle paylaşmamaya dikkat etmeli.

Whatsapp kullananlar dikkat! Bunu yaparsanız işinizden olabilirsiniz
Whatsapp kullananlar dikkat! Bunu yaparsanız işinizden olabilirsiniz
GİRİŞ 07.11.2020 17:57 GÜNCELLEME 07.11.2020 21:07
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İşyerinde yöneticilerle çalışanlar ya da çalışanların kendi arasındaki WhatsApp yazışmaları çok kritik hale geldi. WhatsApp’daki yazışmalar hakkında Yargıtay’ın verdiği bir karar, çalışanların dikkat etmesi gereken hususlara işaret ediyor. İşverenler kadar çalışanlar da kendi aralarında WhatsApp grubu kurarak işleri, işverenleri veya müşterileri hakkında bilgi paylaşabiliyor. Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün köşesinde paylaştığı bilgilere göre, bu gruplardaki yazışmaların çalışanlar tarafından üçüncü kişilerle paylaşılmaması önemli. Çünkü bu durum şirket hakkındaki bilgilerin ortaya serilmesi anlamına gelerek, çalışanı zor duruma sokar.

PAYLAŞMAK SAKINCALI

Örneğin WhatsApp grubunda çalışanların ücretleriyle ilgili bilgilerin konuşulduğu bir mesajı, başka bir arkadaşıyla paylaşan çalışan, işverene ait gizli bir bilgiyi paylaşmış olur ve bu durumun ortaya çıkması halinde işinden olabilir. Çalışanların WhatsApp kullanırken dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da, kullanım sıklığı. Gün içerisinde elinde sürekli telefonla dolaşan çalışan, bu durum iş akışını bozar hale gelmişse de işinden olabilir. Yani işveren, sürekli WhatsApp’ta mesajlaşan ya da sosyal medya kullanımı işini yapmasına engel olmaya başlayan bir çalışanı bu nedenle işten çıkarabilir.

YAZIŞMA, KİŞİSEL VERİ

Yakın zamanda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin verdiği bir karar, WhatsApp yazışmalarının teknik olarak kişisel veri olduğunu açıkça ortaya koydu. Karara konu olayda Yargıtay, sistemin kendi içinde korunan üçüncü kişilere kapalı bir yapı olduğu tespitinde bulundu. Bu çok kritik. WhatsApp yazışmaları kişisel veriler olduğu için, işverenin gruplardaki yazışmaları bahane ederek işten çıkarma yapabilmesi için buradaki yazışmalara nasıl eriştiğini ortaya koyması gerek.

MAAŞLARINIZI KONUŞMAYIN

Çalışanların WhatsApp gruplarında işyerinin gizli olarak değerlendirilebilecek bilgileri hakkında mesajlaşmamaları, işverenin performans puanı, ikramiye tutarı gibi diğer çalışanların bilmemesi gereken detayları bu gruplarda paylaşmamaları, yöneticileri hakkında hakaret, aşağılama olarak yorumlanabilecek mesajlar atmamaları önemli.

YARGITAY, KANIT İSTİYOR

Yargıtay kararına konu olayda işveren yalnızca WhatsApp yazışmalarını bahane göstererek işçiyi işten çıkarmıştır. Yargıtay da WhatsApp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak işverenin işçiyi işten çıkaramayacağına karar vermiştir. Dolayısıyla da işçiye kıdem-ihbar tazminatlarının ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Çalışanlar WhatsApp yazışmalarının bir şekilde ortaya çıkabileceği ihtimalini düşünerek gruplarda buna göre yazışmalılar. Yargıtay, yazışmaların ne şekilde elde edildiği ortaya konulabilseydi, yazışmaların içeriği üzerinden değerlendirme yapabilirdi. Bu nedenle gruptaki bir kişinin yazışmaları işverenle paylaşması ya da bu yazışmaların tanık beyanına dönüşmesi halinde çalışanlar işlerinden bile olabilir. 

KAYNAK: AKŞAM/OKAN GÜRAY BÜLBÜL
YORUMLAR 9
  • patronları atın 3 yıl önce Şikayet Et
    patronlar ve yöneticiler, işçiler ve iş ile ilgili gizli bilgileri paylaşırlarsa mahkeme yöneticileri ve patronları işten atabilmeli.
    Cevapla
  • Özdem 3 yıl önce Şikayet Et
    Maaşlar neden saklanır, hak edene hakkı verilmediği için
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu işyeri maaşları asgari ücretten yatıyor geri kalanı elden veriyor.
    Cevapla
  • sinan 3 yıl önce Şikayet Et
    bip ya da telgramdan paylaşım serbest
    Cevapla
  • martli 3 yıl önce Şikayet Et
    sacma bir karar. ha oturup kantinde bir kac arkadaş konuşmuşsun ha internet ortamında konusmusdun. fark 'ne. bizim hakimlerin gerçekten gelişime ihtiyaci var. Alman mahkemesi tam ters yönde bir karar vermişti. maaş bordrosu nu başkasına gösteren kişi isten atılmış , mahkeme ise çalışanların aralarinda maaş konusunu konuşmak en dogal hakki demişti.. farka bakarmısınız.
    Cevapla
  • yağız gökay 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıllardır var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle