İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber

İkinci el araba fiyatları yükselmeye devam ediyor. Pandemi ile birlikte artan taleplerin ardından ÖTV zammının da gelmesi ikinci el araba fiyatlarına yansıdı. TÜSİAV Başkanı Serkan Kumdakçı ikinci el araba fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

GİRİŞ 03.11.2020 15:19 GÜNCELLEME 03.11.2020 15:19
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Son dönemde bir otomobil sahibi olmak oldukça zorlaştı. Pandemi ile birlikte yükselişe geçen otomobil fiyatları, son düzenlemelerle iyice arttı. ÖTV oranlarında yapılan artış ve döviz kurlarında yaşanan artış, otomobil fiyatlarına yansıdı. Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının yükselmesi ise ikinci el araba fiyatlarını da yukarıya çekmeye başladı.

 

Özellikle pandemi döneminde vatandaşların toplu ulaşım araçlarını kullanmak istememesi araç talebini artırırken, piyasada bu talebi karşılayacak sıfır otomobil bulunamadı. Yaz aylarında başlayan normalleşme süreçleri ile otomobil üretimi canlılık kazansa da artan talepleri karşılamıyor. Bu nedenle sıfır kilometre otomobil alamayanlar tercihini ikinci el arabalardan yana kullanıyor.

İkinci el araba fiyatları artarken talepte bir azalmadan bahsetmek güç. Ancak otomobil alma konusunda temkinli davrananların sayısı da oldukça fazla ve çok sayıda kişi ikinci el araba fiyatları düşer mi gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.

 

İKİNCİ EL ARABALAR YATIRIM ARACI OLDU

(TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, otomobil fiyatları ile ilgili genel seyri ve beklentileri değerlendirdi.İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışın son yıllardaki en yüksek seviyesinde olduğunu ifade eden Kumdakcı, “Öyle ki araçlar ulaşım amacı ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi arz-talep dengesinin bozulması olarak gösterilebilir. Pandemi etkisi ile toplu taşıma kullanma isteği yerine özel araç ile seyahat isteğinin toplum geneline yayılması ve 1 ay öncesine kadar kamu bankaları tarafından düşük faizli kredi desteğinin sağlanması ikinci el araçlara talebi arttırdı. Yine pandemi nedeniyle fabrika üretimlerinin düşmesi hatta belirli bir dönem fabrikaların kapalı kalması piyasaya yapılan arzı düşürdü. Arz-talep dengesinin bozulması yanında 30 Ağustos tarihinde yapılan ÖTV artışı, araç fiyatlarında agresif bir yükselme yarattı.” dedi.

Piyasalardaki genel beklentinin fiyatların düşeceği yönünde olduğunu belirten Serkan Kumdakcı konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Beklenti bu yönde ancak maalesef yeni üretimlerde ürün girdi maliyetlerinde oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek seyreden döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme olasılığının şimdilik olmaması fiyatların bir daha eski seviyelerinde seyretmesine imkân vermeyecektir. Özetle fiyatların bu denli artmasının tek nedeni ÖTV değil. Bu durumun 2021’in ilk yarısında da devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.”

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 8
  • İlhan Akan 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletin vatandaşını çakallara yem etmemesi lazım, yurt dışından belli kriterlerle az da olsa ikinci el araç gelse insanlar ev alabileceği parasını tenekelere, uçan gofretlere verip bayramda memlekete varamadan ailesine kavuşamadan yolda ölmez
    Cevapla
  • Emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar sıfıra her ay zam yapıyor, siz hala 2ci el düşecek diye bekliyorsunuz. Beklemeye devam.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    beyin önemli tabi kullanabilene ...
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bal gibi düşecek. Göreceksiniz. Herkes kredi bataklığına çekiliyor şu anda. Ayrıca şu piyasada araba almak gerçekten kerizlik. Simsarlara kazandırmakransa gider ladaya binerim.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 3 yıl önce Şikayet Et
    Bisiklete bin kardeş masrafsız olur yağmurda çadır çekersin
    Cevapla
  • araç 3 yıl önce Şikayet Et
    İkinci el araç getirmeye müsaade edin artık.Kişi ise bir adet.Vergini al.Gürcistan ırak iran vb yerlerde çok uygunmuş.
    Cevapla
  • NURİ 3 yıl önce Şikayet Et
    fırsatçılarda var elbet ama sıfır araç sıkıntısı var bu gerçek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle