Merkez Bankası'ndan yeni swap hamlesi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13.25'e yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yeni swap hamlesi!
Merkez Bankası'ndan yeni swap hamlesi!
GİRİŞ 03.11.2020 10:08 GÜNCELLEME 03.11.2020 10:55
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Düzenleme kapsamında döviz/altın karşılığı gerçekleştirilen FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranı yüzde 11,75 seviyesinden yüzde 13,25 seviyesine yükseltildi.

TCMB para politikasında kademeli sıkılaştırma adımları çerçevesinde döviz/altın karşılığı uygulanan TL faiz oranını yükseltildi. Söz konusu adım son dönemde atılan sıkılaştırıcı yöndeki adımların devamı niteliğinde oldu.

 

Mevcut durumda sistemin fonlama ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’lık kısmı TCMB tarafından FX swap işlemleriyle sağlanıyor. Bu kapsamda TCMB tarafından kendi bünyesinde bir hafta vadeli kotasyon yöntemiyle ve 1-3-6 ay vadeli geleneksel yöntemli ihalelerle swap işlemleri gerçekleştiriliyor. İlave olarak TCMB BIST Swap Piyasası’nda da kotasyon swap piyasasında uyguladığı faiz oranları ile uyumlu şekilde swap işlemleri gerçekleştiliyor. Atılan adımla TCMB bünyesinde kotasyon swap işlemlerinde uygulanan TL faiz oranı 150 baz puan kadar artırıldı.

Söz konusu karar, TCMB tarafından para politikasında sıkılaştırma yönünde atılan adımların devamı niteliğinde oldu. Sistemin fonlama ihtiyacı içerisinde önemli bir paya sahip olan swap işlemlerinde uygulanan faiz oranının artırılması para politikasında sıkılaştırma yönünde atılan adımların devamı niteliğinde oldu. Geçtiğimiz dönemde TCMB tarafından BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda fonlama sağlanmaması, BPP limitlerinin sıfırlanması ve kotasyon repo işlemlerinin durdurulması gibi ağırlıklı ortalama fonlama faizini yükseltecek önemli adımlar atılmıştı. Söz konusu adımların devamı kapsamında atılan bu adım TCMB’nin sıkılaştırma yönünde kararlı şekilde adımlarına devam ettiğine işaret ediyor.

YORUMLAR 16
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Tedirgin olmaya gerek yok, merkez bankası faizleri sabit tutmakla iyi yaptı, faiz lobisi kudurmuş bir şekilde piyasayı manüpile ediyor, sakin olursak herşey rayına girecektir, yeterki lobinin umudunu kıralım
    Cevapla
  • ... 3 yıl önce Şikayet Et
    :) okey
    Cevapla
  • Bamsi 3 yıl önce Şikayet Et
    Reis ekonomiden sorumlu benim dedi ,duzeltmeli bunu
    Cevapla
  • hilaltürk 3 yıl önce Şikayet Et
    son 15 günde TL %10 değer kaybetti. Bu resmen devalüasyondur . Merkez abd seçimleri öncesi hamle yapmayarak büyük hata yaptı .yatırım döviz ve altına kaydı. sorarsan faizde ters köşe yaptı akıllılar. kim ters köşe belli. milyonları olanlar servetlerine milyonlar kattı gariban vatandaş yine eridi. merkez bunu göremediyse başkan hemen istifa. gördüyse daha kötü o zaman işin ucu başka yere gider istifa bile yetmez.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu milletin rızkını ALLAH veriyor, nedir bu dolar, altın sevdası. İsterse 50tl olsun zerre korkum yok
    Cevapla
  • Ginageldi 3 yıl önce Şikayet Et
    Rızkı veren Allah akılda veriyor dolar 50 TL olsa aldığın ürünleri kaça alacaksın beyin özürlü kardeşim boş yorum yapmaya ne meraklısınız ya
    Cevapla
  • Mehmet akif 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 10 lira olunca, bir sıfırı silicez.kaldımı elde 1. İşte o zaman Oyunlar bozulucak.
    Cevapla
  • Aygül 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yükselince market ürünleri iki üç katına çıktı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle