ABD seçimlerinin kaderini belirleyecek 5 madde

Önümüzdeki hafta Salı günü yapılacak ABD seçimlerinde "Trump mı, Biden mı?" sorusunun cevabını bu 5 madde belirleyecek,

ABD seçimlerinin kaderini belirleyecek 5 madde
ABD seçimlerinin kaderini belirleyecek 5 madde
GİRİŞ 02.11.2020 10:39 GÜNCELLEME 02.11.2020 16:39

Tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD seçimlerine sayılı günler kaldı. Biden önde görünse bile Tramp açığı kapatıyor. Vaatler havada uçuşuyor. "Trump mı, Biden mı?" sorusunun cevabında ise ‘pandemi, sağlık sigortası, ekonomi, siyah hakları ve kürtaj hakkı’ belirleyici olacak.

 

 

240 BİN KİŞİ ÖLDÜ, İŞSİZLER ORDUSU OLUŞTU

Bu yılın başında ABD'de adı dahi duyulmayan korona virüs, yalnızca on ay sonra Washington'daki siyasi gündemi belirleyen konu haline geldi.

 

 

Salgın sebebiyle ABD’de şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 240 bine yaklaşıyor. Ekim ayı sonu itibarıyla vaka sayıları dokuz milyonu aştı. Hatta ABD Başkanı Donald Trump da hastalığa yakalananlardan biri oldu, Kovid-19 nedeniyle iki haftaya yakın bir süre seçim mitinglerine ara vermek zorunda kaldı. İşsizlik Büyük Buhran'dan bu yana en yüksek seviyesinde. Sağlık otoritelerinin virüsten korunmak için tavsiye ettiği maske takma uygulaması da siyasi bir gündeme dönüştü.

TRUMP SAĞLIK SİGORTASINI KALDIRMAK İSTİYOR

Bir diğer önemli konu ise sağlık sigortası. Trump'ın selefi Barack Obama döneminde getirilen Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Yasası (ACA) veya bilinen adıyla Obamacare, Trump başta olmak üzere Cumhuriyetçi Partililer tarafından eleştiriliyordu.

Tüm ABD vatandaşlarının uygun fiyatlı ve erişilebilir bir sağlık sigortası yaptırabilmelerine imkan tanıyan bu yasa, Cumhuriyetçiler’in tepkisini çekiyordu. Yasayı kaldırmak için Cumhuriyetçi Partililer girişimlerde bulunsa da şimdiye kadar başarılı olamadı.

EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR

ABD'li seçmenin oy tercihlerinde ekonominin ne kadar etkili olduğunu DW’ye değerlendiren Indianapolis Üniversitesi’nden siyaset bilimci Doçent Wilson şöyle konuştu: "Ekonomi Amerikan seçmeni için belirleyicidir, özellikle de iyi gitmiyorsa."

Gerçekten de ABD'de ekonomi iyi gitmiyor. Pandemiden önce Trump yönetiminin ilk üç yılındaki veriler sağlıklı ve sağlam bir ekonomiye işaret ediyordu. Ancak mart ayından itibaren küçük işletmeler ülkenin dört bir yanında kapanmaya başladı ve bu yılın nisan ayı ortasında işsiz ABD'lilerin sayısı 23 milyonu geçti. ABD’deki İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre sadece iki ay içinde yüzde 3,5 seviyesinde olan işsizlik oranı yüzde 14,7 seviyesine çıktı.

SİYAHLAR İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Minneapolis'te 46 yaşındaki siyah George Floyd’un bir polis tarafından mayıs ayında öldürülmesi, ülke çapında Siyahların Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) hareketinin yeniden canlanmasına yol açtı. Irk gerilimi ABD’nin tarihinin önemli bir parçası ve ülke tarihinde siyahların hak mücadelesi önemli bir yere sahip. Ancak Wilson’a göre "Bu yaz, kesinlikle tarihi bir dönemdi."

Amerikalılar, siyah veya beyaz farketmeksizin, yalnızca polis şiddetini değil, ABD’de sistematik ırkçılık olarak gördükleri şartları protesto etti. Büyük ölçekli bir reform talep eden yurttaşlar arasında, polisin kaynaklarının kesilmesi talebinde bulunanlar bile oldu.

KÜRTAJ HAKKI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

Kürtaj konusu özellikle Cumhuriyetçi Parti içindeki Evanjelistler için en önemli konulardan biri. ABD nüfusunun yüzde 15’ini oluşturduğu tahmin edilen bu aşırı muhafazakar Protestan Hristiyanların dünya görüşü, birden fazla kez evlenip boşanan Başkan Trump’ın özel hayatındaki seçimler ile de tam bir tezat oluşturuyor. Buna karşın, Trump’ın açık kürtaj karşıtı tutumu sebebiyle, oy tercihlerini Demokrat Parti yerine Cumhuriyetçi Parti yönünde kullanma eğilimleri var. Demokrat Parti tabanındaki liberaller ise kürtaj haklarının kısıtlanmasından yana değil. Şu anda ABD’de bazı eyaletlerde kürtaj tamamen yasakken bazı eyaletlerde kürtaj yaptırmanın önünde ciddi engeller bulunuyor. Indianapolis Üniversitesi’nden Wilson, kürtaj hakkının özellikle Demokrat Parti içindeki "bir grup liberal seçmen için de önemli bir mesele" olduğunu söylüyor. Bu sebeple 2020 başkanlık yarışında kürtajın "kritik önem" taşıdığı kanaatinde.